Vreme festivala hrane – jesen u Valjevu i okolini

Ako posetite Valjevo i okolinu, početkom jeseni, uz bogatu kulturno-umetničku ponudu, očekuju vas izvanredne gastronomske fešte.

Pozorišna manifestacija Abro fest, u produkciji Gradskog pozorišta “ABRO FEST” održava u Centru za kulturu od 27. septembra do 2. oktobra.

Jesen u Valjevu je pre svega u znaku Festivala hrane.

Festival zimnice

Poslednjeg vikenda u septembru, u Koceljevi se organizuje jubilarni, deseti Festival zimnice.

U ponudi se može naći ajvar, pinđur, turšija, paprika, paradajz, salate, slatka, džemovi, razne vrste meda (sa malinom privlači najveću pažnju), sušeno voće, sa čokoladom ili drugim dodacima …

Svašta su maštovite i vredne ruke domaćica pripremile za predstojeću zimu…

Festival jagnjetine

Za gurmane, ljubitelje mesa, Ovčarska izložba i Festival jagnjetine u selu Pričević, nadomak Valjeva (poznatom po čuvenom jagnjećem pečenju) pravi je gurmanski izazov!

Gulaš od jagnjetine, vruća, hrskava jagnjetina sa ražnja, iz zidane furune ili sočna jagnjetina ispod sača kod Vula, Branke ili nekog drugog majstora… Ne može se odoleti. Obeležite datum: 29. septembar

Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=u2gfykJdHj8

Dani gljiva

Prvog vikenda u oktobru na Divčibarama održava se tradicionalna manifestacija Dani gljiva (ove godine održava se 5. oktobra)

Oprobajte se u spremanju gulaša i drugih ukusnih specijaliteta, i naučite ponešto o pečurkama na obroncima vazdušne banje.

Na ovoj obrazovno-turističkoj manifestaciji može se naučiti nešto više o gljivama i lekovitom bilju, pravilnom sakupljanju i značaju za ekosistem.

Festival Duvan čvaraka

Zvezda valjevskih manifestacija sa razlogom je Festival Duvan čvaraka koji se ove godine održava 5 i 6. oktobra uz propratni program koji možete videti na:  http://festivalduvancvaraka.rs/

Festival duvan čvaraka  okuplja veliki broj posetilaca iz valjevskog kraja, ali i gostiju iz drugih gradova.

Posetioci imaju priliku da vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod, koji je izum valjevskih mesara i koji se nigde na planeti ne priprema na ovakav način.

O duvan čvarcima smo pisali u članku:
http://pslanguagecafe.com/duvan-cvarci-brend-valjeva-i-omiljena-zimska-poslastica/

Izaberite festival po svojoj meri, uživajte u sunčanim jesenjim danima i ukusnim tradicionalnim specijalitetima!

Foto: http://www.koceljeva.gov.rs i http://festivalduvancvaraka.rs/

Rada Sević

Povezane objave