Ekscentrični bar “Turizi”, mesto gde ženama ne silazi osmeh sa lica

Ako imate sreće da se ove godine nađete u čarobnoj Taormini na Siciliji, posetite bar “Turizi”, mesto gde ženama ne silazi osmeh sa lica.

Intrigantna Sicilija je svet u malom. Volim jedinstvenost i različitosti Sicilije, volim njenu autentičnost, energične ljude, maštovitu kuhinju…

Volim tu posvećenost, odanost tradiciji i odupiranje prihvatanju modernih pravila, temperament i živost ljudi, srdačnost kojom zrači toplo sicilijansko srce.

O Siciliji sam pisala: http://pslanguagecafe.com/vulkanska-katanija-bela-sirakuza-i-velicanstvena-etna-srce-sicilije/

Na mušku populaciju najjači utisak obično ostave sicilijanska sela, znameniti Korleone, šarena Savoka sa legendarnim barom “Viteli”, u kome je slavni Kopola u “Kumu” snimio kadrove svadbe Majkla Korleona i njegove izabranice Apolonije. Ili volšebna Forza d’Agrò i naravno, misteriozni vulkan Etna.

Kada su žene u pitanju, izbor pada na ekscentrični bar “Turizi” (Turrisi), iznad čarobne Taormine u prelepom selu Kastelmola (Castelmola), koga su obožavali brojni slavni umetnici, poput Oskara Vajlda, Tomasa Mana, Bajrona, Getea…

O čarobnoj Taormini sam pisala: http://pslanguagecafe.com/glamurozna-taormina-tamo-gde-se-utrkuju-ulepsavajuci-se-priroda-i-umetnost/

Provokativni bar “Turizi” – u čast grčkog boga Prijapa

Kastemolu karakterišu uske, strme uličice, dramatične panorame, ljubazni meštani, ali ipak je najpoznatnija po jednom vrlo specifičnom lokalu.

U nepredvidivoj i patrijarhalnoj sredini poput Sicilije, pravo je iznenađenje da u seocu, koje se nalazi u nepreglednim brdima iznad kosmopolitske Taormine i zaliva Đardini Naksos, naiđete na kafe poput “Turizija”.

Zašto je ovo mesto uređeno u stilu maštovitog Salvadora Dalija i u slavu boga Prijapa, atrakcija u kojem ženama ne silazi osmeh sa lica?

Priča kaže da je ekstravagantni Pepino nasledio porodičnu radnju od oca. Tradicionalna radnja sa tipičnim proizvodima sa Sicilije: badem, marcipan, vino od badema, sicilijanske lutke, multifunkcionalni bazar.

No, Pepino je odlučio da napusti sve i oproba se u svetu sedme umetnosti kao glumac (nisam sigurna da li je Kopola imao udela u njegovim snovima). Pošto od glumačke karijere nije bilo ništa, vratio se u Kastelmolu i sa izabranicom srca svog obnovio lokal koji su uredili u neobičnom dekoru.

Provokativni enterijer u slavu grčkog boga Prijapa, boga plodnosti, slobode, života, bogatstva lepote i još koječega. Muški polni organ u “Turiziju” našao je svoje mesto u svakom kutku.

Prisutan je u različitim oblicima, dužinama i materijalima, u drvetu, keramici, terakoti, kovanom gvožđu, testenini, marcipanu. Gde god se okrenete, zuri u vas.

Iako su u početku lokalci bili šokirani, danas ovaj lokal sa dvosmislenim osmehom preporučuju turistima. Kažu da je ovo mesto simbol apsolutne slobode Sicilije.

U autentičnom ambijentu možete degustirati antičko bademovo vino ili tradicionalna crna vina u kombinaciji sa vrhunskim lokalnim specijalitetima.

O sicilijanskoj kuhinji sam pisala: http://pslanguagecafe.com/sicilijanska-kuhinja-pravi-raj-za-hedoniste/

Više o istoriji kafea pogledajte na: https://www.turrisibar.it

 

Foto: privatna arhiva, https://www.turrisibar.it

 

 

 

 

 

 

Povezane objave