Noto – kao filmska scenografija: prekrasni barok i egzotika Mediterana

Bajkoviti Noto idealno je mesto za istinske hedoniste.

Uživaćete u predivnim plažama i egzotičnom moru, veličanstvenoj arhitekturi, vrhunskom gastronomsku užitku i napraviti barem nekoliko nezaboravnih izleta.

 

Foto: visititaly

Prirodni rezervat i karipske plaže

Ako se odlučite za bajkoviti Noto kao vašu bazu, sigurno nećete pogrešiti. Na periferiji Nota vredi videti Noto Antiku ili barem ono što je od njega ostalo, kao i praistorijsko selo Kastelućo (Castelluccio).
Šetnja kroz divlju prirodu planine Alverija, bogatu divljom žalfijom, origanom, majčinom dušicom, kaktusom i raznovrsnim divljim cvećem još je jedna aktivnost koju možete izabrati.

Na desetak kilometara od grada nalazi se vila Romana del Telaro, iz četvrtog veka, sa izuzetnim umetničkim mozaicima.
Plaža Nota nalazi se par kilometara od grada, duga peščana plaža kristalno čiste vode, jonsko plave boje, sa promenadom kokosovih palmi, pravi izbor za odmor.
U neposrednoj blizini je predivni prirodni rezervat Vendikari, koga zovu i Ptičji hotel, jer je idealno stanište za ptice tokom imigracionog perioda. Kako ružičasti flamingosi uživaju, u svom prirodnom ambijentu, pogledajte u videu: https://vimeo.com/851909

Foto: pinterest

Gradovi sicilijanskog baroka i čokolade

Između Sirakuze (na 15 km) i Nota nalazi se jedna od najlepših plaža na Siciliji, prava karipska plaža Fontane Bjanka (Fontane Bianche), sa nestvarno plavom bojom mora koja je u kontrastu sa sitnim sedefastim peskom.

Foto.wishsicily
Modika je poznata u svetu po čuvenoj poslastičarnici i čokoladi. Više o nesvakidašnjim ukusima i najneobičnijim kombinacija čokolade na http://www.anticadolceraiarizza.it.
Raguza i Raguza Ibla, još jedan spektakularan gradić sicilijanskog baroka.

Senzacionalna Sirakuza (na 32 km), centar provincije i nekada najmoćnija grčka kolonija, sa vanvremenskim ostrvom Ortiđa, kolosalnom katedralom, arheološkim parkom Neopolis, magičnim dvorcem Maniak (Castello Maniac), Apolonovim hramom, fontanom Arteruza, grčkim pozorištem, rimskim Latomijama, poznatom pećinom Dionizijevo uho.


Obavezno obići i Kataniju, barok u podnožju Etne, drugi najveći grad na ostrvu. Gradsko jezgro u arhitekturi 18. veka, sva od vulkanske lave, sa prepoznatljivim obeliskom i slončetom, simbolom grada i Crkvom Svete Agate, zaštitnice grada, koja dominira trgom Piazza del Duomo.
Tu je i Crkva Svetog Nikole, univerzitet, rimsko pozorište, plemićke palate, park Belini ali i bogata riblja pijaca.

Iznajmljivanje rentakara se preporučuje, mada autobuski saobraćaj funkcioniše dobro. Red vožnje i cene možete pogledati na: www.aziendasicilianatransporti.it 

Za pravi doživljaj Sicilije, obilazak Sirakuze, Etne, Katanije, Modike, Raguze, Noto Antike, ali i kupanje i sunčanje na predivnim plažama, uživanje u slasnoj sicilijanskoj hrani, pejzažima i arhitekturi jugoistočne Sicilije biće vam potrebno najmanje 10-15 dana.
U ovoj oblasti gosti su uglavnom Italijani, a posebno je interesantan smeštaj u starim palatama koje su pretvorene u hotele. Odlično mesto za pravi odmor i istinske hedoniste.

Šta kupiti?

Ova oblast poznata je po dobrim vinima, bademu, čokoladi. Vina iz Nota, vina i med sa Etne, vino od badema, marcipan, čokolada, pasta od badema, lokalni su proizvodi.


Tu je trinakrija – maska sunca i simbol Sicilije, čije tri noge predstavljaju tri rta Sicilije – Palermo, Kataniju i Mesinu, zatim sicilijanski ćilibar, pa mogu se kupiti brendirane stvari daleko povoljnije nego u Beogradu, kao tržni centar u Kataniji: http://www.portedicatania.gallerieauchan.it/
Cene: magneti 3-5 e, vino 6-10 e, med 6-10 e, marcipan 5-15 e, čokolade najrazličitijih ukusa 3-3,5 e.

Zanimljivosti

Val di Noto (Val di Notu) je ime istorijske provincije Sicilije, koja se prostirala na jugoistoku ostrva. Val ne znači dolina i nema nikakve etimološke veze sa latinskim, već dolazi od arapske reči „vali“, što znači „guverner“.

Notu je dodat nazivu jer je u njemu bilo sedište saracenskog valije ili što bi Andrić rekao – vilajet.

Sicilija je svetska kolevka sladoleda. U poslastičarnicama služe više od 50 vrsta najrazličitijih čarobnih ukusa, od lubenice, kaktusa, pistaća, badema, čokolade, šljive, mandarina, limuna, banane, kestena, jagoda, duda…

Foto: kim/flickr

Čuvena pauza za ručak na Siciliji! Sve staje, pa morate proveriti da li rade restorani.

U trećoj nedelji maja, kao omaž proleću i pozdrav letu, u Via Korado Nikolaći, kod palate Nikolaći i Crkve Svete Majke održava se cvetna fešta – Festival mozaika cveća (Infiorata). Nesvakidašnji mozaici i šareni tepisi napravljeni od latica, doza radosti u duginim bojama, praznik za oči i prava turistička atrakcija.

„Malena“ sa čuvenom lepoticom Monikom Beluči, „Viva Italia“ i drugi filmovi su snimani u Notu.

I dalje je prava retkost videti ženu da sama šeta ulicom ili da, nedaj Bože, sedi u kafani. Ne morate izgledati kao Monika Beluči da bi vas pratili na ulici.

UNESCO kulturna baština

Od 2002. godine na UNESCO listi svetske kulturne baštine nalazi se i osam gradova dobro očuvanog sicilijanskog baroka ili kasnog baroka u Val di Noto: Noto, Kaltađirone (Caltagirone), Katanija (Catania), Modika (Modica), Raguza (Ragusa), Šikli (Scicli), Militelo Val di Katanija (Militello Val di Catania) i Palacolo (Palazzolo).

Noto ima oko četrdesetak crkava. Pored već pomenutih, tu je Crkva Svetog Korada (San Corrado) sa uskim spiralnim stepeništem koje vodi do zvonika (Campanile) sa koga se pruža fantastičan pogled.

Sveti Korado je svetac zaštitnik grada i slavi se 19. februara i u avgustu mesecu. Tu si i manastir Svete Kijare (Santa Chiara) u kojem se nalazi slika Gospe sa detetom, zatim Crkva Svetog Karla Boromea (San Carlo Borromeo) i mnoge druge znamenitosti.

Autor: Rada Sević

Povezane objave