Pisma iz Norveške, zemlje srećnih ljudi

Zašto je Norveška zemlja srećnih ljudi, o iskustvima u lepoj skandinavskoj zemlji, govori novinarka i blogerka Slavica Sabo Tripković.

Valjevska novinarka, blogerka i aktivistkinja, jedinstvena Slavica Sabo Tripković sa porodicom preselila se u Skandinaviju, u Kraljevinu Norvešku. Slavica na duhovit način,  kako to samo ona ume, piše o svojim iskustvima, životu i radu u novoj sredini na blogu Ladan oblog.

Pisma iz Norveške, zemlje srećnih ljudi

Zašto je Norveška srećnih ljudi?

Pročitajte u člancima Slavice Sabo Tripković, na blogu Ladan oblog: http://ladanoblog.com/zemlja-srecnih-ljudi

 Foto: valjevskaposla.info

Negde početkom devedesetih, kada su krenuli talasi masovnog iseljavanja iz Srbije, moja bivša koleginica stalno je maštala o Norveškoj kao obećanoj zemlji. Nisam razumela odakle toliko interesovanje i ljubav za hladnu, skandinavsku zemlju od jedne temperamentne, energične Milanovčanke.

Mladost, sterotipi, ideali, zablude. Moja koleginica  i Slavica u Norveškoj su našle svoje utočište, mir, profesionalno ispunjenje.

Za njih je Norveška zemlja srećnih ljudi.

Ja? Moja asocijacija na Norvešku bila je hladnoća, neobična hrana (uglavnom morska), fjordovi, Vikinzi, neobična arhitektura… Isidora Sekulić i njena čuvena Pisma iz Norveške, jedna od najlepših knjiga putopisa na ovim prostorima.

Norvežani? Norvežani su začuđeni što je ove godine njihova zemlja na drugom mestu najsrećnijih zemalja. Na prvom mestu našla se susedna Finska. I verovatno rade na tome da se ponovo vrate na tron 2019. godine.

Srbija? Na visokom 78. mestu, ali sa obećanjima da će nam za deceniju dve, tri…biti bolje. Uostalom, sreća je relativna stvar.

Kao što reče Slavica: “Happiness is a journey, not a destination – moto je koji krasi kuće mnogih Norvežana”. 

U iščekivanju sam da autorka nađe vremena i za PS Language café napiše članak ili članke o svojim iskustvima o životu i radu u Norveškoj.  I naravno,  praktičnim informacijama kako da se preselimo u jednu od najsrećnijih zemalja na svetu.

Šta je na ovu temu Slavica kazala u gostovanju na TVVA Plus, pogledajte u videu: https://www.youtube.com/watch?v=gDr3PNYPSk4

Nije ovo reklama za Norvešku, niti poziv na emigraciju. To svako treba da proceni za sebe. Ovo je priča o životu u uređenoj zemlji, o zemlji gde je Čovek na prvom mestu. Običan, mali čovek. I sve je podređeno njemu.

Prirodne lepote Norveške nadaleko su poznate. Kao turistička destinacija, mnogo toga ova divna zemlja ima da ponudi.

Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=uXyy7lgDj9k

Povezane objave