Šarmatna Sivota – predivne plaže i atraktivni izleti

Nastavljam sa predstavljanjem fotogenične Sivote, jonske destinacije sa predivnim plažama  i atraktivnim izletima.

Plaže u pravcu Perdike i Parge

Do plaža u pravcu Perdike i Parge, pre svega Zavije i Mega Amos (2 km od centra) može se doći peške.

Od 22. juna počeo je da saobraća turistički vozić, koji vozi do ovih plaža, a čiji red vožnje možete videti na slici. Verujem da su polasci tokom sezone frekventniji. Bilo bi lepo da se javi neko iz letovališta sa “svežim” informacijama.

Vozić polazi iz centra Sivote, u blizini parkinga i kružnog toka. Karte se kupuju na kiosku pored koga se vozić parkira, a poželjno je rezervisati dan ranije zbog gužve ili organizovanih grupa.

Vozić ide dalje do predivnih plaža Mikri Amos i Mega Drafi, a poslednja stanica je Agia Paraskevi, koja pripada teritoriji Perdike. Povratnu kartu do Svete Petke platila sam 6e, a košta 7e. Verovatno je bilo promocija par dana.

Na kiosku sam zapazila reklamu za izlete do plaža Karavostasi, Arilas, obilazak Sivote vozićem noću, kao i izlet do Parge i Perdike mini busom.

Plaža Zavija

Da li zbog šuma i okolnog zelenila, zbog zelenkaste boje mora ili izvora slatke vode, Zavija me podsetila na čarobnicu Drinu i emocije su proradile.

Predeo oko plaže Zavija je čudesan. Malenu, zavučenu uvalu natkriva bujna vegetacija darujući joj hladovinu. Pesak je sitan, voda čista, nešto hladnija zbog podzemne reke koja se uliva u more.

Foto: flickr/Henrick Bach Nielsen

Plažni bar se tek otvarao, a na ležaljkama su uživali istinski ljubitelji prirode.

Mir, tišina, samo se čuo šum talasa. Drveće maslina ogleda se u prozirnoj vodi. Idili doprinosi i par starih, ribarskih čamaca i jedrenjak što mili na pučini. Tiha, mirna, nenametljiva plaža, baš za opušten odmor.

Na okolnoj livadi konjić spokojno pase, ne obazirući se na prolaznike i pozira, jer je već navikao na fotografisanje.

Plaža Mega Amos ili ti Veliki pesak

Jeste da su Bela Vraka i Pisina sa razlogom simboli Sivote, no što se mene tiče, prava zvezda među plažama Sivote je Mega Amos.

Pitate se zašto? Kao pravi hedonista, volim čisto more, lepo uređenu plažu, diskretnu muziku u pozadini. Taverna sa tradicionalnim grčkim specijalitetima i razumnim cenama je obavezna, a ovde kao bonus dobih plivanje sa ribicama i masažu. Malo li je!

Plaža Mega Amos se prostire u obliku potkovice, okružena drvećem i stenama, sa kameleonskom bojom mora koja se preliva od zelene, preko smaragdne do tirkizne, što joj daje posebnu draž.

Iako Mega Ammos na grčkom znači veliki pesak, jedna od najvećih plaža u Sivoti, delom je peskovita, delom šljunkovita. Voda je duboka, nema postepene dubine, relativno hladna i kristalno čista, što potvrđuje plava zastavica za kvalitet vode. A i pomenute ribice koje opušteno plivaju sa turistima.

Odlično je organizovana, na njoj se nalaze tri restorana sa domaćom i mediteranskom hranom, tu su tuševi, kabine za presvlačenje, toaleti, sportovi na vodi, parking. Ležaljke i suncobrani, jastuci i lejzi-begovi su besplatni uz poručeno piće. Kao i svuda u Grčkoj i ovde ima mesta da postavite svoje suncobrane ili spustite asure i peškire.

Primetila sam zanimljiv kompleks Mega Amos hotela, par vila i apartmana za izdavanje u šarmantnom okruženju. Za one koji dolaze kolima, ovo može biti dobra lokacija za smeštaj.

Plaže Mikro Amos i Mega Drafi

Položaj plaža Mikro Amos i Mega Drafi mi se naročito dopao. Obe plaže su lepo ušuškane u zelenilo, sa tirkiznim i kristalno čistim morem. Na Mikro Amosu ugledasmo i fensi kafe, poznat po plažnim žurkama i odličnoj muzici, ali meni lično Mega Drafi je izgledala privlačnije.

