Kalitea, Kasandra – servisne informacije

U današnjem članku prenosim vam iskustva iz letovališta Kalitea na Kasandri i praktične informacije za boravak u ovom lepom grčkom mestu.

Iskustva sa agencijom Hedonic

U Kalitei sam boravila od 16. – 26. juna u vili Vasiliki, u aranžmanu turističke agencije Hedonic travel, koja nije za izbegavanje ali nije ni za preporuku.

Ja sam iskoristila povoljnu last minute ponudu, 1/3 apartman za 129 evra po osobi plus doplata od 15 evra za polazak iz Valjeva. Prevoznik je Barbados, autobus je nov, dabldeker, prilično udoban, sa wifi konekcijom.

Vozači profesionalci, vožnja sigurna i bezbedna. Pohvale idu i za pratioca grupe, koji je stručno i nenametljivo obavljao svoj posao.

U putu je sve proteklo u najboljem redu, nije bilo gužve ni čekanja na granici. Nešto malo duže zadržavanje na makedonskoj granici (oko 30 minuta).

U povratku smo duže čekali zbog nesavesne putnice koja je zaboravila da da pasoš pratiocu i pritom drsko ponavljala da je pasoš dala a da ga je pratilac izgubio. Očigledan nedostatak kulture putovanja.

Posebno bih pohvalila predstavnika agencije u Kalitei, Sanju. Profesionalna, ljubazna, odlično informisana o Kalitei i regiji, trudila se da izađe u susret zahtevima putnika i da „ispegla“ propuste agencije.

Izleti na Kasandri

Izleti su dobro organizovani, turistički vodič je Tanja koja živi u Grčkoj i vodi izlete za nekoliko naših turističkih agencija koje imaju aranžmane na Kasandri. Sve pohvale za Tanju.

U ponudi su sledeći izleti:

Najveće interesovanje vlada za Solun i krstarenje oko Svete Gore.

Ako želite sami da se organizujete za obilaske, autobuska stanica se nalazi u centru Kalitee, kod Alfa banke a pored je kiosk na kome se možete informisati o redu vožnje i kupiti karte.

Svakodnevno ima nekoliko polazaka do Soluna, neki idu preko Afitosa, neki kruže po poluostrvu. Naravno iz Kalitee možete obići i obližnja letovališta na Kasandri a cena karte je oko 2 evra.

Zejtilnik – nezaobilazno mesto za obilazak u Solunu

Autobuska stanica za Halkidiki se nalazi se u istočnom delu grada Soluna (treba vam oko dvadesetak minuta/pola sata vožnje do centra), u blizini aerodroma i tržnog centra Kosmos.

Mi smo busom išle do Afitosa, koji je udaljen 5-6 kilometara, a cena karte je 1,80e u jednom pravcu. Taksisti su takođe parkirani u centru u glavnoj ulici i cena je evro po kilometru, tako da npr. do Afitosa možete doći za šest evra.

Prvi utisak

Iz Valjeva smo krenuli u 14.45, iz Beograda u 18. uz skupljanje putnika usput po Srbiji (neki su kasnili pola sata) i uz par lepih pauza, stigli smo u Kaliteu negde oko 10 sati ujutro.

Putnici vila Magda, Magdalini i Vasiliki, izašli su zajedno na parkingu jer autobus nije mogao bliže da priđe objektima zbog uzanih ulica i parkiranih automobila.

Predstavnica je nas, deset putnika iz vile Vasiliki, zamolila da je sačekamo na parkingu dok odradi transfer sa putnicima iz vila Magda i Magdalina, koje su bliže i nalaze se jedna pored druge (nedaleko od glavne ulice i crkve Svetog Pantelejmona).

Umorni, neispavani, sunce je već upeklo a pogled na okolne nedovršene objekte, nepokošene livade i nedođiju, nije ulivao poverenje. Sklonili smo se u hladovinu na raskrnici a onda sam prošetala i pokušala da pronađem vilu, no bezuspešno.


Vila Vasiliki foto: https://www.hedonictravel.rs

Dobro sam proverila i sigurna sam da agencija Hedonic nije prevarantska agencija, ali nije prijatan osećaj. Inače vila je novoizgrađena 2017. godine i nema je na gogle mapi.

