Izaberi saputnika

 

Lakše je razbiti atom nego predrasude. Albert Ajnštajn

 

Ukrcavaš se u ekspresni voz Dolina jelena” koji nedelju dana putuje od Lisabona do Moskve. Deliš kupe sa još troje ljudi. Koga ćeš izabrati za saputnika? 

Izaberi saputnika

Odaberite tri osobe sa kojima biste rado putovali, a zatim tri osobe koje nikada ne biste poželeli za saputnike i obrazložite svoj izbor.

Spisak putnika:

naoružani borac za prava Palestinaca

gojazni berzanski agent iz Švajcarske

disk-džokej iz Italije koji deluje veoma imućno

Afrikanka koja prodaje kožnu galanteriju

mladi umetnik, HIV pozitivan

Rom iz Mađarske, upravo pušten iz zatvora

baskijski nacionalista koji redovno putuje u Rusiju

reper iz Nemačke sa vrlo alternativnim stilom života

slepi harmonikaš iz Austrije

student iz Ukrajine koji ne želi da ide kući

Rumunka srednjih godina koja nema vizu i drži u rukama jednogodišnje dete

agresivna i tvrdokorna feministkinja iz Holandije

skinhed iz Švedske pod uticajem alkohola

rvač iz Belfasta, vatreni fudbalski navijač

prostitutka iz Poljske, koja trenutno živi u Berlinu

francuski farmer koji govori samo francuski i ima korpu punu sira jakog mirisa

Kurd izbeglica koji živi u Nemačkoj i vraća se iz Libije

Koga ste izabrali?

 

NEDISKRIMINACIJA SE UČI

Svi mi pripadamo brojnim grupama istovremeno, bilo da smo toga svesni ili ne. Međutim, kada jednom postanemo svesni da pripadamo nekoj grupi (npr. prema polu, uzrastu, školi, navijačima nekog tima, zanimanju, narodu, veri, rasi, itd.), često se događa da sve druge koji ne pripadaju baš toj grupi, doživljavamo kao drugačije.

Takođe, često smo skloni da pojave i ponašanja koja su nam nova i nepoznata proglasimo za neobična. Od toga pa do uverenja da su ta ponašanja pogrešna, često je samo jedan korak. Kada napravimo taj jedan korak došli smo do stereotipa i predrasuda. Stereotipima i predrasudama popunjavamo praznine u svom (ne)znanju o drugima i (ne)razumevanju onih koji su drugačiji od nas. Pošto ih ne poznajemo i ne razumemo, ponekad počinjemo da zaziremo od njih, čak i da ih se plašimo.

Braneći se, mi ih, u stvari, svojim ponašanjem diskriminišemo – postupamo različito prema “drugačijima” nego prema “našima”, tj. uskraćujemo jednaka prava drugima. 

Kako da zaštitimo sebe i druge od stereotipa, predrasuda i diskriminacije? Najpre tako što ćemo naučiti kako da prepoznamo vlastitu sklonost ka stereotipima i predrasudama.

 

KAKO RAZMIŠLJAM?

Obratiti pažnju na uprošćavanja i generalizacije (svi, niko, uvek, nikad…).

Biti svestan da bez obzira da li su pozitivni, negativni ili neutralni, stereotipi podjednako ugrožavaju svakog pojedinca.

Kada je negativan, stereotip ugrožava svakog pojedinca koji pripada grupi (plavuše su glupe; kratko ošišani momci sa minđušama su agresivni i/ili narkomani; ljubitelji narodnjaka su primitivni i neobrazovani i sl.).

Kada je pozitivan ili neutralan, stereotip ugrožava pravo pripadnika grupe da bude različit (crnac koji nije dobar košarkaš, dečak koji ne voli fudbal, devojčica koja se ne zanima za modu i sl.).

Oslobađati se vlastitih stereotipa i predrasuda.

 

ŠTA PREDUZIMAM?

Treba razlikovati UVERENJA o nekome/nečemu od stvarnih ČINJENICA. Mnogo je uverenja koja tretiramo kao činjenice nesvesni svoje nespremnosti da uložimo napor da saznamo, istražimo i upoznamo. Tako možemo pretpostaviti, na primer, da uverenje kako su žene bolji učitelji od muškaraca potiče iz činjenice da ima mnogo više učitelja među ženama nego među muškarcima.

Pomagati drugima da se oslobađaju stereotipa i predrasuda.

Upoznati, prihvatiti i uvažiti one koji su različiti od nas.

Tražiti od drugih da upoznaju, prihvataju i uvažavaju našu različitost i na taj način uticati na promene u njihovom ponašanju i postupcima.

Povezane objave