Kastorija – gradić pun šarma, vizantijske arhitekture, idilične prirode i centar krzna i kože

Šarmantni grčki gradić Kastoriju krasi vizantijska arhitektura i idilična priroda, a danas je evropski centar krzna i kože.

Za dražesnu Kastoriju sam čula pre par godina. Rekla bih, na prijatno iznenađenje mladog vlasnika radnje kože i krzna u Kalitei. Sa svih strana mamile su raskošne bunde, montoni, jakne, mantili sa maštovitim kombinacijama kože i krzna. Vidra, bizon, samurovina, kuna, lisica, zec…od 200 do 3000 evra.

Verovali ili ne, moju pažnju privukla je uramljena fotografija šarmantnog gradića na zidu.

Nema sumnje, prva ženska osoba koja je ušla u radnju sa dizajnerskim bundama i kožom, i umesto za bunde ili montone, raspitivala se o mestu sa fotografije.

Kastorija ili Kostur

Snažan utisak ostavila je panorama ljupkog gradića specifične arhitekture smeštenog kao amfiteatar oko svetlucavog jezera Orestije, sa živopisnim planinama Vici i Gramos u zaleđu.

Arhaične, kaldrmisane ulice starog grada, očaravajuće vizantijske crkve sa predivnim freskama, opojan planinski vazduh, raskošna priroda, čine Kastoriju jednim od najlepših gradova Grčke.

Naročito lep i miran grad karakterišu hladne zime po grčkim standardima, čak ga zovu i Sibirom Grčke, jer ponekad zimi temperatura padne i ispod nule i voda u jezeru se zamrzne.

Kastorija – pola veka u sastavu srpske države

Kastorija ili Kostur smatra se najstarijim gradom u zapadnoj Makedoniji. Po nekim podacima, prvo naselje na ovim prostorima datira 5500 godina p.n.e.

Grčka mitologija kaže da je grad osnovao kralj-bog Kekropas 840. godine pne. U to vreme podignut je Kekropasov zid, kako bi branio prolaz do Kastorskog poluostrva, koji zapljuskuje ledeno jezero Orestiada ili Orestija, nazvano u čast lidera Grčke, Orestisa iz Argoza.

Za vreme vladavine Vizantije zid je srušen i sagrađena je tvrđava i toranj grada. Kada smo kod istorije, podaci ukazuju da je pre pada pod tursku vlast, Kastorija bila srpski grad u periodu od 1331. do 1380. godine. Vikipedija beleži da je u mestu bilo Srba zbog čije dece je radila srpska narodna škola od 1864. godine, ali je nakon prestanka rada njen rad definitivno stao.

Pominje se da je 1899. godine radial srpska knjižarnica u kojoj se mogao kupiti srpski kalendar “Golub”, koji je izdavala štamparija A. Zelića sinovi u Carigradu. Od 1912. godine Kastorija je u sastavu Grčke.

Da li je ovo grad dabrova (na grčkom – kastoras), kojih je ranije i bilo u njemu, ili zamkova (na grčkom – kastro) ili je ime grada nastalo od imena Kastor, Zevsovog sina, ostaje nejasno. Kako god, grad dobi ime Kastor ili Kastorija.

Prekrasne vizantijske crkve i impozantne kamene palate

Stari deo grada, Doltso i Apozari, prepoznatljivi su po kaldrmi, uskim uličicama, prekrasnim vizantijskim crkvama, impozantnim kamenim palatama, prelepim vilama, muzejima.

U Kastoriji ima preko 60 pravoslavnih crkava u grčko-vizantijskom stilu, koje su bogato ukrašene impresivnim freskama, muralima i ikonama. Neki izvori pominju i 70 crkava, a nekada ih je bilo mnogo više.

Većina ovih crkava datira iz IX veka, neke su podignute malo kasnije, ali izgleda da nijedan hram nije podignut posle XIV veka. Skoro sve bogomolje su obnovljene. Što ne čudi, s obzirom da je Kastorija važan verski centar Grčke i da se ovde nalazi sedište mitropolije.

O kulturnom i ekonomskom usponu gradića govore impozantne kamene palate iz 18. i 19. veka. Građene su tako da se obično sastoje od tri sprata, imaju velike prozore i lođe. Unutrašnjost je prostrana i raskošno ukrašena izrezbarenim, drvenim predmetima i slikama.

Mnoge palate pretvorene su u muzeje, kao što je Muzej narodne umetnosti, Muzej vizantijske umetnosti, Muzej kostima itd.

Evropski centar kože i krzna

Zahvaljujući proizvodnji i obradi krzna i kože, Kastorija je dobro poznata i van Grčke kao evropski centar kože i krzna. Grad ima više od 3000 radnika angažovanih u proizvodnji bundi i drugih predmeta od kože i krzna.

Luksuzni, umetnički proizvodi iz zanatskih radnji iz Kastorije svoje mesto našli su na prestižnim modnim revijama širom sveta, od Njujorka, preko Milana, Pariza, Moskve, Londona, Tokija…

Sajam krzna održava se svake godine u maju mesecu (ove godine otvara se 2. maja) i tada možete posetiti čuvene zanatsko-umetničke radionice za izradu krzna, izložbene salone i šopingovati.

Idilična priroda

Moderni skijaški centar na planini Vici u zimskom periodu pravi je raj za ljubitelje zimskih sportova.

Za vreme novogodišnih praznika u Kastoriji se održava poznati karneval „Ogucarija“, jedan od najvećih u Grčkoj, koji okuplja brojne posetioce.

Na samo 16 km od grada nalazi se Amudara, poznata po svojim mineralnim izvorima. Ovde se nalazi poznato pozorište na otvorenom, u kojem se održavaju brojne predstave i koncerti tokom letnjih meseci.

Romantičnu notu gradiću daje srebrnkasti odsjaj jezera Orestije, ukrašenog stazama za šetnju pod senom platana i bukve. Iako kupanje u jezeru nije dozvoljeno, može se uživati u šetnji ili vodenim sportovima: skijanju na vodi, jedrenju, veslanju ili ribolovu.

U bajkovitoj prirodi skrovište je našlo preko 200 retkih i ugroženih vrsta ptica. Posebna atrakcija je krstarenje jezerom oko poluostrva i obilazak najvećeg slatkovodnog akvarijuma na Balkanu.

Puno je dragulja u Kastoriji koji čekaju da budu otkriveni, stara napuštena sela, naselja iz neolita, kuće od blata, okamenjena šuma, samo su neka od njih.

Simbol gradića je misteriozna Zmajeva pećina, u kojoj prema predanju, zmaj čuva zlato koje se tu nalazi. Za zlato ne znam, no izvanredni stalaktiti i sedam podzemnih jezera zaista deluju spektakularno!

Kako izgleda pećina, pogledajte u kratkom videu: https://www.youtube.com/watch?v=hHRUIQ0bw-o&feature=youtu.be

Nema sumnje, idilično mesto za ljubitelje prirode. Ako se pored crkve Svetog Ilije popnete do vidikovca Svetog Atanasija, pred vama će se pružiti fascinantan panoramski pogled i biće vam jasno zašto Kastoriju nazivaju damom Makedonije.

O kakvim je lepotama reč, pogledajte u videu: https://www.youtube.com/watch?v=4STRpFyS-Ak

Izvor: https://grckikutak.comhttp://www.mojagrcka.com; https://www.mouzenidis.com; 

www.visitgreece.gr i http://www.kastoria.gov.gr/media-gallery/

 

 

 

 

Povezane objave