Kud svi Srbi – tu i ja

Paralija i Olimpik bič predstavljaju pravu poslasticu za naše turiste. Dve omiljene srpske destinacije udaljene su 3 km jedna od druge, a spaja ih put ukrašen širokom peščanom plažom. On je svako veče prepun turista koji šetaju i uživaju u blizini mora.

Na svakom ćošku se čuje srpski jezik, tako da iako krenete sami, sigurna sam da ćete ovde upoznati nekoga raspoloženog za druženje!

Pored puta, u Olimpik biču, naići ćete na kapelicu u grčkom duhu i stilu, ispred koje se nalaze lepo dizajnirane plave klupice. Čitav prizor – kapelu i klupice koje dočaravaju boje grčke zastave, ukrašava morska pučina u pozadini. U centru oba mesta se nalaze velike crkve, za koje vam mogu reći da su spolja baš lepe, s obzirom da nisam ulazila, jer smo uglavnom šetali uveče. Ako vam se ne pešači, možete iznajmiti simpatično vozilo i okretati pedale do Paralije. Na ulazu u Paraliju se nalazi i luna-park.

Možda ćete primetiti i simpatične kornjačice na ovom putu, ali kanali u kojima žive su ozbiljno zapušteni.

Meni je bilo posebno simpatično kada sam ugledala kućice za spasioce na toj gigantskoj peščanoj plaži, što me je odmah asociralo na seriju Čuvari plaže. Za fotkanje je posebno interesantna i šarena klupica u blizini parka, kao i palme.

Ukoliko želite ležaljku i suncobran, možete da popijete piće u nekom od kafića i uživate u nešto luksuznijoj varijanti letovanja. Mi smo kupili suncobran i bili tipični srpski turisti u Grčkoj, koji mažu kilo kreme, nose pribor za jelo, samo vade iz cegera i jedu, kuvaju kafu i nose na plažu, vukljaju više stvari na plažu nego što imaju u koferu i izležavaju se (najudobnije je na pesku :-D).

Za svakog ponešto

Ako volite da se aktivirate na letovanju, možete zaigrati fudbal i odbojku na nekom od mnogobrojnih terena. Plaža je zaista idealno mesto za to: prostrana kao tepih po kome su posute hiljade i hiljade školjki. Zaista neverovatan prizor!

Popeli smo se na jedan most u blizini i slikali panoramu Paralije i nebo širokog spektra boja.

Za one koji vole šoping ovo je pravi raj. Prodavnice sa jeftinom odećom na sve strane. Cene se malo razlikuju u Olimpik biču i Paraliji, jače su jedino u šetališnoj zoni. Nemojte da se zalećete, pogledajte šta gde ima, uporedite cene i onda odlučite.

Što se tiče hrane, Lidl u Paraliji ima pristupačne cene i zaista veliki izbor hrane. Samo vodite računa da li se cene na rafovima poklapaju sa cenama na kasi, jer umeju da naprave greške. Toplo bih vam preporučila da iskoristite priliku što ste u Grčkoj i da što više jedete giros, koji je jeftin, a pri tome i neverovatno ukusan (prste da poližete!). Na svakom ćošku imaju razne akcije giros + sok ili pivo, koje se i te kako isplate, a i budete siti.

Kada sam čitala komentare po raznim blogovima i forumima uplašila sam se kakva će biti plaža, tj. da li je istina da ima mnogo trave i meduza. Dok smo mi bili u Olimpik biču nismo videli nijednu meduzu. Što se trave tiče, uglavnom se javlja popodne. Moj savet je da produžite od parkića u centru Olimpik biča do restorana na plaži, na samom kraju ovog simpatičnog i mirnog mestašca. Nailazite na čistinu, voda je bistrija, ima jako malo ljudi (što dalje idete sve ih je manje). Zanimljivo je da nakon malo muke i plivanja ponovo možete da dotaknete dno i skupljate školjke.

Što se smeštaja tiče, koliko god da ste udaljeni od plaže, pošto je u pitanju malo mesto, sve se svodi na par minuta hoda, tokom koga ćete sigurno razgledati ili prodavničice ili vile u komšiluku. Mi smo napravili dobar izbor: veliki apartman odlično opremljen, sa dve sobe, kuhinjom, kupatilom i ogromnom terasom.

Zanimljivi izleti

Dobra stvar kod ovih destinacija je što vam se nudi široka ponuda zanimljivih izleta.

Meteori – svetsko čudo koje morate da vidite, jer je jednostavno nemoguće rečima ga dočarati. Članak o Meteorima, možete pročitati:

http://pslanguagecafe.com/sveto-mesto-nepromenljivo-i-neprikosnoveno-nebeski-manastiri-meteori/

Olimp – na kome ćete uživati poput grčkih bogova. Kada kročite na ovu planinu biće vam jasno zašto su je bogovi izabrali za svoj dom.

Skijatos – jeste malo udaljeno, ali zaista vredi videti ovo magično ostrvo.

U blizini je i Solun, kralj grčkog šopinga, do koga je takođe organizovan izlet.

Na svaki izlet ćemo putovati posebno u narednim tekstovima!

Da budem iskrena, za ovu destinaciju sam se odlučila prvenstveno zbog ponuđenih izleta, ali se uopšte ne kajem, jer je u pitanju divno mesto koje može da ispuni svačija očekivanja. Ovo je mesto i za porodice sa decom, parove, ali i za mlade željne provoda (naši pevači gostuju stalno po klubovima).

 

Autor: Jovana Milovanović

Povezane objave