Kultni venecijanski kafe Florijan

U kultnom venecijanskom kafeu Florijan, najstarijem kafeu u Italiji,  stvarala se istorija i fantastična umetnička dela.

Lord Bajron, Gete, Balzak, Dikens, Prust, Henri Džejms, Rubinštajn, Stravinski, Modiljani, Goldoni, Kazanova, Vagner, Verdi. 

Svi oni provodili su vreme u čuvenom venecijanskom kafeu Florijan, najstarijem kafeu u Italiji za koji će vam skoro svaki Venecijanac reći da je najstariji i u svetu.

Kultni venecijanski kafe Florijan

Nalazi se na Trgu Svetog Marka, a njegova istorija neodvojiva je od istorije i kulture ovog grada.

Kafe je otvoren 1720. godine pod imenom Alla Venezia Trionfante, ali vrlo brzo prozvan je jednostavno Florijan, po imenu vlasnika Florijana Frančeskonija.

Već tada kafe je postao središte okupljanja evropske elite. Topla čokolada koja je bila popularna u 18. veku kao simbol bogatstva i luksuza rado se ispijala kod Florijana, a o njenom značaju u društvenom životu Venecije svedoče i slike venecijanskog umetnika Pjetra Longija.

Tokom 300 godina duge istorije Florijan je bio svedok svih važnijih događaja italijanske istorije, od zavera onih koji su želeli da zbace francusku i kasnije austrijsku vlast (austrijski oficiri su se za to vreme okupljali u takođe čuvenom kafeu Quadri, prekoputa Florijana), preko ujedinjenja Italije i svetskih ratova.

Za njegovim stolovima političari su raspravljali o najvažnijim državnim pitanjima, umetnici iščekivali inspiraciju, a Kazanova se udvarao ženama kojima je Florijan prvi otvorio svoja vrata kao ravnopravnim gostima.

Suparnici su vodili računa da se ne stretnu tako što bi ga izbegavali, pa je tako Rihard Vagner radije birao drugo mesto na kom će popiti kafu od ovog koje je preferirao njegov rival Đuzepe Verdi.

Kao izvorište najvažnijih informacija i tračeva, Gasparo Goci izabrao ga je kao najpogodnije mesto za prodaju svog časopisa Gazzetta Veneta.

Florijan – važan deo venecijanske tradicije

Florijan je bio važan kulturni centar u kom su organizovane izložbe i okupljanja, a Rikardo Selvatiko je upravo ovde odlučio da organizuje umetničko bijenale, Međunarodnu izložbu savremene umetnosti koja je 1895. inaugurisana kao Venecijansko bijenale.

Danas, Florijan je omiljeno mesto turista koji znaju da u njegovoj prostranoj bašti ili jednoj od četiri tematski uređene prostorije koje goste vraćaju u 19. vek uvek mogu zateći živahnu raspravu lokalnih stanovnika ili sresti neku poznatu ličnost kako ispija jutarnji kapućino i čita novine.

Među njegovim stalnim gostima nisu retki oni koji pripadaju starim venecijanskim porodicama, koji i danas dan dolaze ovde sa zahtevom da im se kafa služi uvek za istim stolom.

Tradicija se ne zaboravlja lako, a Florijan je definitivno važan deo tradicije svakog Venecijanca.

Imajte to u vidu ako odlučite da svoju kafu popijete baš u ovom kafeu, jer će vas uživanje u njoj upotpunjeno svešću o značaju ambijenta u kom se nalazite i živom muzikom njegovog orkestra koštati čak 15 evra.

Izvor: http://madeinitaly4me.rs

O čuvenom Venecijanskom karnevalu, pisali smo u članku: http://pslanguagecafe.com/buongiorno-siora-mascara/

Kako je kafe Florijan obeležio karneval 2019. godine, pogledajte u videu: https://www.caffeflorian.com/en/events/venice-events/venice-events-archive/venice-carnival.html

Povezane objave