Palermo – osetite otkucaj srca Sicilije

Intrigantni Palermo – glavni grad Sicilije, raskrsnica kultura, grad veličanstvene arhitekture u kojoj se ogleda duh prošlih vekova i multikulturalnost.

Palermo – prava sicilijanska atmosfera

Palermo su osnovali Feničani, zatim je bio u posedu Grka, u sastavu Rimskog, te Vizantijskog carstva.

Onda dolazi pod vlast Arapa u čije vreme doživljava procvat.

Nakon toga osvajaju ga Normani, Španci, Burboni i konačno 1861. godine postaje deo Kraljevine Italije.

Intrigantan, živopisan, grad kontradiktornosti, s jedne strane beda, a s druge strane raskoš i sjaj… Pomešani, sasvim prirodno.

Veseli, temperamentni, srdačni i gostoljubivi ljudi, bogata gastronomska i kulturna ponuda.

Neobičan, pomalo divlji, autentičan, buka i gužva na ulicama, sve je u pokretu, u akciji.

Ulica starog grada

Na ulicama starog grada, pijacama i trgovima doživećete pravu sicilijansku atmosferu i osetiti otkucaj srca Sicilije.

Šta obići u Palermu

Znamenitosti Palerma: gradska katedrala, crkva San Đovani delji Eremiti, crkva Svetog Katalda, Normanska palata, katakombe Kapucinera,  trg Katedrale, trg Kaduti, spomenik Karlu V, pozorište Masimo, Arheološki muzej…

Crkva San Đovani Delji Eremiti

Mogla bih nastaviti još dugo da nabrajam. No, kada ste na jednodnevnom izletu onda se treba fokusirati na par glavnih aduta intrigantnog Palerma.

Katedrala Palerma

Katedrala Palerma sagrađena je 1185. godine i posvećena Svetoj Rozaliji, zaštitnici grada. Kombinacija različitih stilova, kultura, naroda. Vreme nije narušilo njenu lepotu i očuvanost. Fascinantna građevina.

Palermo je bio sedište sicilijanske mafije, ali su i najveći borci protiv mafije radili i živeli u Palermu.

Katedrala

U katedrali se nalazi grob sveštenika Đuzepea Puljisija (Giuseppe Puglisi) koji je tragično nastradao od Koza nostre. Njegov humanitarni rad na osnaživanju mladih i lokalne zajednice i nesebična borba za bolje i pravednije društvo,  doprineo je da ga katolička crkva proglasi za sveca.

Trg Viljena

Trg Viljena

Piazza dei Quattro Canti ili trg Viljena, oduzima dah, sjajan primerak baroknog stila – na raskrsnici dve glavne ulice u Palermu, ulice Makeda i šetališta Vitorio Emanuele.

Trg Pretorija

U neposrednoj blizini nalazi se spektakularni Trg Pretorija ili trg Srama, sa crkvom Svete Katarine i palatom Pretorija.

Posebnu pažnju kod putnika izaziva neobična fontana Pretorija, na kojoj se nalaze glave 12 grčkih bogova sa raznim životinjama i mitskim bićima.

Priča kaže da je ova fontana napravljena za Firencu, ali je posle izvesnog vremena, iz nepoznatih razloga, završila u Palermu.

Trg Pretorija

Normanska ili Kraljevska palata

U vaš obilazak obavezno uključite i Palazzo Normanni, Normansku ili Kraljevsku palatu, sa raskošnom kapelom Palatinom, koja je bila sedište različitim vladarima Sicilije.

Piazza Bellini – trg Belini

Belinija vezujem za Katanija, no veliki umetnik, svoj trg dobio je i u prestonici Sicilije.

Pozorište Masimo Vitorio Emanuele

Teatro Masimo

U Palermu, gradu kontradiktornosti, gradu mafije ali i veličanstvenih spomenika kulture, nalazi se treća najveća opera na svetu.

Slavno pozorište Masimo teatro izgrađeno je u neoromantičarskom stilu, sa grandioznom scenom dubine 400 metara, tri impresivne rotonde i velikim foajeom.

Poslednja scena kultnog serijala Kum (treći deo), završava se upravo na stepeništu ovog prekrasnog zdanja. Za sve ljubitelje Kuma, na raspolaganju je specijalna tura.

Katedrala Monreale

Katedrala Monreale

Najjači utisak na mene je ostavila katedrala Monreale.

Monreale je tipičan italijanski gradić koji se nalazi na obroncima brda Monte Kaputo, nadomak Palerma, odakle se pruža sjajan pogled na na “Zlatnu školjku”, prestonicu Sicilije i Tirensko more.