Prošle godine je vilu „radila“ agencija SAB Travel, tako da nažalost turisti iz Srbije nisu imali priliku da borave u tom objektu.

Za sve koji dolaze kolima, važno je da znaju da se vila Vasiliki nalazi preko puta vile Kleopatra (koje ima na gogle a rade je neke naše agencije).

Vila Vasiliki – Koliko para, toliko muzike

Vila nema svoj parking ali postoji mogućnost parkiranja u neposrednoj blizini objekta. Od plaže je udaljena 700-800 metara a od centra nekih 400-500 metara.

Vasiliki kuhinja, foto: https://www.hedonictravel.rs

Srećom, ubrzo je stigla predstavnica, te uđosmo u dvorište gde se nalazi pet-šest skoro identičnih objekata, a druga s leve strane beše naša vila.

Nema nikakvog natpisa, obeležja. U prizemlju vile u hodniku se nalazi info tabla agencije. Sobe su još uvek „čistili“.

Gazda i gazdarica se nisu pojavili, nema recepcije, ni posebnog prostora za stvari. Mi smo naše stvari ostavili u prizemlju na terasi sobe broj 1.

Vila ima šest soba, u prizemlju su studiji, koji su komforniji a ostalo su apartmani sa odvojenom velikom kuhinjom i dnevnom sobom, kupatilom, terasama i minijaturnom spavaćom sobom od 4-5 kvadrata.

Klima je uključena u cenu, ali kada izvadite karticu i izađete iz objekta svi električni uređaji se automatski isključuju.

Apartman broj pet

Što se tiče apartmana broj 5 (a to je slučaj i sa ostalima) zamerke idu na higijenu i nefunkcionalnu spavaću sobu sa francuskim ležajem.

Soba je toliko minijaturna, da ukoliko otvorite balkonac, ne možete otvoriti orman ili vrata od sobe. Tako da smo svaki čas morale da pomeramo krevet tamo amo, jedva smo se mimoilazile u sobi a pritom smo mršavice.

Spavaća soba- foto: https://www.hedonictravel.rs

Pošto se apartman nalazi na drugom spratu a za vreme mog boravka temperatura je bila preko 33 stepena, te nije bilo moguće rashladiti i provetriti sobu.

Prva dva-tri dana orman je vrlo neprijatno mirisao (verovatno od nekvalitetnih sredstava za čišćenje), jedva smo uz podršku predstavnice uspele da ga očistimo i privedemo nameni.

Posteljinu su peti dan ostavili ispred vrata da same zamenimo, a prljava posteljina je stajala tri dana ispred vrata i tek tada su je odneli na pranje.

Slična praksa je i u drugim objektima. Tako su na primer u vili Kiriakos u jednom delu objekta u kojem su boravile naše poznanice, zaboravili da zamene posteljinu pa je predstavnica morala da reaguje.

Wifi signal u objektu je jako loš, skoro da ga nema, mada mi to nije smetalo.

Jer signala ima u objektima na plaži ili u gradu, a uostalom na odmoru sam i nemam potrebu za stalnim prisustvom na socijalnim mrežama.

Poslednji dan je predstavnica obezbedila sobu broj 1, da možemo da se istuširamo, presvučemo kao i da tu ostavimo naš prtljag. Srećom, ta soba nije „prodata“.

Mnogo bolja iskustva imam sa smeštajem u vili J&J u kojoj sam odsela pre četiri godine. Sve je bilo besprekorno: komfor, higijena, lokacija, vlasnici su bili na raspolaganju gostima…Vila za preporuku.

Prelepa plaža i tirkizna boja mora

Ono je što je prednost Kalitee i njen zaštitni znak je prelepa plaža, toplo more, sedefast pesak, tirkizna boja mora i dugačak plićak pogodan za decu i neplivače.  

Predivan pogled na more i zaliv pruža se sa vidikovaca a sve to uz mirise borovine i bujne mediteranske vegetacije.

Najbliža plaža vili Vasiliki je plaža kod hotela Margarita i do nje se može kolima, peške putem ili spustiti stepenicama. Da ne bude zabune, reč je o stepenicama kod marketa Masutis, ne onim u centru kod crkve Svetog Nikole.

