Madam Tiso u Beču

Tokom našeg dvodnevnog boravka u Beču odlučili smo da posetimo muzej Madam Tiso. Uzeli smo kartu od 26,40 evra (isto i za decu i za odrasle) koja je uključivala pored obilaska muzeja i posetu novoj postavci Sisi Uncovered i Prateru. Ulaznica samo za muzej na licu mesta je 23 evra. Karta za Prater važi sedam dana od obilaska Madam Tisoa i potrebno ju je zameniti na kasi preko puta muzeja. Pre samog odlaska na Prater organizovana je poseta mini postavci o istorijatu samog kompleksa. Ukoliko ne želite da idete na Prater, postoji i kombinacija muzej Madam TisoBig Bus Premimum 48h Tour koja košta 39 evra za odrasle (od 15 godina) i 26 evra za decu. Pojedine karte se mogu nabaviti samo online kupovinom: Saver Ticket je 17 evra za odrasle (od 15 godina) i 13 evra za decu i Express Ticket je 25 evra za odrasle (od 15 godina) i 21 evro za decu. Karte važe dva meseca od online kupovine. Jedina razlika između ove dve karte je što ako posedujete Express Ticket ne čekate u redu za ulazak u muzej. Omogućena je i karta za parove – Couple Ticket 55 evra i porodice – Family Star Ticket (dvoje dece i dvoje odraslih) 85 evra. Ove karte uključuju i jednu sliku za uspomenu i različite suvenire. Madam Tiso je moguće posetiti i organizovano preko škole ili grupe od 10 ljudi.

Muzej je podeljen u sedam celina: Muzička zona, Film, Sportska zona, Istorija, Zabava i Holivud, Političari i vizionari, Umetnost i kultura.

Na samom ulazu u muzej ispred kase nalaze se voštane statue Leonarda di Kaprija i Arnolda Švarcenegera. Obavezno se slikajte tu sa njima jer se unutra ne nalaze njihove voštane figure kao što svi pomisle i produže dalje!

Kada krenete sa desne strane se nalazi voštana figura žene koja nam je omogućila da se zabavljamo, fotkamo i „družimo“ sa poznatim ličnostima – Madam Tiso. Čim počnete da se spuštate niz stepenice čuje se škljocanje fotoaparata. Dobrodošli u svet zvezda!

Tih nekoliko sati koliko provedete u muzeju moći ćete da igrate fudbal, učestvujete u muzičkom kvizu, rešite IQ test, popravljate gume, naučite da plešete uz hitove Majkl Džeksona, stavljate perike, svirate bubnjeve, oblačite se kao poznati, budete deo kadra Hičkokovog filma, muza Klimta i još mnogo drugih zanimljivosti da isprobate i osetite se kao zvezde na jedan dan.

Istorija

Čim se spustite niz stepenice nalaze se njihova veličanstva Marija Terezija i Marija Antoaneta, a zatim pratite zvuke topova i stižete u borbenu zonu gde ćete se naći licem u lice sa Napoleonom. Tu vas čeka radnica koja vas ljubazno pita da se slikate u kočiji kako biste imali uspomenu na ovaj dan. U sklopu ove celine možete se slikati i sa Karlom Renerom i Leopoldom Figlom. Pišite dnevnik zajedno sa Anom Frank, sastavite listu sa Šindlerom, uklopite se u ambijent sa Karl Marksom… U sklopu postavke Sisi Uncovered na samom kraju muzeja nalazi se voštana figra Sisi i njenog muža Franca Jozefa, kao i imitacija kraljevske gozbe (na izlazu dobijate poklon čokoladicu sa njenim likom!). 

Političari i vizionari

Stanite pred govornicu i započnite debatu sa bivšim predsednikom Austrije Hajncom Fišerom! U sklopu ove celine možete se slikati i sa Brunom KrajskimAngelom Merkel Gandijem. Meditirajte sa Dalaj Lamom, podelite ćeliju sa Nelson Medelom, primite Papin blagoslov, budite lična sekretarica Baraka Obame (javljajte se na telefon, slikajte se pored američke zastave, potpišite se u knjigu da ste i vi na dan bili deo Obaminog tima)… Sedite na tron rame uz rame sa kraljicom Elizabetom.

