Očaravajući enterijer dvorca Samecano

U kolevci renesanse, Toskani naićićete na brojna čudesa, jedno od njih je očaravajući dvorac Samecano (Sammezzano) uređen u mavarskom stilu.

Kastelo di Samecano (Castello di Sammezzano) u Toskani u Italiji sagradio je španski plemić Himenez od Aragona početkom 17. veka. 

Očaravajući enterijer dvorca Samecano (Sammezzano) – De Aragon

Interesantan je podatak da De Aragon nikada nije putovao Orijentom, ali njegova bujna mašta i kreativnost uticala su da sazgradi dvorac u sred renesansne Toskane koji odiše orijentalnom lepotom. 

Ovaj očaravajući toskanski biser nalazi se u blizini Firence (na oko 40- tak kilometara). 

U prošlom veku bio je hotel, a danas su njegove prostorije i posebno fascinantna soba Pauna ispunjene prazninom, tišinom i po kojim znatiželjnim turistom koji je došao da mu se divi.

Fascinantna Soba Pauna – omaž Orijentu

Očaravajući enterijer, naročito fantastični plafoni, svodovi i dekoracija u Sobi Pauna uređeni u mavarskom stilu oduzimaju dah.

Paun i druge mistične životinje inspirisale su aristokratskog arhitektu  de Aragona da plafon učini tako  izuzetnim da imate utisak da se nalazite na Bliskom istoku a ne u srcu Italije.

Palata je nakon Drugog svetskog rata pretvorena u luksuzni hotel, koji je zatvoren 1990. godine. Zahvaljujući rekonstrukciji koja je sprovedena 1998, Kastelo di Samecano se i danas nalazi u izuzetno očuvanom stanju, uprkos tome što je napušten već više od 20 godina.

Fotograf Roman Robrok iz Holandije, koji je posetio ovo mesto sa ciljem da snimi nekoliko izvanrednih fotografija, navodi da se u okviru poseda mogu pratiti tragovi koji vode sve do perioda Rimskog carstva.

Što ne čudi s obzirom na to da su zdanje kroz istoriju posedovale brojne bogate italijanske porodice.

Pokušao sam na fotografijama maksimalno da dočaram izvanrednu arhitekturu ovog mesta, i da u jednom kadru obuhvatim što veći deo prostorija. Ovde možete videti izvanredne ručno rađene detalje, naročito na tavanicama –  rekao je fotograf.

Prosto je neverovatno da ovakvo mesto uopšte postoji i da ga je sagradio samo jedan čovek. Nisam mogao da verujem koliko je dvorac lep – kada sam prvi put došao ovde, proveo sam nekoliko minuta sedeći na podu kako bi mi se u glavi “sleglo” ono što sam video – dodao je. 

Ukoliko želite da donirate i spasite ovaj redak dragulj, više informacija na: http://www.savesammezzano.com/

Pogledajte u videu kako izgleda očaravajući enterijer palate: https://www.youtube.com/watch?v=kyidzyhBhyA

O Toskani smo pisali u člancima:
http://pslanguagecafe.com/deset-ideja-za-idealan-septembar-u-toskani/ i
http://pslanguagecafe.com/ocaravajuca-lepota-toskanskih-termalnih-izvora/

Izvor:  http://www.savesammezzano.com/

Povezane objave