Vulkanska Katanija, bela Sirakuza i veličanstvena Etna, srce Sicilije

 

Ima istine u legendi da je Bog, stvarajući svet, zadovoljan onim što je napravio, šestog dana spustio poljubac i to baš na mesto gde je danas Sicilija

Predstavljam vam tri bisera “duše Italije”: vulkansku Kataniju, belu Sirakuzu i veličanstvenu Etnu, srce Sicilije.

Jedinstvenost i različitosti Sicilije

Volim jedinstvenost i različitosti Sicilije: veliki muzej arhitekture sa ostacima starogrčkih i rimskih gradova, građevine u normansko-arapsko-vizantijskom stilu i u stilu lokalnog sicilijanskog baroka.

Istorijska mesta, crkve, palate, njihove fasade i spomenici svedoče o burnoj istoriji i osvajačima, od Feničana, Kartaginjana i Grka, preko Rimljana, do Arapa i Normana.

Odanost tradiciji i odupiranje prihvatanju modernih pravila, temperament i živost ljudi, neobična energija kojom zrači toplo sicilijansko srce, nesvakidašnje prirodne lepote, fantastična kuhinja, Etna – najveći živi vulkan u Evropi i tri mora koja zapljuskuju njene obale: Tirensko, Jonsko i Mediteransko, čine Siciliju autentičnom.

Belinijeva Katanija

U potrazi za kulturnim nasleđem i istorijskim blagom Sicilije, sa željom da osetim istinski duh tog divnog naroda, obrela sam se na jugoistoku ostrva.

Tamo gde se dotiču panorame Evrope i Afrike, sva satkana od vulkanske lave, ukazala se Belinijeva Katanija, barok u podnožju ćudljive Etne.

Na prostranom trgu dominira magična katedrala posvećena Svetoj Agati, zaštitnici od erupcije i zemljotresa i simbol grada, neobična Slonova fontana.

U središtu fontane je crni slon, simbol dobre sreće, sa belim egipatskim obeliskom kao simbolom sunca, dok palmin list simboliše mučeništvo, a ljiljan čistotu.

Gradsko jezgro u arhitekturi 18.veka, raskošna scenografija u crno-belo-sivoj boji, barokne palate, raskošne crkve, rimski amfiteatar, Belinijev park, univerzitet, bogata riblja pijaca, prepoznatljivi su motivi razglednice crnog bisera Jonskog mora.

Bela Arhimedova Sirakuza

„Često ste mogli da čujete da je Sirakuza najveći grčki grad i da je najlepši od svih. Gospodo sudije, istina je to što kažu“ – Ciceron

 

Bela Arhimedova Sirakuza pravi je grad za romantičare, sanjare, za ljubitelje istorije, mitova, legendi. Stari deo Sirakuze, vanvremensko poluostrvo Ortiđa, izgleda kao da je vreme stalo ili kao da sam zalutala u začarani grad neprolazne lepote.

Prošlost i sadašnjost stapaju se u jedno, čineći zaostavštinu za budućnost.

Grandiozna katedrala, arheološki park Neapolis, šarmantni dvorac, Apolonov hram, fontana Arteuza, grčko pozorište, rimske Latomije, poznata pećina Dionizijevo uho samo su neke od znamenitosti koje treba videti u senzacionalnoj Sirakuzi.

Vulkan Etna, srce Sicilije

Veličanstveni vulkan Etna, srce Sicilije, neizostavna je destinacija u obilasku ovog predivnog ostrva. Neverovatan osećaj izazivaju krateri što se još uvek dime, dok patike uranjaju u vulkansko kamenje, a zaliv se gubi u daljini.

Kako se penjete ka vrhu, vegetacije je sve manje i manje, a onda postepeno nestaju tragovi života i civilizacije. Uporne bubamare su bile iznenađenje za mene, ima ih mnogo u podnožju, čak skoro do manjih vrhova vulkana.

Šetati po obroncima i vrhovima Etne nesvakidašnje je iskustvo, kao da hodate po Mesecu…Nisam nikada bila na Mesecu, ali pretpostavljam da je osećaj sličan!

U radnjicama u podnožju probajte i kupite med i vina, obogaćene raznim travkama koje rastu na nepristupačnom vulkanskom zemljištu. Podižu energiju i raspoloženje trenutno. Provereno!

 

Simpatično mestašce, u podnožju Etne, Zaferana Etna, izuzetno lepo uređeno, pleni ljupkošću, izaziva pažnju i vredno je posete.

Videla sam samo jedan delić onoga što intrigantna Sicilija ima da ponudi. Moj utisak je da nisam bila samo na mediteranskom ostrvu, već na jednom posebno lepom kontinentu.

O Siciliji sam pisala u člancima: http://pslanguagecafe.com/bozanstveni-noto-mesto-gde-stanuje-sunce/

http://pslanguagecafe.com/na-svadbi-kod-korleonovih-kultni-sicilijanski-kafe-viteli/

http://pslanguagecafe.com/sicilijanska-kuhinja-pravi-raj-za-hedoniste/

Nastaviće se…

Autor: Rada Sević

Povezane objave