Razglednice iz Graca

Panorama Graca

Šarmantni Grac (Graz), drugi grad po veličini u Austriji, ima oko 270.000 stanovnika i glavni je grad Štajerske. Smešten je između doline reke Mure i Alpa, gde se dalje širi u zelenu štajersku ravnicu. Multikulturalnost, kreativan duh, poštovanje ideja, različitost i inventivnost prisutni su na svakom koraku.

Harmonična igra starog i novog

Kontrasti koje pravi futuristička arhitektura kraj srednjovekovnih zgrada, sokaka i trgova ili ekskluzivni butici pored šarenih seoskih pijaca, čine Grac još privlačnijim. Gotika, barok i renesansa, očuvanje tradicije i identiteta, avangardna arhitektura, novi trendovi, inovacije, sve se to može videti u ovom gradu. U harmoničnoj igri starog i novog, ovde su prošlost i budućnost pomireni u sadašnjosti.

Panorama Graca sa Gracer Šlosbergom (Grazer Schlossberg), zamkom na vrhu brda u centru, na kome se nalazi sat-kula Uhrturm, simbol Graca, potpuno je očaravajuća. Crveni krovovi kuća u kontrastu sa zelenim površinama parkova, lepe, čiste, prostrane ulice, katoličke crkve u autentičnom zapadnoevropskom stilu gradnje, netaknuti kvartovi iz 19. veka, interesantne arhitekture koja pomalo podseća na naš Novi Sad i Budimpeštu.

Dobro održavane, dopadljive fasade Grac čine gracioznim, a neke od njih su remek-delo italijanske renesanse, kao na primer Lueg kuća (Luegghaus) i zgrada pokrajinskog parlamenta Landescojghaus (Landeszeughaus), na koju se nadovezuje Muzej oružja, smešten na pet spratova, sa jednom od najboljih kolekcija na svetu.

Staro jezgro grada

staro jezgro gradaGrac je poznat po lepom starom centru grada (nalazi se na listi kulturne baštine Uneska), koji je uređen sa puno stila i ljubavi i jedan je od najočuvanijih u srednjoj Evropi. Osim Gradske kuće (Rathaus), glavnim gradskim trgom dominira fontana sa spomenikom nadvojvodi Ivanu, štajerskom princu. Okružuju ga četiri žene koje simbolizuju četiri reke: Muru, Dravu, Ens (Enns) i San (Sann). Nedaleko se nalazi glavni trg u obliku trapeza, Hauptplac (Hauptplatz), odakle polaze sve šoping ulice, tramvaji, a tu su i brojni kafići, restorani, radnje i atrakcije.

Posebnu pažnju privlači oslikana kuća (Gemaltes Haus) u centralnoj ulici Herengase (Herrengasse), na čijoj fasadi je slikar Johan Majer (Johann Mayer) naslikao freske sa motivima iz grčke i rimske mitologije. Mauzolej Ferdinanda II je najvažnija zgrada manirizma (Manierismus) u Gracu, gde su sahranjeni Ferdinand II i njegova žena. Nalazi se odmah pored velelepne katedrale.

Kulturna prestonica Evrope

Grac je poneo titulu kulturne prestonice Evrope 2003. godine. Šarenolika i uzbudljiva kulturna scena nudi događaje za svačiji ukus – od klasične do savremene umetnosti. Posebna draž je što su mnogi sadržaji besplatni. Specijalan doprinos kulturnoj sceni daju Opera i senzacionalni Kunsthaus (Kuća umetnosti), dobrodušni vanzemaljac, novi kulturni centar-muzej u kome su izloženi različiti eksponati, jedna od prvih građevina od livenog gvožđa na kontinentu.

Neobičan simbol grada je i maštoviti Murinsel (Murinsel), plutajuće veštačko ostrvo na Muri u obliku haj-tek otvorene školjke. Mesto susreta svih generacija, sa kafeom, amfiteatrom, igralištem za najmlađe…

murinselJedan od najuređenijih gradova u Evropi nudi sadržaje za svačiji ukus, a građani Graca su srdačni, otvoreni, tolerantni, ljubazni, u harmoniji sa prirodom, puni poštovanja prema drugim narodima i kulturama.

Grac je bogat crkvama. Na mene je najjači utisak ostavila grandiozna, rimokatolička crkva u neogotičkom stilu, Crkva Isusovog srca (Herz Jesu Kirche). Nalazi se u gradskoj oblasti Sveti Leonard, visoka neverovatnih 110 metara. Ubraja se u najznačajnije građevine u Štajerskoj. Poseduje treći najveći toranj u Austriji, posle bečkog tornja u Štefansdomu i Katedrale Svete Marije u Lincu.

Najstarija pekara u Gracu je Hofbäckerei Edegger-Tax, njihova istorija seže negde do 14. veka unazad.

Link http://www.hofbaeckerei.at

Hof bäckerei zato što su isporučivali svoja peciva dvoru (Hof).

