Skriveni biseri Štajerske – dvorac Herberštajn i dvorac Egenberg

Herberštajn

Skriveni biseri Štajerske – dvorac Herberštajn i dvorac Egenberg, rezidencije najmoćnijih familija Štajerske i Austrije.

Dvorac Herberštajn (Gartenschloss Herberstein)

Moć, uticaj, misterije, rajski vrtovi i spektakularan zoološki park

Pogrešno skretanje odvelo me u mesto iz snova. Slatku dilemu da li sam u edenskom raju ili sam zalutala u bajku, odgonetnuo je znak pored puta na kome piše: Herberštajn. Prisećam se nečije misli: Mesto odjekuje svojom prošlošću kao muzički akord koji samo um može čuti – savršeno odgovara ovom trenutku i spoznaji.

Mesto iz snova

Ušuškano između zelenih štajerskih brda i klanca reke Fajštric, zasijalo je velelepno zdanje u tamnoj noći. Prelamaju se svetla, igra boja, od ružičaste do jorgovan ljubičaste, pa tirkizno plave, do trava zelene i limun žute, a onda sve u krug. Ovaj nesvakidašnji dragulj arhitekture krije umetnička blaga od epohe gotike, baroka, renesanse do savremenih dela izloženih u Muzeju Bruno Đirokoli (Bruno Girocoli).

Kameni zidovi stari više od 700 godina, u vlasništvu plemićke porodice Herberštajn, slavni su svedok evropske istorije. Od diplomatske misije plemića Sigmunda Herberštajna (Siegmund Von Herberstein) kod Sulejmana Veličanstvenog do danas, prekrasno firentinsko predvorje i dvorište, otmena Viteška sala ali i drugi fascinantni saloni, stalna postavka Život u dvorcu koja dočarava život aristokratije, sjajni oklopi vitezova, simbol su ljudskog duha, moći i veličine.

To je mesto koje intrigira, nadahnjuje, skriveno blago za posetioca koga zanima arhitektura, istorija, umetnost, botanika, zoologija, ali i lepota prirode. Čaroliju mesta pojačavaju tajni prolazi, legende i mitovi o jednoj od najuticajnijih porodica Štajerske i Austrije u poslednjih 7 vekova.

Jeleni više ne lutaju dvorcem kao u srednjem veku, ali tu je spektakularni zoološki vrt, jedan od najvećih u Evropi, pun egzotičnih životinja sa pet kontinenata.

Herberštajn vrtoviRajski vrtovi

Posebnu čar mestu daju rajski vrtovi. https://vimeo.com/36465703

Šetam stazama raskošnog istorijskog vrta i vrta doba dana. Zastala sam u ovom vrtu ljudskih vrlina da oslušnem šta priroda kaže. U zelenom vrtu, simbolu nade, gde zajedno sa drugim biljkama rastu džinovska kamenika, nana, naliv trava, ali i zelena ruža – botanička retkost, potražila sam harmoniju. U plavom vrtu, okružena himalajskim vilinim okom, lavandom, žalfijom, plavobradim, pokušavam da dođem do svojih čula i sagledam jasnu sliku o životu.

U ovoj bašti duha, romantike i šarma našla sam mir, a moj unutrašnji glas odveo me dalje – u beli najsjajniji deo što odiše svečanošću. Razmišljam o čistoti i plemenitosti, posmatrajući prelepe ruže pahuljice, cvetove ljiljana i krina, perčin, ružu ledeborg…U žutom vrtu života, topline sunca i nove snage, napunila sam baterije i puna pozitivne nade stigla u Sigmundov vrt i vrt začinskog i lekovitog bilja, da udahnem život punim plućima.Herberštajn vrtovi

Mirisi cveća, lekovitog bilja, rascvetalog voća, širili su se svuda okolo. U božanstvenom ružičnjaku, pravom Edenskom raju, blagi povetarac je nosio mirise 3.000 pupoljaka najrazličitijih ruža. Zadivljeno sam zurila u nestvarnu lepotu i spontano mi se ote: Život je lep!

Otpila sam gutljaj hladne vode sa Fontane mladosti da se okrepim! Možda je baš to tajna porodice Herberštajn koja tako dugo živi u dvorcu…Da umem da slikam izrazila bih se kistom. Pošto ne znam, uzimam olovku da pišem, umivam se vodom sa Fontane mladosti i pomišljam želju: da se ponovo vratim u Štajersku!

