Najlepše okićena praznična jelka u Evropi – Vilnjus, Litvanija

Najlepše okićena praznična jelka se ne nalazi u Parizu, Rimu ili Londonu, već u glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu.

Glavni grad Litvanije Vilnjus dočekuje predstojeće praznike uz ogromnu božićnu jelku postavljenu na glavnom trgu u Starom gradu. Osvetljena je sa 70.000 sijalica i ove godine je visoka 27 metara.

Grančice bora su priča za sebe jer iako ih ima oko 6.000 nijedno drvo nije posečeno zbog ove lepotice. Sve grane koje je krase su pokupili šumari, pošto su otpale sa drveća.

Plavo-bela kreacija

Plavo-bela kreacija liči na figuru kraljice u šahu. Realnu figuru koja je služila kao model su pronašli arheolozi 2007. godine tokom iskopavanja oko Kneževe palate u Vilnjusu. Datira iz 14. ili 15. veka i izrađena je od drveta.

Njen centralni deo je bio izrezbaren geometrijskim oblicima i ukrašen cvetnim motivima. U lokalnoj turističkoj organizaciji kažu da je šah bio omiljena igra ljudi iz visokog društva.

Jelka nije jedina atrakcija koja tokom praznika privlači turiste. Lokalni božićni market nudi ručno pravljene suvenire i slatkiše, a posetioci se mogu provozati i božićnim vozićem ili klizati na otvorenom.

Najlepše okićena praznična jelka u Evropi – Vilnjus, Litvanija

Ove godine turistička organizacija European Best Destination, čija baza je u Briselu, proglasila je jelku u Vilnjusu za najlepšu u Evropi. Glasovi su stigli od više od 14.000 putnika iz 82 zemlje.

Ovih dana svetski mediji su masovno preneli i priču o još jednoj jelci u Vilnjusu. Radi se o onoj na aerodromu koju su carinici okitili predmetima oduzetim putnicima.

– Predmeti koji su zabranjeni da se nose u bagažu su oduzeti od putnika tokom pregleda kofera. Noževi, makaze, upaljači, petarde i sve ostale opasne stvari.

Ako ne želite da vaše lične, ali zabranjene stvari završe na novogodišnjoj jelci sledeće godine, bolje je da proverite šta sme, a šta ne sme da se nosi u prtljagu – poručili su zaposleni na aerodromu.

Izvor: Noizz.rs

Foto: http://www.vilnius-events.lt/

Kako je grad Vilnjus bio okićen prošle godine, pogledajte u video zapisu: https://www.youtube.com/watch?v=uhJbrGmp0sU

Povezane objave