Štajerska – zemlja termalnih jezera, dvoraca i jabuka

Raskošni zamkovi, romantični i fascinantni vitezovi koji tu borave, bude maštu i vraćaju u prošlost, snaga lekovite termalne vode pokreće znatiželju. Raskošni vrtovi, šarmantna planinska jezerca, pitoma priroda prepuna šumom obraslih brežuljaka i bogatih zelenih pašnjaka, opijaju sve zaljubljenike prirode, sanjare i romantičare! 

Vodimo vas u Štajersku, zemlja termalnih jezera, dvoraca i jabuka!

Sasvim neočekivano našla sam se na čudesnom putu romantičnih dvoraca i živopisnih sela. Ne obazirući se na upozorenje iz turističkog vodiča, posle malog, bezazlenog flerta sa Štajerskom(Steiermark) ja razvih strasnu, dugoročnu vezu i zaljubih se u ove idilične krajolike!  

Rigersburg (Riegersburg)

Putovanje u prošlost: legendarni zamak na vulkanskim stenama, muzej čarobnjaštva i pravo malo čokoladno carstvo

Slikovito selo Rigersburg pruža putovanje u mistični srednji vek duž rute od sedam kapija. Vremenska kapija – scenografska multimedijalna postavka o istoriji i mitovima tvrđave-dvorca u vlasništvu kneževa Lihtenštajn (Liechtenstein). Pružila nam se i mogućnost da budemo plemeniti i istovremeno uživamo u nesvakidašnjim ukusima čokolade!

Legendarni zamak na vulkanskim stenama

Legendarni zamak 850 godina na vulkanskom brdu stoji kao čardak ni na nebu ni na zemlji sa pogledom uperenim u prozračno nebo. Okružen je zelenim padinama, po kojima je rasuto raznobojno poljsko cveće i bujnim vinogradima jugoistočne Štajerske.

Riegersburg

Vulkanske stene i zdanja bliže nebu nego zemlji više su ambijent za Siciliju nego za Štajersku. Ili možda grešim? Prosudite sami.

Arhitektura idiličnog sela sa fasadama pastelnih boja, urednim, čistim uličicama u skladu je sa prekrasnom prirodom. Cvetni aranžmani svuda na terasama, okolo nestvarno zeleni travnjaci, ljupka crkva na trgu. Osećam prijatnu atmosferu kojom odiše mesto: skromnost, odmerenost, pedantnost i otmenost. Ne čudi što je Rigersburg jedno od omiljenih izletišta Štajerske.

Multimedijalno putovanje u istoriju 17. veka vodi nas u priču o dve legendarne žene u vreme borbe protiv Turaka, kroz muzej posvećen vešticama i čarobnjacima. Mit o dve žene ispred svog vremena i danas živi.

Njihov najveći greh bio je što se nisu uklapale u konvencionalne okvire. Baronica Elizabeta Katarina fon Galer (Elisabeth Katharina von Galler) ostala je upamćena kao Loša Bet (Schlimme Liesl). Njena služavka Katarina Paldauf (Katharina Paldauff), poznata kao Cvetna veštica (Blumenhexe), završila je na lomači u najvećem lovu na veštice u Štajerskoj pre oko 250 godina.

Vredna pomena je istorijska postavka posvećena oružju. Dvorac u vlasništvu kneževa Lihtenštajn oživljava prošlost i kroz stalne inovacije, inventivnost i atrakcije privlači turiste.

  • Rigersburg

Čokoladno carstvo

Pitoreskno mestašce u čijem podnožju se krije pravo malo čokoladno carstvo. Poslastičar iz Beča, Coter (Zotter), čarobnjak sa čokoladom, stvara neobične i originalne čokolade koje mogu da pariraju čokoladi iz Modike (Modica). Eksterijer u živopisnim bojama, maštoviti murali i skulpture krase ovu kućicu od čokolade.