Foto: Pinterest

Autentičan prizor pruža se sa puta i obližnjih vidikovaca, idealan za fotografisanje. Dok smo prolazili vozićem okolina je mirisala na borovinu, divlje bilje origana, timijana, majčine dušice.

Ovo mesto odličan je izbor za prirodnjake i planinare. Odmah sam se setila moje Brane i verujem da bi njena reakcija bila zaustavljanje vozića. Onda bi nastavila peške berući razne travčice.

Plaže u okolini Sivote – Plaža Sveta Petka ili Agia Paraskeva

Plaža Agia Paraskevi je dobila ime po ljupkoj crkvi Svete Petke koja bdi nad malenim zalivom. Plaža je velika, kamenita, šljunkovita i peščana. U delu plaže koji je blizu crkve pesak je najsitniji.

More ima lepu smaragdno-tirkiznu boju, a plaža je jedinstvena po tome što se preko puta nje nalazi istoimeno šumovito ostrvce, do koga može da se dopliva!

Agia Paraskevi je od Sivote je udaljena 7 km. Plaža je uređena, dobro organizovana, ima par kafića, taverni, apartmane za izdavanje, parking. Suncobrani i ležaljke se iznajmljuju (cena je 7e). Na ovoj plaži sam kafu platila 3,8e. Mogu se iznajmiti i čamci, pedaline i slično. Do plaže se može doći i taksijem, a cena u jednom pravcu je 12e.

Plaža je interesantna, ali me nije očarala. Sretosmo naše ljude koji drugi put dolaze u Sivotu samo zbog ove plaže. Još jednom se potvrdilo da o ukusima ne vredi raspravljati, samo uvažiti različitosti.

Ako dolazite vozićem, put ka plaži Agia Paraskevi prečicom nizbrdo je prilično zapušten. Dok se spuštate niz strminu i stepenice, uzana stazica prekrivena je trnjem i žbunjem i da nije plavetnila mora imala bih utisak da sam zalutala. Nadam se da je do sada prilaz sređen.

Vratila sam se peške, asfaltnim putem kojim dolaze automobili, a trebalo mi je oko 15 minuta. Utisak je fantastičan. Okolna priroda je bajkovita, pruža se lep pogled na more, malene lagune, uređenu plažu Kamini, ima i smeštajnih objekata. Mešali su se mirisi mora, soli, borovine, divljih trava i cveća sa mirisima ribljih specijaliteta koji su dopirali iz obližnjeg restorana.

A tek božanstven pogled kada sam se popela do vidikovca! Dobila sam zasluženu nagradu za svoje pešačenje. Vredi zastati, oslušnuti prirodu i uživati u njenim darovima.

Egzotične plaže u okolini

Imala sam želju da se okupam na egzotičnoj plaži Sarakiniko, koju sam posetila davne 2005. godine tokom letovanja u Pargi. U planu su bile očaravajuća, prava ostrvska plaža, Karavostasi i susedna Arilas, prepoznatljiva po sitnom, tamnosivom pesku, jedna od najposebnijih plaža Tesprotije. Ostavljam za sledeću posetu Jonskom moru.

O kakvoj egzotici je reč, pogledajte u videu: https://www.youtube.com/watch?v=OvmWoIAcD-w

Krstarenje oko ostrva Sivote

Zaštitni znak Sivote je plaža Pisina ili Bazen, u prevodu, sa autentičnom azurnoplavom ili tirkiznom bojom mora. Do nje se može stići brodićem, organizovanim izletom ili redovnom linijom. Redovnom linijom je cena 5e, brodić vas ostavlja na plaži i kasnije dolazi po vas.

Izabrala sam opciju organizovanog izleta – krstarenje oko ostrva Sivote (9-12 sati), cena je 10e. Ovaj izlet je organizovan u pratnji vodiča koji je usput objašnjavao interesantne detalje vezane za samu Sivotu i plaže koje obilazimo.

Brodić obilazi ostrvca Sivote, Agios Nikolaos, na kome se nalazi volšebna Diaporo plaža na koju se ne pristaje u ovoj turi. Prvo kupanje je sa brodića (skakanje) oko pola sata. Potom se pristaje na Mavro Oros na kome se nalazi čuvena Plava laguna ili Pisina. Na Pisini je predviđeno kupanje (zadržavanje) 1,5 sat.

Plaža je mala, uzana, prekrivena belim peskom, te je obično velika gužva, posebno kada pristanu turistički brodići. Ulaz u vodu je kamenit, voda je providna, savršeno čista, u jednom kraju i morske ježeve zapazismo. Još nešto se naziralo iz vode, iz tajanstvenog morskog sveta.