Grad studenata 

Grac je poznat i kao grad studenata. U njemu živi oko 50.000 studenata, od čega 80% stranaca, iz različitih krajeva sveta. Naš Nikola Tesla, Ivo Andrić (u Gracu je odbranio doktorsku disertaciju), Johan Kepler kao i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade studiralo je ili radilo, odnosno istraživalo, na nekom od fakulteta Univerziteta u Gracu.

Štajerska regija termi

Polazeći od najzdravijeg kutka Austrije, banje Radkerzburg (Bad Radkersburg), na par kilometara od slovenačke granice (kod Murske Sobote), prema severoistoku Štajerske. Sledi najstarija banja Glajhenberg (Bad Gleichenberg), lečilišni raj, zatim banja Lojpersdorf (Bad Loipersdorf). Još jedan centar velnesa i zdravlja, banja Valtersdorf (Bad Waltersdorf) i slavna banja Blumau (Bad Blumau) sa atraktivnim cvetnim mestom (Blumau) u blizini.

Dizajnirao ju je čuveni austrijski arhitekta i umetnik Fridenrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), našavši inspiraciju u prirodi. Žive, tople, jarke boje, čudni oblici, zlatne kupole koje blistaju na suncu čine da arhitektura banje više podseća na Diznilend, Gaudija ili tursku arhitekturu. I ne sliči preciznim, urednim, pravim linijama i nežnim pastelnim bojama fasada karakterističnim za Austriju. Odlično mesto da se okrepi duh i telo ili barem popije šoljica tople kafe…

Kuhinja 

pita sa jabukamaBogatstvo različitosti zastupljeno je i u ishrani: uz kulinarske specijalitete Štajerske, preko makrobiotičkih, vegetarijanskih jela, do mešavine italijanske i austrijske kuhinje, uz dašak nekadašnje Austrougarske monarhije. U Štajerskoj sam čak imala priliku da vidim kako peku vola na ražnju.

Preporučujem da probate: dimljenu pastrmku u društvu sočiva sa đumbirom, razne vrste peciva, vulkansku šunku. Ne propustite, slane knedle, austrijske su nešto veće od čeških i prave se sa dodatkom spanaća ili slanine – Speckknödel.

Specijaliteti su: supa od kobasica, supa od domaćih rezanaca (fritati) i čorba od bundeve sa uljem od bundeve, ragu od telećih iznutrica, teleće kolenice u slano-slatkom sosu, štajerski puževi, cili kugle, Käferbohnen, gulaš (Fiakergulasch).

Da ne zaboravim, punjene krofne, Šluckrofne, Mocart kugle i obavezno štrudlu od jabuka i svežeg sira (Apfelstrudel).

Die Buschenschänke

Naziv je za seoska domaćinstva – kafane koje se nižu uz Štajerski put vina (Steirische Weinstrasse). U njima se služe regionalni specijaliteti, proizvedeni u tom domaćinstvu.

http://www.suedsteirischeweinstrasse.at/

Štajerski specijaliteti su: pečena ili pohovana piletina (Backhändl), guska iz rerne (Gebratene Gans – Martinigansl knusprig aus dem Ofen). U zimskom periodu je omiljeno jelo guska iz rerne (to su neke minijaturne) sa crvenim kupusom, knedlama i džemom od ribizli.

Ovaj region je veliki proizvođač rena, pa ren ima svoje stalno mesto u njihovoj kuhinji.

Obično se u kafanama služe slanina, kobasice, obavezno ren, sirevi, namazi kao što su Liptauer, namaz od bundevinog ulja ili sa čvarcima. Njihovi čvarci izgledaju kao mast sa ubačenim čvarcima, obrada traje dosta kraće. Služe se paradajz, paprika, seoski hleb sa vinom, domaćim sokovima i nezaobilazna štrudla sa jabukama. Štajerska je inače najveći proizvođač jabuka u Austriji, pa zato ima dosta specijaliteta od jabuka.

Deserti: sladoled preliven uljem od bundeve (probala ali jedva progutala), štrudla od jabuke sa kuglom sladoleda od vanile kao i poznati kafe Dacher.

Piknik u prirodi

Posebnu draž ima piknik u prirodi. Duž tri vinske ceste pravi se čuveni štajerski beli sovinjon (Sauvignon blanc), burgundac beli, muskat, plavi cvajgelt (Zweigelt). Zaštićena marka regije je roze vino šilher (Schilcher).

Kao praktičan suvenir može se poneti i flaša ulja od bundevinog semena (kemol) po kome je Štajerska poznata.

Šoping

Centralna zona Graca, odnosno Hauptplac (Hauptplatz), okolne ulice i tržni centar Sajerzberg (Seirsberg), koji se nalazi na periferiji grada, idealni su za šoping. Više informacije možete pronaći na www.shoppingcityseirsberg.at, https://www.murpark.at/de ili http://centerwest.at/

Foto: Vikimedija, Flickr, Privatna arhiva

Autor: Rada Sević

 

 

 

Povezane objave