U fabrici i pozorištu čokolade (Schoko-Laden-Theater) čeka vas redak izazov za nepca, degustacija kakaoa i čokolade pravo sa staklene čokoladne fontane ili za čokoladnim barom, gde toplu čokoladu spremate po svojoj želji. U prodavnici fino umotani paketići – nesvakidašnji ukusi čokolade od badema, lešnika, pistaća, bundeve (po kojoj je kraj poznat), praline, čokolatine, čokoladne lizalice, čoko-dukati…

Raduje me što su svi proizvodi organski i što deo zarade od prodaje čokolade ide za hranu deci koja žive u zemljama iz kojih se nabavlja kakaovac, mahom iz Latinske Amerike.

https://www.youtube.com/watch?v=hKP1DIyNsuk

Zanimljivosti:

  • Rigersburg se nalazi na jugu Austrije, u pokrajini Štajerska, oko 20 km od slovenačke granice, 16 km od banje Blumau i 62 km od Graca.
  • Porodica Lihtenštajn živi u selu gde stariji sin Emanuel, po profesiji lekar, ima otvorenu lekarsku ordinaciju.
  • Iz sela do dvorca se dolazi pešice za 20 minuta ili uspinjačom za 90 sekundi. Cene karte za uspinjaču, ulaznice za muzej, vodičkih tura i ostale informacije možete pogledati na http://www.veste-riegersburg.at
  • U avgustu se ovde održava spektakularni kulturni događaj – Festival vitezova, koji vodi posetioce u mistični srednji vek preko igara za ratnike, borbi mačevima, streličarstva, zanatskih radnji na otvorenom (kovačnice, fabrike sapuna, pekare…), do prave viteške gozbe, a tu su i klovnovi, vatromet i programi za decu.

Štubenberg (Stubenberg am See)

Veličanstveni zamkovi, smaragdno jezero, sportsko-rekreativna akademija

Slikovita štajerska seoca, kućice sa drvenim krovovima, maštovitim cvetnim dekorom na balkonima i enterijerom od drveta, odišu toplinom – poželeh da ostanem ovde zauvek! Preda mnom se pruža bajkoviti pejzaž suncem okupane istočne Štajerske, vrta Austrije.

Prizor sa nestvarno lepim kućama i pansionima, nepreglednim zelenim proplancima, bujnim vinogradima, stablima olistalih jabuka i drugih voćki, bukovih i hrastovih šuma…

Netaknuta priroda prepuna cveća i zelenila poziva u šetnju, dok se zraci sunca poigravaju sa prelepim jezerom Štubenberg (Stubenbergsee), kao sa razglednice, praveći smaragdno-srebrnkasti odsjaj na površini vode.

Dvorac Noj Šilajten (Schloβ Neu Schielleiten) Dvorac Noj Šilajten

Sa terase simpatičnog pansiona pogled mi luta na blistavo jezero Štubenberg, veštačko jezero nastalo pregrađivanjem nemirne reke Fajštric (Feistritz), kao dar čoveka i želje da ugodi sebi. Staze za šetnju vode me ka čudnovatom dvorcu Noj Šilajten, impresivne barokne fasade u bisernobeloj i boji sunca.

Iznenađuje mir, tišina, ljupkost i otmenost kojom odiše i intrigira posetioca. U meni predrasude, nesvakidašnja očekivanja, pa tražim znakove prošlosti po zamku zanimljive istorije, počev od carskog grofa Vurmbrand Štupah (Wurmbrand Stuppach), preko manastira, do sportsko-rekreativnog i kulturnog centra istočne Štajerske danas.

Dobro očuvana biblioteka u stilu kasnog baroka nalazi se na prvom spratu i u njoj se organizuju koncerti, konferencije, seminari. Dvorište je prepuno divnog zelenila i mirisnog cveća, sa ponekom skulpturom. Kao znak dobrodošlice i gostoljubivosti meštana lokalni orkestar je svirao divne štajerske melodije koje su se akustično razlivale po okolini. Prostrani, uređeni sportsko-rekreativni park sadrži otvorene i zatvorene sportske terene, restoran, kafe i smeštajne kapacitete.

