Na svadbi kod Korleonovih – kultni sicilijanski kafe Viteli

Osetite pravi duh Sicilije, posetite kultni kafe Viteli, u ljupkom seocetu Savoka, koga je proslavio legendarni Kopola u antologijskoj trilogiji “Kum”. 

Volim jedinstvenost i različitosti Sicilije. Ona je svet u malom, pod njenim okriljem ima mesta za svakoga, od Korleonovih do Dolče i Gabane.

Na svadbi kod Korleonovih – Bar Viteli

Sećate li se scene u kojoj Majkl Korleone iliti Al Paćino sedi u bašti jednog kafea i prvi put saznaje kako se zove devojka u koju se zaljubio kao da ga je grom udario?

Idilična scena snimljena je u baru Viteli, čiji je vlasnik Apolonijin otac. Svi ljubitelji filma znaju da je prelepa Apolonija kasnije postala Majklova supruga.

Ako sam dobro razumela naše domaćine, Kopola nije planirao da snimi scene svadbe u pitoresknoj Savoki već u gradiću Korleone, u okolini Palerma, ali nije naišao na odobravanje lokalnih vlasti.

Po preporuci, između prekrasne Taormine i tajanstvene Mesine, našao je dražesno selo Savoku, koje je u zabiti tiho živelo svojim životom već devet vekova. Od 1972. godine, kada se pojavio „Kum“ u ovo selo hrle filmofili i turisti u potrazi za mitom

U istom ruhu odeven, dočekuje ih starinski kafe smešten u kamenoj zgradi iz 18. veka. Iznenadiće vas tišina i spokoj koji ovde i danas vlada. Barem tako beše tokom naše posete.

Ulazna vrata potpuno ista, i dalje stoji natpis “Viteli” iznad njih, čak i zavesa sa resama. Ista reklama za pivo “Itala Pilsen” na pločici. Samo, nema više konobarice Marije, sada je tu njena unuka Nućija (Nuccia).

Unutar kafea zadržana je scenografija sa snimanja filma: slike lepotice Apolonije i Majkla sa venčanja, različite fotografije, dokumenta, proglasi klana Korleone, simbol sicilijanske mafije – lupara, kratko lovačko oružje i drugi autentični predmeti. Očekujete svakog trenutka da vam se obrati neko od Korleonovih.

Živopisna Savoka – vreme kao da je stalo

Par stolova sa drvenim stolicama, smešteno je u malenoj bašti prekrivenoj vinovom lozom. Rascvetalo mediteransko cveće i zelenilo, mirisna stabla limuna, drevnih maslina, egzotična indijska smokva, sve pravi ugodnu hladovinu.

Prođe po koji slučajni prolaznik, slatko kučence i mala crna mačka lenjo se protežu na tremu. Uzane i strme uličice gotovo su puste, kao da je celo mesto utonulo u san.

Slavni Kopola uhvaćen u trenutku kadriranja i zaustavljen u vremenu.

Živopisni trg, panoramska terasa sa pogledom na zelena brda, krivudave staze, živopisne kuće i plavetnilo mora i neba u daljini.

Vidik doseže do beličaste Crkve Svete Lućije u kojoj se odigrala scena Apolonijinog i Majklovog venčanja. Sve je tako romantično, nostalgično sa mešavinom melanholije…

No, kada je konobar doneo osvežavajuću granitu od limuna i fantastične sicilijanske kanole punjene rikotom i bademom, izbledeše sećanja na Korleonove. Mesto ustupiše predivnim ukusima i mirisima sicilijanske kuhinje.

Autor: Rada Sević

Povezane objave