Šta posetiti u Beču?

Spremate se za put u Beč, a niste sigurni šta da izbacite ili ubacite u svoju listu „Šta obići u Beču?“. Evo male pomoći!

Šenbrun

Postoje različite vrste ulaznica za ovaj kompleks – Imperial Tour, Grand Tour i različite vrste ulaznica uz koje se Šenbrun posećuje sa još nekom atrakcijom na osnovu koje se dobija popust. Takođe, postoje popusti na grupe, porodični popusti, popusti na rezervacije preko interneta, ali sve to možete da pogledate: https://www.schoenbrunn.at/en/

Tokom obilaska soba audio-vodič vam govori o istoriji bečke aristokratije, njihovom načinu života, ljubavima, tragedijama, ratovima, proslavama i raznim drugim stvarima koje će vam držati pažnju do kraja obilaska. Na početku vas uvedu u postavku kratkom istorijskom pričom o Šenbrunu i aristokratskim porodicama. Sam kompleks je prelep spolja, ako ne želite da uđete, vredi da samo odete da se slikate u dvorištu pored divnih fontana, vrtova i da se popnete na vidikovac Glorijeta, sa koga se pruža divan pogled na Šenbrun.

Zoo vrt u Šenbrunu

Nemojte odmah pomisliti: Pa to imamo i mi u Beogradu i odustatiod posete zoo vrtu. Životinja i zoo vrtova ima svuda, ali verujte mi na reč da će vas ovaj zoo vrt oduševiti, jer je jednostavno drugačiji od drugih i urađen je savršeno. Nećete moći da mu nađete bilo kakvu zamerku. Stari, mladi, deca, svi mogu da uživaju u njemu! Dobra stvar je što se dobija popust ako se uzme karta Winter Pass(Šenbrun+Zoo).

Belvedere

Izgleda fenomenalno spolja, a unutra preporučujem da uđu samo pravi ljubitelji umetničkih dela. Nismo bili, nažalost, nismo stigli tokom našeg obilaska (sledeći put obavezno!), ali ono što sam videla preko interneta i što su mi drugi pričali pokazuje da vredi pešačiti do njega i posetiti ga. Ako ne da uđete, onda sigurno da se fotkate u prelepom ambijentu ispred. 

Rathaus

Nalazi se preko puta Burg teatra(meni ništa specijalno). Malo je nezgodno za slikanje, jer je ogromna građevina, ali slike ispadnu odlično. Obavezno se popnite uz stepenice i slikajte se u prostranom hodniku (maestralno!), koji odiše nekim starinskim duhom. Kada smo mi bili ceo park ispred je bio pretvoren u klizalište i to je klincima, a mogu reći i nama odraslima, posebno zanimljivo (nije loše posetiti Beč kad je zima).

Votivkirche

Ovo smo otkrili gledajući na Trip Advisor-u šta još posetiti u Beču. Naišli smo na sliku i komentare. Malo smo pešačili, ali vredi svake fizičke aktivnosti. Ova crkva je lepa spolja (podseća me malo na Sagrada Familiju), ali iznutra će vas posebno oduševiti mozaici na prozorima.

Parlament

Prvo smo se razočarali jer smo zapravo bili iza ulaza u parlament koji je užasan, onda smo se kao slikali sa strane kod nekih stubova, da bismo ostali zapanjeni kada smo skrenuli i videli glavni ulaz i tu veličanstvenost. Baš je glamurozno, ima čak i crveni tepih ispred.

Domkirche St. Stephan

Mene ova katedrala nervira. Toliko je lepa, ali je prosto nemoguće uhvatiti tu njenu lepotu. Jednostavno je nedostižna. Arhitektura će vas ostaviti bez teksta. Obilazićete da biste što više sličica napravili, da biste upijali njenu lepotu i kako bi vam ostala urezana u sećanju. Iskrena da budem, njena unutrašnjost me je razočarala. Valjda toliko fascinirana i sa jezikom do poda, očekivala sam nešto još lepše unutra, ali to se nije desilo. Podseća me na Crkvu Svetog Matijeu Budimpešti.

U blizini katedrale nalazi se i Schottenkirche – crkva koja dosta podseća na Strahov biblioteku u Pragu.

Hundertwasser House

Ovu neobično šarenu i simpatičnu kućicu ne smete nikako da propustite. Ostala sam da zurim u nju, isto kao što sam u Barseloni bila zadivljena Gaudijevim delom. Možete da sednete na klupicu i uživate u pogledu. Ja bih volela da živim u tom šarenom zdanju. Zaista je drugačije i izdvaja stanovnike te zgrade od ostatka sveta, jer mogu da se pohvale da žive u pravom umetničkom delu.

Prater

Za naš srpski mentalitet, ulaznica će zazvučati mnogo, ali smatram da to treba da doživite, jer je u pitanju poseban deo Beča, njegova duša. Pogled na ovaj lepi grad će vam otkloniti žal za potrošenim parama (obavezno idite da posmatrate zalazak sunca!). Pre samog penjanja na ovaj veliki točak, imate mini postavku kako je ceo ovaj zabavni park zapravo nastao i razvijao se. Simpatično je odrađeno i artefakti su izloženi po crvenim vagonima.

Horhe Markt Clock

Opet asocijacija na Češku, ali ovog puta na Prag i na Astronomski sat. Ovaj sat je isto neobičan i zanimljiv za slikanje i gledanje poput onog u Pragu. Nalazi se u blizini katedrale Svetog Stefana.

Muzej Madam Tiso

Bili smo zaista skeptični što se ovog muzeja tiče, ali smo po izlasku bili zadovoljni njegovom postavkom i samim figurama. Veliki je muzej i potrebno je izdvojiti bar 3h za obilazak. Nalazi se u sklopu zabavnog parka gde je i Prater, pa tako možete obići dve stvari u jednom danu. Možete i kupiti kartu sa popustom za Prater.

Trg Marije Terezije 

Nismo ulazili u Istorijski muzej jer nismo imali vremena, ali park ispred je mnogo lep, ima dosta statua, lepog drveća, ali i arhitektura samih građevina okolo je veličanstvena. Nalazi se u blizini Parlamenta.

Time travel ili putovanje kroz vreme grada Beča

Ulazi se u podrume starog manastira (samostana)Sv.Mihaila, gde nas dočekuje hologram monaha(fratra) koji se po legendi izgubio davno i sada luta hodnicima. Naravno tu je i njihov vodič  Priča o istoriji Beča,  tu su i voštane figure Franca Jozefa  i Sisi..Idemo u 4D bioskop gde putujemo i borimo se, osnivamo Beč, pa zajedno sa majstorima hodamo po skelama buduće katedrale. Po nogama nas šibaju pacovi  koji su doneli kugu u Beč, pucamo sa bedema u tursku vojsku i mir. Stop. Gradi se novi Beč, Mocart i Štraus grade novu istoriju.  A onda opet potres, sirene, rat…i na kraju  moderna Austrija. Projekcija traje 50 minuta a cena 20 evra. o ovoj atrakciji više na: https://www.timetravel-vienna.at/

Autor: Jovana Milovanović

Povezane objave