Položaj Noj Šilajtena čudesno je romantičan. Zamak ponosno stoji kao na pozornici u nepreglednoj ravnici, okružen brdima, smaragdnim jezercima i neizbežnim vinogradima i voćnjacima. Ljupko mestašce privlači turiste istančanog ukusa. U ovoj oblasti zaljubljenik u prirodu naći će idealna mesta za šetnju, planinarenje, jahanje, rekreaciju – od tenisa, badmingtona, do fudbala, odbojke, atletike, vožnje bicikla, plivanja, jedrenja, sve do paraglajdinga i vožnje balonom.Štubenberg

Zemlja termalnih jezera, dvoraca i jabuka

Stil života je očaravajući – mogu izabrati povratak u prošlost kroz vožnju fijakerom do okolnih zamkova stazama štajerskih plemića i zamišljati kako su živeli. Ili probuditi avanturistu u sebi i iskusiti nezaboravan vidik iz balona koji jezdi nad zemljom termalnih jezera, dvoraca i jabuka.

Štajerska sela su prelepo mesto za vožnju balonom. Ovde je održan Svetski kup tri puta: 1986, 1996. i 2008. godine. Lokalna tradicija nalaže malu ceremoniju posle prvog leta, koja uključuje: stavljanje pramena kose na vatru, trljanje zemlje tamo gde ste sleteli, sipanje šampanjca na glavu i dobijanje novog imena, obično veoma dugačkog i veoma glupog. 

Altšilajten (Altschielleiten)

U blizini dvorca Noj Šilajten nalazi se i oronuli Altšilajten. Na vrhu blistave padine obrasle vinogradima, zamak iz 13. veka je setno mesto, čije fasade je nagrizao zub vremena. Obavijen bršljanom, izgleda trošno, skoro napušteno. Možda će današnji vlasnik, bivši gradonačelnik Šilajtena Jozef Štelcer (Josef Stelzer) i njegova sestra Hermiona (Hermiona) rekonstrukcijom napraviti još jednu turističku atrakciju mesta, kao što je to urađeno sa Nojhausom (Neuhaus).

Dvorac-utvrđenje Nojhaus (Burg Neuhaus)

Najstariji oblakoder u Štajerskoj, uništavan od vatre i groma, posle 200 godina propadanja ponovo je oživeo svoju šaroliku istoriju. Stražari nad Štubenbergom, veličanstvenog pogleda uprtog u brda istočne Štajerske, sve do južnog Burgulenda, Graca i dalje do Alpa. Šekspirov Magbet našao bi ovde sebi mesto…

Dvorac Štubenberg (Schloβ Stubenberg)

Živopisni dvorac iz 16.veka, danas hotel, taverna i mesto kulturnih dešavanja u vlasništvu intrigantne porodice Vurmbrand Štupah. U zamku ćete čuti poznatu legendu o grofici Štupah i dovitljivom seljaku koji je spasio selo od čudovišta zmaja, a zauzvrat kao nagradu dobio grofičinu ruku.

Štajerska Cesta dvoraca

Štubenberg je opština u distriktu Hartberg, u Štajerskoj. Nalazi se na 50 km od Graca i 200 km od Beča. Mesto ima oko 2.300 stanovnika, najveće prihode beleži od turizma, oko 150.000 noćenja godišnje, najviše u letnjoj sezoni. Većina turista uživa u različitim aktivnostima na toplom jezeru Štubenberg ili obilazi veličanstveni Herberštajn (Tier und Naturpark Schloss Herberstein) i dvorce u blizini.

Mesto se nalazi na štajerskoj Cesti dvoraca (die Schlösserstrasse), na kojoj je smešteno više od 20 nekadašnjih vladarskih zdanja. Posmatrano sa juga, polazna tačka za šetnju kroz istoriju je dvorac Kapfenštajn (Kapfenstein) kod banje Glajhenberg (Bad Gleichenberg), a utvrđenje Festenburg (Festenburg) u blizini Ajhberga (Aichberga) je poslednja građevina na ovom putu.

http://www.schloesserstrasse.com/

Oko 10 km od Štubenberga nalazi se Zemlja jabuka, sa preko milion stabala ovog voća. Tokom prolećnjeg cvetanja, u aprilu, održava se nacionalni festival posvećen cvetanju jabuka, sa svečanom povorkom koja je praćena trubačkim orkestrima, narodnom muzikom, plesom i specijalitetima lokalne kuhinje.

Foto: Vikimedija, Flickr, Privatna arhiva

Autor: Rada Sević

Povezane objave

One Thought to “Štajerska – zemlja termalnih jezera, dvoraca i jabuka”