Umetnost i kultura

Komponujte sa Mocartom i Betovenom, dopustite da vas Frojd analizira, zapevajte ariju sa Lućijanom Pavarotijem, budite inspiracija Gustavu Klimtu (postanite deo njegove slike), sedite leđa o leđa sa Hundertvaserom, šapnite Ajnštajnu formulu i rešite IQ test, naslikajte nešto zajedno sa Gotfridom Helnvajnom, zasvirajte klavir sa Šubertom, pozirajte sa austrijskim kompozitorom i dirigentom Jozefom Hajdnom i dirigujte rame uz rame sa Štrausom.

Sport

Ova postavka se sastoji samo od austrijskih sportista koji meni nisu bili poznati, ali je dobro osmišljena i uključuje posetioce na veoma zanimljiv način. Možete navući jaknu, staviti kapu na glavu, uzeti štapove, zauzeti stav na skijama i slikati se u snežnom ambijentu sa alpskom skijašicom Renatom Gečl. Pored nje se nalazi i bivši alpski skijaš Franc Klamer. Na samom ulazu u sportski deo nalazi se austrijski skijaš Herman Majer. Bivši „kralj šljake“, Tomas Muster, proslavlja pobedu na stadionu okružen teniskom opremom i velikim peharom, a iznad njega se nalaze teniske loptice. Stavite kačket na glavu, zakoračite na pobedničko postolje i podignite pehar zajedno sa Gerhardom Bergerom, bivšim fozačem formule 1. U Ferarijevom boksu oprobajte se i u ulozi mehaničara. Proslavite gol sa najpoznatijim austrijskim fudbalerom Davidom Alabom. Pored njega slikajte se i sa austrijskim fudbalskim legendama Hansom Kranklom i Herbertom Prohaskom. Ovde možete da igrate i stoni fudbal ili da šutirate penale.

Između ove i muzičke postavke možete za 2 evra isprobati simulator uragana. Takođe se nalazi i posebna prostorija u kojoj je objašnjeno kako se prave voštane figure.

Muzička zona

Slikajte se kako plešete sa Majkl Džeksonom. Ako ne znate čuvene pokrete, naučite ih gledajući u ekran. Obucite kostim, stavite periku ili šešir i slikajte se sa Madonom ili zapevajte sa Fredijem Merkurijem ili austrijskim pevačem Hanzijem Hinterzerom. Pribeležite nešto u blokčić Elvisa Prislija, pratite austrijsku rok zvezdu Falka na klavijaturi. Za klavirom je Udo Jirgens, a pored njega nemački reper Kro.

Film

Obucite se kao kabaretska ikona i pozirajte sa Marlin Ditrih, budite zavodljivi i neodoljivi kao Merlin Monro, postanite nova Bondova devojka, upadnite u Hičkokov film, doručkujte sa predivnom Odri, zapevajte sa Mari fon Trap, napravite selfi sa glumcima Hans Mozerom, Piterom Aleksanderom i Romi Šnajder, glumite sa Bred Pitom ili ipak budite producent zajedno sa Kventinom Tarantinom, pozirajte sa elegantnom Nikol Kidman.

Zabava i Holivud

Prozborite koju reč sa Vil Smitom. Budite pratnja Džoni DepuMorganu FrimanuKejt VinsletSandri Bulok ili Anđelini Džoli na dodeli Oskara. Drage dame, uživajte u romantičnoj večeri sa Džordž Klunijem. Pozirajte zavodljivo sa džepnom venerom Kajli Minog ili budite izabranice Biberovog srca bar na trenPodelite ram sa Rijanom i Hajdi Klum. Zauzmite mesto u zagrljaju Robi Vilijamsa. Osetite deo evrovizijske atmosfere sa ponosom austrijske nacije, Končitom. Podelite binu sa ekstravagantnom Lejdi Gagom ili pobegnite u sumrak sa Robertom Patinsonom. Možete se oprobati i muzičkom kvizu.

Poslednja prostorija u ovom muzeju je suvenirnica.

Kada smo izašli bila sam presrećna, zaista sam se lepo provela i zabavila. Figure su verodostojne, izuzetak su samo Džastin Biber, Robi Vilijams i Madona. Proveli smo 3h u muzeju i zaista vredi izdvojiti vreme i novac da se poseti. Naravno, sve je stvar ukusa!

Autor: Jovana Milovanović 

Povezane objave