Valjevo i Šabac – obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata

Valjevo i Šabac na dostojanstven način obeležavaju stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata i podsećaju na slavne pretke.

Reči na koje smo čekali sto godina

Uokviru obeležavanja velikog jubileja stogodišnjice od pobede i oslobođenja 1918. godine, u velikoj sali Centra za kulturu Valjevo, u utorak 27. novembra od 19 časova, Valjevcima će biti predstavljena sudbina jednog od najvećih junaka celokupne srpske istorije – Valjevca, majora Mihaila Madžarevića.

Major je trostruki vitez “Karađorđeve zvezde”, nosilac Legije časti i brojnih drugih ordena, besmrtni heroj koga su vanredno unapređivali u viši čin, redom: kralj Petar Prvi, vojvoda Živojin Mišić i regent Aleksandar Karađorđević.

Srpski major Mihailo Madžarević

O srpskom majoru Mihailu Madžareviću govoriće gospodin Dragoslav Bokan. Istorijski čas otvaraju umetničkim performansom solistkinja Teodora Rafailović, glumac Aleksandar Lazić, Hor ”Hadži Ruvim”, pripadnici Vojske Srbije i Guslarsko društvo ”Mihailo Madžarević”.

Organizator je Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja.

Predsednik Udruženja Marinko Lugonja kaže:

„Ove godine se obeležava 100 godina od proboja Solunskog fronta, pobede u Prvom svetskom ratu i povratka naše vojske u Srbiju, tako da je ovo možda jedan od lepših načina da se kroz upoznavanje sa likom i biografijom Mihaila Madžarevića odužimo našim precima i pradedovima koji su se borili, da ih se setimo.

Ovo je i jedan dobar povod da se opet zavučemo u svoje stare vajate i uspomene i probamo da pronađemo ko su bile naše pradede, zapalimo im sveću i pokažemo da smo dostojni njihove žrtve, koja je bila usmerena ka tome da bismo mi preživeli i postojali. Ovo je samo jedan vid zahvalnosti za njihovo stradanje”.

Lugonja najavljuje organizovanje brojnih predavanja, priredbi, predstava, izložbi i radionica na temu proslave završetka i pobede u Velikom ratu.

Izvor: Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja

„Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“ u Šapcu

Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja izložbu „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“, koja obuhvata fotografije preuzete iz istoimene knjige istoričarke i novinarke Mile Mihajlović. Knjiga opisuje jednu od najznačajnijih i najobimnijih humanitarnih operacija svih vremena.

U jeku zime 1915/1916. godine, Srpska vojska u kleštima armija Centralnih sila, prisiljena na povlačenje u pratnji mase naroda, na albanskim obalama Jadrana spasena je veličanstvenom humanitarno-vojnom operacijom italijanske Kraljevske ratne mornarice, uz učešće francuskih i engleskih brodova, te prebačena na drugu obalu mora.

Od 12. decembra 1915. godine do 29. februara 1916. godine impozantnom vojnom i humanitarnom operacijom italijanska ratna mornarica iz Albanije evakuisala je 260.895 srpskih vojnika, 24.000 austrougarskih vojnih zarobljenika, 10.153 konja, 68 topova i 300.000 tona hrane i materijala. Sa vojskom je evakuisana i srpska vlada, vojni vrh, kralj Petar i regent Aleksandar, kao i 6.000 crnogorskih vojnika i kralj Nikola sa porodicom.

Evakuacija srpske vojske i naroda predstavlja preteču, ante litteram današnjih humanitarnih operacija i još uvek ostaje zabeležena kao najznačajnija i najsloženija operacija pružanja međunarodne pomoći i spasa svih vremena.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 26. novembra, u 18.30 časova u Narodnom muzeju Šabac i trajaće do 5. decembra.

Knjiga „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“

Mila Mihajlović, Paolo Đordani

Knjigu „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“, čini i 70 originalnih fotografija o spasavanju srpske vojske od strane italijanske vojske, tokom zime 1915. i 1916. godine, nakon prodora austrougarske vojske na teritoriju Srbije, koje je sačuvao mornarički oficir i lekar Manlio Kače.

Ovaj originalni dokument, kojim je dopunila srpsku istoriografiju, novinarka Mila Mihajlović priredila je na srpskom i italijanskom jeziku.

https://iicbelgrado.esteri.it

O promociji knjige na jugu Italije u Barleti kod Barija, pisala sam u članku:

http://pslanguagecafe.com/pulja-barleta-tamo-gde-se-cuvaju-tragovi-srpske-istorije/

Povezane objave