Najlepši obalski gradovi Italije

Pogledajte neke od bisera italijanske obale. Možete li se odlučiti koji je najlepši?

Manarola

Manarola je jedan od najstarijih gradova u Činkve Tere, i nesumnjivo jedan od najlepših. Prvenstveno je poznat po ribolovu, vinu, i vinogradima iznad grada. Ne propustite poznato šetalište pod nazivom Via dell’Amore…

Kamolji (Camogli)

Malo italijansko ribarsko mesto smešteno na ligurijskoj rivijeri. Osim neobičnih kućica u svim mogućim bojama, tu je mala luka sa trgovinama i restoranima, ringišpil u blizini vode, kao i veliki trg gde se deca mogu igrati i odrasli mogu pijuckati kafu uživajući u direktnom pogledu na azurno more…

Polinjano a Mare (Polignano a Mare)

Zapanjujući grad Polinjano a Mare se diže iz stena na Jadranu. Uz prekrasan pogled na Jadran, mali gradić takođe ima šarmantne, bele ulice, očaravajuće stare crkave i plažu sa toplim tirkiznim morem, okruženu s obe strane stenama.

Portofino

Primorski grad Portofino je jedan od najlepših evropskih luka za plovidbu. On takođe ima mnoštvo izvrsnih hotela kao što je Hotel Splendido i Grand Hotel Miramare, veliki shopping centar, i naravno, blistavu obalu.

Pozitano (Positano)

Smešten na Amalfi obali, popularni gradić Pozitano je omiljeno mondensko letovalište brojnih slavnih osoba. Poznato je po svojoj slikovitoj luci i elegantnoj, arhitekturi, a koji  posjećuju poznate osobe kao što su Denzel Vašington, Tom Cruz,  Mik Džeger…

Prajano (Praiano)

Takođe na Amalfi obali, ribarsko selo Prajano (blizu Pozitana), ima lepe plaže kao što su Marina di Praja i Gavitela i brojna kulturna obeležja, zapanjujuće drevne crkve, kule i skulpture.

Ravelo

Ravelo, koji se nalazi visoko na planini tri milje od grada Amalfi, nudi mnoštvo restorana, kafića, muzeja, i zapanjujuće vile u izobilju, muzičke manifestacije tokom cele godine.

Sorento

Uprkos nedostatku plaže, turisti vole Sorento, koji premošćuje stene s pogledom na okean. Slikoviti stari grad čini veliku bazu za upoznavanje područja koja ga okružuju-Amalfi obala prema istoku, Pompeji na severu, i ostrva Kapri i Iskija. Njegova dramatična, stenovita obala ostavlja bez daha…

Ači Treca (Aci Trezza)

 

Ači Treca, maleno ribarsko mesto na sicilijanskoj jonskoj obali, često se previdi u korist svojih većih suseda, Ačireale i Katanije, ali nudi nivo odmora i tišine koji se ne može naći u popularnim turističkihm mestima.

Grad je najpoznatiji po “Isole dei ciclopi” – nazubljenim stenama koje strče iz vode, odmah uz obalu-koje su, prema legendi, stene koje je Kiklop bacio na Odiseja u Homerovoj Odiseji. Preporučujemo Il Covo Marino, vrhunski riblji restoran.

Čefalu (Cefalu)

Ušuškan između planine i obale, samo sat vremena vožnje istočno od Palerma, idilični grad Čefalu na Siciliji je malen, ali popularan, posebno među posetiocima iz drugih delova Italije.

Osim predivnih plaža, Čefalu takođe nudi veliki broj restorana i hipsterski noćni život, posebno u letnjim mesecima kada se broj stanovnika utrostruči.

Kastelsardo (Castelsardo)

Sardinija je najpoznatija po svojim netaknutim plažama i kulinarskoj sceni, od kojih se oba lako mogu pronaći u blizini Kastelsardo, na severnoj obali ostrva.

Ostaci antičkog nasleđa mogu se naći u ovom području, u ruševinama, ali takođe možete uživati i u otvorenom pogledu na okean iz katedrale grada, sagrađene u 16. veku.

Levanco (Levanzo)

Sa oko 450 stanovnika i ukupnom površinom od 2,25 kvadratnih milja, Levanco je najmanji od tri dela sicilijanske zapadne obale,  i vredi ga posetiti ako pokušavate pobeći od buke modernog života.

Nakon obilaska ovog mesta, možete se zaustaviti na jednoj od otočkih brojnih plaža, kao što su Kala Tramontana (Cala Tramontana)-izolovanom zalivu, zazidanom u naslagama stena…

Izvor: http://www.najboljeizitalije.rs/

O Italiji smo pisali u članku: http://pslanguagecafe.com/turisticki-bonton-italije-uvazavanje-gastronomske-kulture/

Povezane objave