Zoo vrt u Šenbrunu

Kada smo krenuli u Šenbrun nismo planirali da posetimo zoološki vrt, no, tamo smo čuli pozitivne komentare i otkrili da veoma povoljno uz kartu Winter Pass možemo da obiđemo sve sobe u Šenbrunu, plus zoo.

Ova karta nas je koštala 27,50 evra. Uz nju obilazak nije vremenski ograničen,  kao što je slučaj sa kartama Imperial Tour Grand Tour.

Nakon posete Šenbrunu uputili smo se u zoološki vrt, koji ima dva ulaza – jedan sa Glorijete, a drugi iz dvorišta Šenbruna, odakle smi mi ušli. Odmah da vam kažem da je zoološki vrt veliki i da je potrebno izdvojiti dosta vremena da bi se sve videlo i probalo.

Ponuda je raznovrsna i obuhvata i razne interaktivne edukativne aktivnosti, kako za decu, tako i za odrasle. Između ostalog, možete da prisustvujete hranjenju životinja. Mi smo, recimo, gledali kako se hrane foke, a informacije o rasporedu dobićete na info pultovima.

 

 

 

 

 

 

 

Najveća gužva je bila u delu sa pandama, jer su one najatraktivniji i najreklamiraniji stanovnici ovog zoološkog vrta. Moram da priznam da mi je bilo prvi put da vidim pandu uživo i da su to zaista slatke i neodoljivo pufnaste životinje. Pored panda mi je posebno bilo zanimljivo da vidim uspavane lepotice – koale (pssst, morate da budete tihi!!!), otkačene kengure i gospodu pingvine koje isto nisam imala prilike ranije da vidim.

Potrebno je da izdvojite pola dana kako biste lepo i detaljno obišli vrt. Na samom ulazu dobijete mapu i savetujem vam da već u startu isplanirate prema toj mapi svoju putanju da slučajno ne preskočite nešto. Posle nećete imati vremena da se vratite ili će vas jednostavno mrzeti jer je mnogo udaljeno (vrt je ogroman, nalazi se na prostranstvu od 17ha). Obilazak je osmišljen zaista edukativno, životinje su prikazane u njihovom prirodnom staništu. Ukoliko vam je naporno da toliko pešačite, možete uhvatiti vozić koji će vam olakšati obilazak.

 

 

 

 

 

 

Za većinu životinja su osmišljenje posebne kućice-muzeji, pa mogu birati da li će da borave napolju ili ne. Ukoliko nisu napolju, možete ih videti u kućici i ujedno naučiti mnogo o njima iz interesantnih postavki. Tako smo imali priliku da se sretnemo sa muzejom za pingvine, tigrove, lavove, pande, miševe, majmune, slonove, insektarijumom, akvarijumom, posmatrali vukove iz kolibe, bili na farmi za domaće životinje, videli pčelarnik, kuću za ptice, uživali u simulaciji prašume i slično.

 

 

 

 

 

 

Na više lokacija su postavljenje klupice za odmor, kao i zabavni park za decu sa klackalicama u oblicima životinja i raznim drugim spravama koje su slično osmišljene. U kućama se deca mogu pozabaviti brojnim aktivnostima, slagati puzle, isprobati različite sprave, čuti zvukove životinja, rešavati zagonetke, učiti o životinjama kroz igru, hraniti ih, maziti, jahati (konje), gledati kroz mikroskop, dvogled, upoznati prirodno stanište, posmatrati pingvine i foke kako plivaju.

       

Nismo videli žirafe, jer je njihov park bio u izgradnji. Takođe, nismo uspeli da pronađemo lisice i krokodile (ovo je sigurno znak da treba ponovo da se vratim u ovaj fantastični zoo vrt!).

 Mnogo volim životinje, tako da je ovo za mene bio pravi raj. Nemam nikakvu zamerku, štaviše, mislim da je odličan i da treba da bude destinacija kako raznih ekskurzija, tako i svakog posetioca Beča i Šenbruna. Mislim da i one ljude koji nisu preterani ljubitelji zooloških vrtova ovaj vrt neće ostaviti ravnodušnim.

     

 

Autor: Jovana Milovanović

 

Povezane objave