Neobične granice širom sveta

Svaka država graniči s drugom državom, osim onih ostrvskih, a granice mogu u mnogočemu biti zanimljive i neobične. 

Danas spominjemo neobične granice sveta kako biste se malo zabavili na geografski način.

Ugaoni ulaz

Daleko u jugoistočnoj Manitobi, u Kanadi, nalazi se šumovito područje koje je teritorija SAD-a, poznatiji kao Severozapadni ugao. Do ove eksklave SAD-a može se doći jedino iz Minesote i to putujući  preko jezera ili avionom.

Azerbejdžan – Jermenija

Između granice Azerbejdžana i Jermenije postoje četiri eksklave koje se nalaze u suprotnim državama.

Ujedinjeni Arapski Emirati – Saudijska Arabija – Oman

Granice između UAE i zemalja u njenom okruženju, Omana i Saudijske Arabije još uvek nisu jasno definisane. Međutim,  kako se ova granica nalazi u izrazito nepristupačnoj teritoriji u pustinji, ovo nikome ne predstavlja hitan i neodložan problem.

Kina – Pakistan – Indija

Regija Kašmira je izrazito kompleksna. Dovoljan je jedan pogled na kartu kako bi se videla složenost situacije. Oko ovog područja vode se mnogi sporovi, a svako malo svedočimo novim sukobima.

Potez Namibija – Kaprivi

Severnoistočna Namibija poseduje teritoriju na granici s Bocvanom. Ime mu je Kaprivi, i on omogućava Namibiji nesmetan pristup reci Zambezi u blizini Viktorijinih vodopada.

Indija – Bangladeš – Nepal

Pre 1947. godine Bangladeš je bio deo Britanske Indije, tako da ova granica nije postojala sve do proglašenja nezavisnosti Indije i Pakistana.

Bolivija

1825. godine Bolivija je proglasila nezavisnost i u svoj teritoriju uključila pustinju Atakama, nakon čega je tako dobila pristup Tihom okeanu. Dugo je ova zemlja živela u miru sve do rata sa Čileom, kada je Bolivija izgubila izlaz na more i tako postala kontinentalna država.

Aljaska – Kanada

Na severoistoku Aljaska se sastoji od stenovitog i ledenog poluostrva, poznatijeg pod nazivom Aleksandrov arhipelag, koji seče teritorija Britanske Kolumbije od izlaza na Tihi okean. Ovaj teritorija spada pod Aljasku, a samim time – pod SAD.

Svojatanje Antarktika

Možda niste znali, ali čak sedam država danas polaže svoje pravo na teritoriju Antarktika. Mnogo se komplikacija desilo sa ovom teritorijom, a sve su nastale zbog Antarktičkog sporazuma potpisanog 1959. godine.

Gambija

Cela zemlja se nalazi unutar Senegala. Ova država nastala je kada su Britanski trgovci zadržali trgovačka prava nad tim područjem. Gambija je s vremenom postala Britanska kolonija, a nakon toga i samostalna država.

Izvor:  https://www.riopricesaputovanja.com/

 

Povezane objave