Etno selo Stanišići – u susret precima i prirodi

 

 

“Ovdje se odmaraju oči i duša, čovjek postaje plemenitiji, ali i mudriji, slušajući cvrkut ptica, žuborenje potoka i rad vodenica”.

Moja prijateljica Jelena provela je jedan dan u maštovitom etno-selu “Stanišići”, nadomak Bijeljine i uverila se u tačnost ove tvrdnje. U nastavku pogledajte foto-turu i proverite da li je u pravu.

U potrazi za korenima

Da ljudska mašta može svašta, najbolji je dokaz entuzijasta Boris Stanišić,  tvorac maštovitog kompleksa.

U potrazi za korenima, kulturi življenja predaka na prostorima sela Bosne i nostalgijom za postojbinom, nastalo je inspirativno  etno-selo “Stanišići” nadomak Bijeljine.

Priča je započela 2003. godine od restorana “Konoba Stanišić”, sa interesovanjem se širila i turistička ponuda.

Danas etno-selo Stanišići, pored pomenutog restorana, čine i hoteli “Pirg” i “Ras”, restoran “Ellas” sa dečjom igraonicom, svečani saloni “Moskva”, “Volga” i “Sankt Peteburg”, krčma “Vasojević”, a na raspolaganju gostima su turistički vozić, fudbalski tereni i  drugi interesantni sadržaji.

Atraktivan kompleks je podeljen na dva tematska dela: svetovni i duhovni život, izvorno planinsko selo usred plodne Semberije.

Najveće etno-selo na Balkanu je selo sa dvadesetak autentičnih drvenih kuća, mljekarom, vodenicom, kovačnicom, ambarom za žito, starim kućama i velikom gostinskom kućom, koji su prenijeti iz sela u opštini Vareš i sela sa planine Zvijezde i Romanije, iz susjednih opština – piše na sajtu prekrasnog etno-sela.

O etno-selu možete detaljnije pročitati: http://www.etno-selo.com/
I pogledati video zapis:
https://www.youtube.com/watch?v=R423EecmYo8

Ja sam ovo razumela kao pozivnicu za posetu ovom čudesnom mestu. A vi?

Evo još malo fotografija, koje govore više od reči.

Foto: Jelena Đorđević

Povezane objave