Čestitke i čestitanje

Vreme je praznika, čestitki i čestitanja. Od svih praznika ovi januarski možda su i najlepši, ušuškani u zimu, ukrašeni lampicama i lampionima, uz beskraj boja i lepih želja! Svi im se radujemo, čak i oni najveći mrgudi ne mogu a da se ne nasmeše, makar i cinično, komentarišući gužve u prodavnicama i neopravdanu trku po ulicama, kao da praznik može da stigne bez nas na lice mesta!

Najviše čestitamo i najlepše se zdravimo upravo za novogodišnje i božićne praznike. Oko ponoći, na samom ulazu u 2018. godinu, a potom i 7. januara, mreže mobilne telefonije i interneta biće zagušene kilometrima i kilometrima želja, čestitki, u prozi i stihu, koje ćemo odašiljati jedni drugima preko tih imaginarnih kontakt-mreža. U tom nekom međuprostoru pomešaće se sila reči, rečenica, ideja, pa bi valjalo pobrinuti se da taj plašt dok lebdi iznad nas, pre nego što reči slete kome su namenjene, bude što blistaviji.

Pisanje čestitki

Prvo, pišite čestitke iskreno, onako od srca, istinski. Nije teško, samo se malo zamislite, stvorite u mislima lik osobe kojoj upućujete dobre želje i tačno ćete znati šta da napišete. Tako upućena čestitka ima veliku snagu i moć da zaista pokrene kolo sreće, koje se zakotrlja od osmeha one osobe koja će pročitati taj tekst, preko još dirljivijeg odgovora i inspiracije da nešto slično uputi dalje, drugoj osobi i tako redom.

Pišite bez straha da ćete ispasti smešni ili nedovoljno pismeni, jer iskrenost proviruje i iza slovnih i pravopisnih grešaka, probije se i ako zarez nije zaustavio saobraćaj. Lepše je pročitati i 5 vaših reči nego pet ekrana cirkularne poruke! Budite duhoviti, ako treba hrabri, po potrebi nežni, saosećajni, jer to je duh praznika, da smo zajedno, da se razumemo, podržavamo i pomažemo.

 

Praznici nam daju priliku da krenemo od početka, donesemo nove odluke, odbacimo ono što vidimo da nije dobro za nas. Počnimo taj početak najlepšim mogućim željama sebi i drugima.

Da bismo vam olakšali makar pravopisne brige oko tih čestitki, da se podsetimo par pravila!

 

  • Kada mislimo na praznik koji slavimo 1. januara – Nova godina – pišemo velikim slovom: Srećna Nova godina!
  • Ako mislite na godinu koja je pred nama, sa žarkom željom da donese najlepša putovanja, mnogo ljubavi, nova prijateljstva, jeste da priželjkujete jednu veliku godinu, ali nova će se u ovom slučaju pisati malim slovom: Sve najlepše u novoj godini!
  • Pridevi novogodišnji i božićni pišu se malim početnim slovom.
  • Sretno ili srećno – prednost ima srećno, ali nije pogrešno ni sretno.
  • Ako šaljete mejl, prva reč u novom redu posle početnog obraćanja piše se velikim slovom:

Dragi prijatelju,

Želim ti da u novoj godini budeš još uspešniji, neka te prate zdravlje i sreća, a uz tebe da su samo dobri ljudi.

Pozdrav,

Deda Mraz

P.S.

I, da ne zaboravim! Vrlo je važno! Ne skraćujte reči i rečenice, bar ovih prazničnih dana! Imamo vremena, pa zar nije 1. januar najlenji i najsporiji dan u godini… Vreme iovako prebrzo teče, nemojmo mu davati dodatno ubrzanje skraćivanjem reči i ubrzavanjem rečenica. Usporite ga i zaustavite na tren potpunim mislima i izrazima punim topline i ljubavi. I jedna nevešta rečenica, pomalo zbunjena, poslaće jači poljubac i čvršći zagrljaj od: kiss, cmok, pzv!

Umesto već spremnih sličica i emotikona, toliko puta viđenih, napravite svoje fotografije, usnimite neki detalj koji znate da će obradovati onoga kome šaljete poruku, koji će imati neko za vas posebno značenje.

Srećni vam praznici, srećna vam 2018. godina, da bude sa što manje nedoumica, da budemo jasni jedni drugima, a i samima sebi!

Sve najbolje!

Branka Tarbuk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane objave

One Thought to “Čestitke i čestitanje”