O štajerskoj Cesti dvoraca, možete pročitati u http://pslanguagecafe.com/stajerska-zemlja-termalnih-jezera-dvoraca-i-jabuka/

Zanimljivosti

  • Herberštajn se nalazi na 52 kilometra od Graca, u istočnoj Štajerskoj, u opštini Štubenberg (Stubenberg), 10-15 km od auto-puta Beč-Grac kod Hartberga ili sela Zeber (Seeber).
  • Herberštajnovi su jedna od najmoćnijih aristokratskih porodica Štajerske, među njima je bilo dosta vojskovođa, diplomata, ali i putopisaca. Imali su posede i u Istri, ali su ih prepustili Habsburgovcima pošto je Ferdinand i odobrio zamenu za Štajersku. Jedno vreme posedovali su 1/5 Štajerske.
  • Zoološki vrt Herberštajn je u vlasništvu pokrajine Štajerska, a ne u vlasništvu porodice Herberštajn koja živi u dvorcu.
  • Herberštajn je bio lokacija za snimanje poznatog filma Biblijski kod (Der Bibelcode) u režiji Kristofa Šreva (Christoph Schrewe) koji je prikazivan i kod nas. https://www.youtube.com/watch?v=rgPGMVIcjpU

Dvorac Egenberg (Schloβ Eggenberg)

Najveličanstveniji barokni kompleks, rezidencija jedne od najmoćnijih austrijskih familija

Poznat po palati sa astronomskim simbolima: 4 kule predstavljaju godišnja doba, 12 kapija mesece, a 365 prozora dane u godini, dobro očuvanim dvorskim salonima, slikovitim vrtovima i umetničkim radovima iz najstarijeg austrijskog muzeja – Joaneum (Universalmuseum Joanneum), u neposrednoj blizini Graca, prava je atrakcija za sve posetioce.

dvorac Egenberg

Veličanstven barokni kompleks

Koristeći načela hijerarhijske organizacije, matematike, logike, astronomije, astrologije i alhemije, dvorac ima kvadratni nacrt sa središtem u obliku gotičkog tornja, sa tornjevima na sva četiri ugla koji predstavljaju 4 godišnja doba usmerena prema četiri strane sveta. Spoljašnjost palate je u pastelnim bojama, od šampanjca, preko ćilibara do čokoladne nijanse.

Unutrašnjost palate ljubomorno čuvaju 24 salona sa istorijskim enterijerom i originalnim karakteristikama iz 17. i 18. veka. Oslikani, čipkani beli svodovi od gipsa, rustični kamini sa ili bez motiva, saloni u stilu baroka i rokokoa sa raskošnim bordocrvenim ili braon stolicama. Na zidovima zlaćane tapete dok prefinjeni kristalni lusteri sa svećama čine jedino osvetljenje u zamku. Nema ovde ni grejanja, ni električne energije, sve je autentično.

Spoljašnji prozori broje dane u godini, 52 prozora na 24 prostorije predstavljaju broj nedelja u godini i sati u danu. Svaki sprat ima po 31 sobu, što čini broj dana u mesecu.

Drugi sprat sa terasom ima dodatnih 8 prozora, ukupno 60, simboliše broj sekundi u minuti i minuta u satu. Severnu stranu dvorca čini planetarni vrt, lapidarijum od starorimskog kamenja i ulaz u Novi arheološki muzej.

U dvorcu se nalazi i Numizmatički muzej, kao i Stara galerija sa impresivnom kolekcijom umetničkih dela.

Kulturno blago UNESKO: Kombinacija stilova i multikulturalnost

Dašak Italije daje kopija čudotvorne slike Bogorodice Spasiteljke, vizantijske ikone iz kapele Borgeze u čuvenoj crkvi Velike Marije (Maria Maggore) u Rimu.

Omaž Dalekom istoku su 3 indijske kabinet-sale. Posebno putovanje u Kinu vodi preko salona sa stepenastim tribinama, antikvitetima od porcelana, uramljenim minijaturama od kineske svile, iluzijama i optičkim varkama, sa zidnim ukrasima od plavičaste svile…

Ovde se nalazi i pravo japansko blago, šarena panorama grada Osake, redak i dragocen komad, dar države Japan. Jedan deo palate ukrašen je šaljivo, sa aluzijama i slikama iz svakodnevnog života plemića: sa zabava, iz lova, kartanja, dokolice.

Romantični vrtovi iz 19. veka uređeni u engleskom stilu pravo su savršenstvo. Besprekorno održavani, da se prosto čovek upita kako im uspeva… Dekorativni, slikoviti, živopisni, u skladu sa principima pejzažne arhitekture oduzimaju dah.

Zbog svoje kulturne i istorijske važnosti dvorac Egenberg od 2010. godine nalazi se na listi baštine Uneska. Hans Egenberg je u 17. veku uredio dvorac po načelima prosvetiteljstva, kako bi održavao filozofiju racionalno uređenog sveta. Baltazar Egenberg je u srednjem veku posedovao licencu za kovanje novca, a danas je njegova soba numizmatički muzej.

Foto: Vikimedija, Flickr

Autor: Rada Sević

Povezane objave