Vardzia, Gruzija – zemlja Gospodara prstenova

 

Otkrijte šta posetiti u Gruziji i zašto je fascinantna Vardzia – zemlja Gospodara prstenova i top destinacija istinskih ljubitelja putovanja.

 

Kada sam prvi put gledala putopis o skrivenoj tajni putnika, šarmantnoj Gruziji, bila sam očarana i istovremeno iznenađena šta ta neobična zemlja ima da ponudi.

Smeštena na raskrsnici Evrope i Azije, među vrletima moćnog Kavkaza, idealna je destinacija za sve sezone i godišnja doba.

Netaknuta priroda, spektakularni pejzaži, kulturna baština od koje zastaje dah, gostoljubivi ljudi, ukusna i zdrava hrana… Puno je razloga za posetu ovoj divnoj zemlji.

Preporuku šta posetiti u Gruziji, pogledajte u videu: http://www.riopricesaputovanja.com/v1/sta-posjetiti-u-gruziji/

Vardzia – zemlja Gospodara prstenova

Posebno se divim ljudima avanturističkog duha, koji se upute na neistražene destinacije i donesu nam prelepe putopise, zaintrigiraju i inspirišu na putovanja. Pritom uvek možemo da računamo na njihove korisne i praktične savete.

Jedan od njih je fenomenalni Robert Dacešin, magistar ekonomije, stručnjak za digitalni marketing, poznati bloger, putopisac koji kaže da je fascinantna Vardzia (Gruzija) u top 5 mesta koje je posetio, a obišao je skoro pola sveta.

 

Robert kaže: Malo šta me fasciniralo kao Vardzia u Gruziji. Iskreno. Kad dođeš tamo, kao da si u Gospodaru prstenova. Majke mi. Jedino što ga nisu sagradili patuljuci i hobiti, već Gruzini.

Evo i dalje ne vjerujem da tako nešto nije poznato širem svijetu. Da nigdje nisam našao ovo mjesto svrstano pod zanimljive turističke atrakcije koje morate posjetiti.

Vardzia se nalazi u mjestu Aspindza, a tamo najlakše dolazite maršutkom koja vas iz Tbilisija vodi nekih 4 sata. Skoro do granice sa Turskom. Još mi je u sjećanju trenutak kad izlazimo iz Erušeli planine i kad nam se ukazuje ovaj grad izgrađen u kamenu.

Ali, rijetko koji Gruzin će vam znati reći da je njihova top turistička destinacija projekat nastao iz očaja. Iz očaja da se napravi utvrđenje koje će pomoći tadašnjoj Kraljevini Gruziji da se odbrani od mongolske horde koja je pretila da ih istrijebi. Podaci kažu da se sa izgradnjom krenulo 1185. godine, a da je Vardzia ostao najveći projekat najznačajnije osobe u istoriji ove zemlje, kraljice Tamare.

Eto preporuke za one koji su voleli Gospodara prstenova, ali i ljubitelje istorije, arheologije, prave putnike koji uživaju da otkrivaju nove, nekomercijalizovane destinacije.

Pročitajte ceo putopis: http://www.riopricesaputovanja.com/v1/zasto-je-vardzia-u-top-5-mjesta/

P. S. Ja sam poželela da posetim ove čudesne krajolike. A vi?

Fotografije iz Gruzije pričaju svoju priču…

Glavni grad – Tbilisi

Povezane objave