Plaža kod hotela Margarita – platneni suncobrani)

Najbliži veći market je Masutis, mada i marketi u centru nisu daleko. Cene su standardne. Supermarket Lidl na Kasandri se nalazi u Afitosu.

Visinska razlika između smeštaja koji obično prodaju naše agencije (ne uključujem hotele na plaži) i plaže je značajna.

Problem je “šibčiti” po vrućini, posebno ako ste sa decom. Može se kolima do plaže i onda “juriti” mesto za parking.

Krajem juna je bila prilična gužva i na plaži i u gradu. Posebno vikendom, zbog Solunjana i Makedonaca, ali i turista iz drugih letovališta Kasandre koji dolaze na kupanje na ovu prelepu plažu.

Pogled iz restorana Delfini, koji imaju apartmane u ponudi

Plažni mobilijar

Za razliku od prve posete 2015 godine, kada je važilo pravilo da naručimo piće i dobijemo ležaljke i suncobrane (izuzev hotela Amos Zevs gde se set za tri osobe plaćao 7 e) danas se na većini plaža plaća posebno iznajmljivanje suncobrana i ležaljki a na nekima je zabranjen unos hrane i pića.

Ja sam najviše boravila na plaži hotela Margarita, gde postoji mogućnost da rezervišete ležaljke za naredni dan. Prva četiri reda su namenjena za goste hotela.

Plaža ispred hotel Amon Zevs gde možete iznajmiti set za 15 e.

Cena za set (2 ležaljke i suncobran) je konzumacija u iznosu od 10 evra na dan i to u plažnom baru. Račun koji napravite u restoranu se ne računa.

Bila sam i na Delfini plaži, tu je moglo samo da se naruči piče ali je neznatno skuplje oko 0,50-1e nego na Margariti ali su zato suncobrani lošiji.

I na okolnim plažama cene za set se kreću od 8-10e. Ne znam da li cene više u sezoni. Postoje i slobodni delovi plaža gde možete spustiti vaš plažni mobilijar.

Wafli kod Bruna

Restorani – cene

Uglavnom smo jele u Yellow baru hotela Margarita, a slatkiše i sladoled kod Bruno gelato.

Cene u restoranu su primerene. Hrana im je ukusna i lepo servirana, imaju i jela sa dnevnog menija u ponudi.

Cene hrane u Yellowu baru: pasticio, grčka musaka, suvlaki i paste su od 6-8 e, grčka salata  oko 5e, supe i čorbe – 5-6e, velika pica od 7-8e, lignje i hobotnice su oko 8-9e a porcija ribe poput lososa ili cipure je 10,50e.

Yellow bar hotela Margarita

Cene za wafle se kreću od 4,20 – 5,50e za porciju od 12 komada, kolači su od 3,50 e pa na gore.

Grčka kafa je 2 e (ima je u gradu i za 1-1,5e), kapućino i frape oko 2,5–3 e, ista je i cena sokova, dok su smutiji 4 e,  voda od 0,5 l – 0,50 centi.

Cena girosa je od 3e pa na gore. Caciki se posebno doplaćuje. Hleb u pekarama je oko 1e a đevrek je pola evra.

Šoping u Kalitei

Mnogo je radnji sa kožom (nema neki izbor u pogledu kvaliteta i dizajna) i kvalitetnim krznom (sjajan izbor, a cene sitnica!), mada sam primetila da su neke radnje zatvorene.

Mnogo je prodavnica suvenira, marketa, galerija, butika. Garderoba u buticima je uglavnom nekvalitetna i u principu asortiman je sličan onom koji nude Arapi na plaži uz par izuzetaka.

Što se tiče klubova i izlazaka tu ne mogu ništa napisati jer sam izabrala mirniju varijantu i odmor.

Sve u svemu, zadovoljna sam, ali u poređenju sa prethodnim boravkom, moram da konstatujem da se Kalitea promenila i za moj ukus previše komercijalizovala.

O Kalitei sam pisala u članku:
http://pslanguagecafe.com/slikovita-kalitea-iliti-predivan-pogled/

Rada Sević

Povezane objave