Filmovi kao inspiracija za magična jesenja putovanja

Danas vam predstavljamo tri filma i putujemo u Provansu, Toskanu i Atinu. Uživajte u prekrasnim pejzažima!

Moja grčka avantura (My life in ruins) – Atina

Glumica i scenaristkinja veoma popularnog filma Moja grčka pravoslavna svadba, za koji je bila nominovana za Oskara, Nija Vardolas, glumi turističkog vodiča Džordžiju u ovoj romantičnoj komediji čija se radnja odigrava u predivnoj Grčkoj.

Kada je ostala bez posla kao profesorka istorije, Džordžija dolazi iz Amerike u Atinu, gde prihvata posao turističkog vodiča i ponovo otkriva lepotu svoje stare domovine i svoj “kefi” (na grčkom “životni duh”).

Foto: tvprogram.rs

Pored grupe stereotipnih turista, koje ne zanima puno grčka istorija i kultura, ona se mora nositi sa neprijatnim vozačem autobusa Pupijem i lukavim turističkim vodičem Nikom iz suparničke agencije.

Čini se da sve ide loše, dok joj jednog dana vrlo poseban turista, Irv Gordon, ne pokaže kako se treba zabavljati. To je inspiriše da dobro pogleda čoveka sa kojim će, protivno svim svojim očekivanjima, pronaći ljubav.

Glavne uloge igraju: Nija Vardolas, Ričard Drajfus, Aleksis Georgulis, Rejčel Dreč, Harland Vilijams, a reditelj je Donald Petri.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=AkRMBRxC_Gk

P. S. Ovo je prvi holivudski film za koji je Grčka dala dozvolu da se snima na Akropolisu, nakon “Dečaka na delfinu”, iz 1957. godine, a u cilju promovisanja grčke kulture.

 

Dobra godina (A Good Year) – Provansa

Foto: tvprofil.com

Britanski bankar Maks Skiner, koga igra fenomenalni Rasel Krou, uspešan je stručnjak za investicije koji nema vremena za život van posla. Kada njegov ujak umre, Maks nasleđuje vinograd u Francuskoj, gde je odrastao, ali on želi da imanje proda što je brže moguće.

Nakon što provede neko vreme u Provansi i doživi ljubav sa prelepom Francuskinjom, koju igra Marion Kotijar, život će mu se potpuno promeniti.

Film Dobra godina zasnovan je na istoimenom bestseleru Pitera Mejla, koji je uz Marka Klajna i scenarista filma, dok režiju potpisuje Ridli Skot.

Glavne uloge tumače: Rasel Krou, Marion Kotijar, Aron Ekhart, Albert Fini, Tom Holander, Didije Burdon

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=JmjXiAqyEfo

 

Pod suncem Toskane (Under the Tuscan sun) – Toskana

Uspešnoj 35-godišnjoj njujorškoj spisateljici Frensis, koju igra talentovana Dajan Lejn, srušio se svet kada ju je napustio muž zbog mlađe žene. Na nagovor najbolje prijateljice Pati, Frensis putuje u Italiju, u čarobnu Toskanu, gde kupuje veliku staru kuću.

Dok renovira kuću, zaljubljuje se u mladog agenta za prodaju nekretnina Marsela. Njih dvoje prepuštaju se strasti, no on je oženjen i ima decu.

Foto: www.francesmayesbooks.com

Ubrzo iz Njujorka stiže trudna Pati, koju je napustila partnerka. U Toskani Frensis stiče nove prijatelje i zaljubljuje se ponovo, potpuno neočekivano.

Film Pod suncem Toskane temelji se na istoimenim memoarima američke pesnikinje, esejistkinje i profesorke kreativnog pisanja Frensis Mejs, a napisala ga je i režirala Odri Vels.

Foto: prva.rs

P. S. Film je pored Toskane sniman i u večnom Rimu i na spektakularnoj Amalfi obali.

Glavne uloge tumače: Dajan Lejn, Sandra Oh, Linzi Dankan, Raul Bova.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=dNZJnLN8irw

O Frensis Mejs, njenom životu i vodiču kroz Toskanu, više možete pročitati na sajtu: http://www.francesmayesbooks.com

 

 

 

 

Povezane objave