Živopisna Arnea – najlepše tradicionalno mesto u severnoj Grčkoj

Za sve vas koji ćete ove godine letovati na Halkidikiju, predlažemo da posetite živopisnu Arneu, jedno od najlepših mesta Grčke.

Živopisna Arnea – tradicionalno, grčko naselje

Kuće u Arnei su posebno lepe i interesantne zbog raznobojnih fasada i kombinacije kamena i drveta, a uličice su kaldrmisane i isprepletane i predstavljaju izazov za prijatnu šetnju i razgledanje.

Zbog odlično sačuvane tradicionalne makedonske arhitekture, gradić je od Ministarstva kulture proglašen Istorijskim mestom i Tradicionalnim naseljem.

Glavni trg je popločan kaldrmom i ima nekoliko tavernica sa ukusnom hranom. Na trgu se nalazi veliki platan sa izvorom hladne, planinske vode.

Crkva Svetog Stefana – simbol i duša pitoreskne Arnee

Simbol Arnee, crkva Svetog Stefana, nalazi se u centru mesta a odmah pored nje stara škola koja je izgrađena 1872. godine. U blizini su Istorijski i foklorni muzej, koji su itekako vredni posete.

Istorija ne samo Arnee, već čitavog regiona vezana je za crkvu Svetog Stefana. Izgrađena je kao metoh manasitra Konstamonitu na Svetoj Gori, a kasnije, u 16. veku, oko crkve se razvilo naselje Arnea. Crkva predstavlja središte i dušu ovog pitoresknog mesta.

Kada su se 1812. godine Grci pobunili protiv Otomanske Imperije, stanovnici Halkidikija i mesta Arnea su odlučili da se pridruže pobuni, što je za posledicu imalo potpuno uništenje hrama od strane Otomana.

Crkva je sagrađena ponovo nakon 20 godina, a ovog puta sa velikim zvonikom koji je postao simbol grada. Crkvu i zvonik možete videti na gotovo svim razglednicama i fotografijama ovog mesta. Crkva Svetog Stefana i danas svedoči o bogatoj i turbuletnoj istoroji ovog mesta.

Crkva je, nažalost, ponovo stradala i to 2005. godine od velikog požara i tom prilikom je gotovo potpuno izgorela. Vatre nije bio pošteđen ni vredan bronzani ikonostas sa ikonama koji je 1850. godine crkva dobila na poklon od manastira Kostanomitu.

Iako je hram dosta stradao, angažovanjem celokupne zajednice i svih grčkih mitropolija sakupljena su sredstva i obnova je krenula vrlo brzo. Kažu da je tolika solidarnost bila veoma dirljiva, a hram je potpuno restauiran za rekordnih 16 meseci.

Jedinstveno istorijsko otkriće

Ono što je obeležilo restauraciju i obnovu hrama jeste otkriće od istorijskog značaja.

Zapravo, ispod temelja nove crkve otkriveni su ostaci jedne hrišćanske bazilike iz 4. veka, druge iz 10. veka, jednu građevinu iz 16. veka, kao i 15 grobnica iz ranohrišćanskog perioda.

Iz tog razloga pod restauirane crkve je delimično napravljen od providnog stakla, ispod kojeg možete videti ostatke pomenutih bazilika. Po ovome je crkva Svetog Stefana jedinstvena pa ne propustite priliku da je posetite.

Šetnja Arneom je vrlo prijatna jer se nalazi na nadmorskoj visini oko 600m, na severnoj strani planine Holomontas, te su i dani, a posebno večeri dosta svežije u odnosu na mesta na obali.

Okružena planinama, šumama i livadama predstavlja oazu zdravog i čistog vazduha, a kažu da u njoj živi najveći broj stogodišnjaka u Grčkoj.

Arnea je poznata je po proizvodnji vrlo kvalitetnog meda koji iz godine u godinu osvaja nagrade na takmičenjima te kao poklon ili suvenir možete kupiti koju teglu meda vrhunskog kvaliteta.

Na samo 15km od Arnee, nalazi se Stagira, rodno mesto filozofa Aristotela, a more je udaljeno 30km.

Izvor: https://nikana.gr/

Foto: https://www.grckainfo.com/ 

Kako izgleda mesto, pogledajte u videu:https://www.youtube.com/watch?v=lzqsm7ye2IE

O Afitosu, jednom od najlepših mesta na Halkidikiju, pisali smo u članku:
http://pslanguagecafe.com/%ef%bb%bfromanticni-afitos-najlepse-mesto-na-kasandri/

Povezane objave