Žao mi je što nisam videlu tu divnu jonsku boju po sunčanom danu. No, ako je ova nestvarna boja kada je oblačno…mogu da pretpostavim kako je po vedrom danu. Što se može videti i u videu: https://www.youtube.com/watch?v=5KghNfJgAWE

U povratku ka luci obilazi se atraktivna pećina i proverava njena akustičnost. To što se sunce uporno skrivalo iza oblaka, nije mnogo uticalo na dobru atmosferu. Možda zbog dobrog vina (deca su pila sokove), odlične muzike, šuma talasa, morskog vazduha ili svega pomalo. Izlet je za svaku preporuku!

Hodočašće na ostrvo Krf

Na ovaj izlet se ide  u pratnji našeg predstavnika Borisa, brodićem koji isplovljava iz luke Sivota.

Izlet započinje posetom ostrvu Vido, mauzolej-kosturnici i Plavoj grobnici. U Srpskoj kući, kustos, gospodin Ljubomir Saramandić približava priču o stradanju srpskog naroda i vojske u Prvom svetskom ratu.

Nakon toga, obilazi se prelepa Crkva Svetog Spiridona, zaštitnika Krfa, u kojoj se čuvaju mošti svetitelja.

Slobodno vreme za obilazak grada je dva-dva i po sata. Izlet traje od 9 do 18 časova, cena je 35e. Izlišno je kazati da istorijsko ostrvo Krf treba posetiti barem jednom u životu!

O Krfu sam pisala u članku: http://pslanguagecafe.com/moj-dirljivi-susret-sa-plemenitom-porodicom-janulis-sa-krfa/

O spasavanju srpske vojske u Prvom svetskom ratu, možete pročitati:

http://pslanguagecafe.com/pulja-barleta-tamo-gde-se-cuvaju-tragovi-srpske-istorije/

Rajska ostrva – Paksos i Antipaksos

Ako tražite tirkizno more i autentičnu Grčku, onda bih preporučila izlete na rajska ostrva Paksos i Antipaksos. Postoji oranizovana mala i velika tura, sa predviđenim obilaskom živopisnih mesta Lake i Gajosa na Paksosu,  Posejdonovom ostrvu i kupanje na nekoj od najlepših plaža Jonskog mora, na plaži Voutoumi, kao i obilazak pećina. Mala tura traje od 9.30 do 16.30, a cena je 30e. Na ovaj izlet se ide bez vodiča.

Još atraktivnih izleta

Za avanturiste pravi izazov je poseta mitskoj reci Aheron, gde ćete čuti legendu o Ahilovoj peti, voziti se kajakom, uživati u jahanju ili pecanju, pešačiti kroz kanjone i planinske predele.

U ponudi agencija nalazi se i tradicionalno grčko veče (muzika, hrana, piće u neograničenim količinama i naravno igra cele noći). Cena je 25e.

Za one koji ne dolaze svojim kolima, postoji organizovan izlet do Parge po ceni od 15e.

Čudesni Meteori su udaljeni 190 km i to je prilično naporan put. Za sve zainteresovane postoji izlet do jednog od najlepših kompleksa manastira na svetu. Možda ih je bolje obići usput, ako dolazite kolima ili sa drugih destinacija.

Izlet do Albanija je takođe u ponudi, ali nije bilo velikog interesovanja. Cena je 40e. Zapazila sam da u agenciji Izabela možete kupiti brodske karte za Italiju! Tom izazovu sam odolela.

Pozdrav šarmantnoj Sivoti

Pogled mi luta ka šarmantnoj luci. Ušuškana u mediteranski ambijent, u zagrljaju arhipelaga i šumovitih brežuljaka, romantična Sivota odiše mirom i šarmom. Brodići i jahte ljuljuškaju se na talasima. Boja mora se menja i nijansira. Talasi su čas srebrni, čas zeleni, smaragdni, marinsko plavi.

Sunce se stidljivo smeši iza oblaka. U vazduhu se oseća  miris soli, borovine, mediteranskih trava što ih donosi povetarac. Relaksirajući prizor, u meni budi emocije prepuštanja sadašnjem trenutku.

Umesto pozdrava, citiraću rečenicu koju sam negde pročitala: “čovek bi morao biti veliki cinik kada u ovim lepotama ne bi našao uživanja oku i duhu svom”!

Autor: Rada Sević

Povezane objave