Пирот – ризница наслеђа јужне Србије

Пирот је права ризница гастрономског, етнолошког и лингвистичког наслеђа јужне Србије.

Пирот – град у подножју тајанствене Старе планине

Град у подножју тајанствене Старе планине, познат је по својим занатима, грнчарству, двостраним ћилимима јединствених шара, сочном и сликовитом говору и, нарочито, гастрономским специјалитетима, пре свега пегланој кобасици и пиротском качкаваљу.

Кажу да умеће прављења овог сира непревазиђеног укуса потиче од чобана са Старе планине, јер се на јужним топлим падинама бели сир није могао дуже одржати.

Овај специјалитет који је прославио Пирот, некада се правио искључиво од овчијег млека, а касније све више и од крављег, или мешавине ова два млека.

Пеглана кобасица се прави од „поснијих“ врста меса, као што су козје, овчије или јунеће, а многи тврде да праве пеглане кобасице нема без магарећег меса. Ова кобасица, која се пегла флашом и суши на промаји, мора да буде макар мало љута, јер јој то даје препознатљиву арому.

Последњих неколико година у њену славу одржава се сајам и поносни организатори кажу да пеглана кобасица, заједно са пиротским ћилимом и качкаваљем, чини „свето тројство“ укуса, мириса и боја старопланинског поднебља.

Онај ко с јесени посети Пирот и околину моћи ће да ужива у зградама окићеним венцима сувих паприка, а од љубазних домаћина може да потражи и сок од зове чудног имена – бз.

Пирот – Проја са чварцима

300 г белог кукурузног брашна

200 мл млека                                     

2 јајета                                               

300 г млевених чварака               

2 кашике масти                               

со, прашак за пециво                       

Замесити мекше тесто од шоље млека, јаја, млевених чварака, масти, мало соли, прашка за пециво и белог кукурузног брашна. Тесто, које не сме да буде густо, сипати у науљену тепсију или плех. Испећи у јаче загрејаној пећници на око 250°С. Служити одмах, са сиром.

Како вредне жене из удружења „Темстанка“ из села Темске код Пирота припремају традиционална села из овог краја, погледајте у видеу: https://www.youtube.com/watch?v=ZXLKg50M8tU

Извор: “Гастрономски водич кроз градове и општине Србије”, који је 2013. године објавила Стална конференција градова и општина са идејом очувања гастрономске баштине Србије.    

Фото: jugmedia.rs                                         

О Пироту смо писали у чланку: http://pslanguagecafe.com/kad-te-nedeljno-popodne-zatekne-u-pirotu/

Povezane objave