Vodimo Vas u Frajburg, zavičaj Švarcvald torte

FREIBURG im Breisgau, pokrajina Baden Württemberg

Frajburg u Brajsgau, pokrajina Baden Virtemberg

Želim da vam pokažem Frajburg („slobodni zamak“), grad osnovan u 12. veku i jedan od najlepših srednjovekovnih univerzitetskih gradova u Nemačkoj, glavni grad Švarcvalda (Schwarzwald = crna šuma), a u neposrednoj blizini Švajcarske, Francuske, Lihtenštajna i reka Dunav i Rajna. U ovom delu Nemačke se više nego na bilo kom drugom mestu prepliću razni običaji i kulture.

U tom gradu sam živela, školovala se, odlazila i vraćala mu se. Starim jezgromi glavnim trgom Münsterplatz (Minsterplac) dominira gotska katedrala Münster (Minster).

Od preostala 4 tornja, ostali su još samo Martinstor i Schwabentor, kao gradske kapije. Kad prođete kapiju „Martinstor“ ušli ste u glavnu trgovačku ulicu i pešačku zonu Kaiser-Joseph-Strasse.

Kroz staro gradsko jezgro uz pločnike teku mali potočići. Na gradskim trgovima i oko katedrale se organizuju razna dešavanja.

Vreme Božića : Weihnachtsmarkt in Freiburg

Kako prevestiVajnahtsmarkt“ ? Kao Božićni sajam, pijacu, markete …. – po meni ne treba prevoditi, zato što nijedna reč ne može da dočara Božićnu čaroliju, koja se spusti svake godine pred Božić na sve trgove i centar grada. Taj običaj je nastao inače već u 14.veku i organizuje se širom Nemačke, Austrije i Švajcarske.

Svečano ulično osvetljenje, ukrašene kuće, prodavnice i izlozi, šoping groznica u robnim kućama, svečano okićeni restorani i kafeterije, more sveća; miris punča, pečenih badema, kestena, medenjaka, krofni i vafli sa kašom od jabuka.

https://www.schwarzwaldtourismus.info

Pripreme za Božić

Pripreme za Božić počinju sa 1. adventom, prve nedelje u decembru. Zato se na stolovima nalazi ukrašen advents kranc (Adventskranz), venac sa četiri sveće. Svake nedelje se pali jedna sveća. Deca dobijaju tzv. advent kalendar (Adventskalender), najčešće sa 24 vratanca ili male vrećice. Svakog dana do Božića dete sme da otvori jedna vratanca. U školama je inače u tom periodu sve prilagođeno praznicima, tako da se  pogotovo u obdaništima i osnovnim školama čitaju priče, pevaju Božićne pesme, secka, boji i prave razni predmeti, najčešće zvezde od slame, razni predmeti od tkanine, papira itd. koji se odnose na Božić. Tokom adventa deca pišu i svoj spisak želja za Božić.

U tom periodu ćete moći svuda da popijete tople napitke, najpoznatiji punč, tzv. fojercangenbole (Feuerzangenbowle), čajeve, topli kakao, kao i da okusite medenjake, spekulaskeks, vajnahtstolen (Weihnachtsstollen, božićna štrudla) prekriven prah šećerom i upakovan u celofan.

NIKOLAUS  ili Sveti Nikola

Uveče 5. decembra deca iznose čizmice ispred vrata ili kamina i čekaju Nikolausa, koji tokom noći napuni čizme slatkišima i voćem. U nekim delovima Nemačke Nikolausa prati Kneht Rupreht (Knecht Ruprecht), koji kažnjava lošu decu.

Weihnachten – Božić

Navodno 90% Nemaca zna prvu strofu najpoznatije božićne pesme O Tannenbaum. Čak je i Andrea Bočeli pevao.

https://www.youtube.com/watch?v=Xww_oaafCBA

Okićene Novogodišnje jelke su u svim domovima, a pokloni se otvaraju na Dan Božića. U mnogim katoličkim domovima i crkvama možete da vidite male štale sa Marijom i Josifom, koji kleče pred jaslama u kojima je položen Isus, uz figurice ovčica, pastira i anđelčića, čime se stvara prizor iz Vitlejemske pećine. Ovaj običaj je i sećanje na tri mudraca sa istoka (Die Heiligen Drei Könige), koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine.

Gastronomija

Frajburg ima bezbroj restorana, studentskih restorana i kafeterija. U zimskom periodu i kada je u pitanju božićna trpeza, možete čuti da neko sprema krompir salatu sa viršlama, neko guščije meso, a neko fondu (Fondue). 

U zimskom periodu ćete u restoranima najčešće naći u ponudi:

  • Kürbiscremesuppe (kurbiskremzupe = čorba od bundeve)
  • Weihnachtsgans (guščije meso) sa crvenim kupusom, knedlama i marmeladom od ribizli; guska se puni lukom, jabukama i kestenom.

Fondue( Fondu ) Da li znate šta je Fondu ?

Praktični Švajcarci su tokom 18.veka smislili način kako da iskoriste stari hleb i sir: zagrevali su sir sa vinom, belim lukom i aromatičnim biljkama, a zatim bi se stari hleb umakao u ukusnu mešavinu.

Sada već možete da kupite posude za pripremu Fondua, sa dugačkim viljuškama i posudama za dipove ili razne soseve. Fondu se jede u društvu i priprema se ili sa sirom ili se posuda napuni uljem, koje se zagreje i u kom svako sebi prži kockice sirovog mesa, najčešće bifteka i posle umače u razne dipove. Nastane tu gužva u posudi …jer svako dobija dve viljuške u jednoj boji, ali je zabavno kada slučajno  pojedete meso sa tuđe viljuške.

Volite torte ?

Ako volite torte, posetite jednu od kafeterija i uz filter-kafu poručite Švarcvald tortu (Schwarzwälder Kirschtorte).

Fackelwanderungen : Organizovane zimske šetnje sa bakljama na označenim stazama na Švarcvaldu, a na kraju piće uz logorsku vatru.

Da li Vas je opčinio Frajburg ?

 

 

Autor: Zorica Mihailović

Povezane objave