Fascinantna katedrala Monreale, jedan je od spomenika kulture Italije koji se nalazi na UNESKO listi baštine i jedan od najboljih primera normanske arhitekture na Siciliji.

Izgradnju ove raskošne građevine započeo je Vilijam II 1172. godine. Katedrala je završena za 17 godina a zadužbinar je dočekao da prisustvuje prvoj misi.

Po predanju, vladar je sanjao san u kom mu se javila Presveta Bogorodica i savetovala da poseče stablo rogača ispod koga je zaspao i da na tom mestu sagradi crkvu. Kada se probudio, posekao je drvo i ispod njega pronašao blago, kojim je finansirao izgradnju katedrale.

Neka dobra energija, oseća se čim kročite u ovo božanstveno zdanje.

Normanska katedrala ukrašena je veličanstvenim mozaicima koji oduzimaju dah. Što zbog umeća, što od svetlucanja zlata i brojnih nijansi boja,  korišćeno je 16 nijansi zeleni boje i čak 20 nijansi crvene boje.

U trenutku se pitate da li je u pitanju iluzija, san ili stvarno delo maštovitih i vrednih ljudskih ruku.

Na ovom izuzetnom mestu prepliću se vizantijska, normanska i arapska umetnost i savršeno se dopunjuju najveće svetske religije. Centralni mozaik je posvećen Hristu Pantokratoru, ostavlja bez teksta. Pravo remek delo!

Podaci kažu da se samo na njegovim zidovima nalazi oko 400 kilograma zlata, a mozaicima je pokriveno 26 000 kvadratnih metara.

Mnogo truda, mašte i ljubavi je utkano u ovu građevinu u kojima su se krštavali normanski kraljevi. Pravo remek delo!

Palermo – grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Mešanje stilova, kultura, religija daje mu posebnu čar, onu dozu misterioznosti, magije, kojoj se ne može odoleti.

I uvek su tu prisutne legende, predanja, mešanje sna i jave, što istovremeno zbunjuju ali i bude maštu.

Haotičan, neobičan, divlji, poseban, autentičan. Grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim i treba ga posetiti barem jednom u životu!

Ulična hrana

Posetila sam i jednu od 32 pijace, koliko ih ima u Palermu, sa  raznovrsnom ponudom voća, povrća, morskih riba i nemani. Sve je ogromno, džinovsko… Ovde sam probala i najveće masline. Pojedete pet komada i skoro ste siti.

Ulična hrana u Palermu, kao i svuda na Siciliji je mit, filozofija, dovedena do umetnosti, do savršenstva, o čemu sam pisala u članku: http://pslanguagecafe.com/sicilijanska-kuhinja-pravi-raj-za-hedoniste/

Kada zažmurim, još uvek mogu da osetim vrhunski ukus čokoladnih kanola koje sam jela u poslastičarnici preko puta Masimo teatra.

Hotel Grand Delje Palme

Kontraverzni hotel Grand Delje Palme, još jedan ozloglašeni simbol grada,  poznat kao sastajalište mafije, ali i mesto u kome je slavni italijanski pesnik i nobelovac Kvazimodo pokušao samoubistvo.

Spomenik žrtvama mafije

Palermo ima i šetalište namenjeno samo za udovice, koje se zove šetalište zlobnica.

Religija

Negde sam pročitala: “Ako želite da upoznate Italiju, studirajte teologiju!” Ima istine u ovome. Religija zauzima vrlo važno mesto u životima Sicilijanaca.

Ne znam koliko crkava ima u Palermu, ali ne možete da ne primetite da u svakom kvartu ima barem po jedan oltar sa cvećem okićenom ikonom sveca, upaljenim kandilom i svećama.

Normanska ili Kraljevska palata

Dan Svete Rozalije, zaštitnice grada, praznuje se 15 jula.  

Iako je Sicilija jedna od regija sa najnižim standardom u Italiji, to ih ne sprečava da organizuju spektakularne fešte u čast svetice.

Tako su jednom prilikom potrošili 400 000 evra za vatromet i specijalni brod za sveticu sa jedrima od svarovski kristala.

Botaničke bašte

Prelepe botaničke bašte sa mediteranskim rastinjem i cvećem prava su oaza mira i zelenila u vrelom Palermu. Ovde raste i najveći fikus na svetu. Sigurno najveći koji sam ja videla.

P. S. U Monrealu, ispred katedrale nalazi se mala česma namenjena za putnike namernike.  Dva šarmantna  Sicilijanca ubeđivaše da operem ruke i umijem se na česmi.

Objasniše mi da u tom slučaju, sigurno ostajem na Siciliji.

Ko zna, možda u narednoj poseti isprobam da li ovaj ritual stvarno funkcioniše.

Rada Sević

Povezane objave