Dvorci Bavarske, romantična i bajkovita destinacija

Romantična i bajkovita destinacija za zaljubljene je svakako ova divna tura po raskošnim dvorcima Bavarske. U sklopu naše ture imali smo priliku da obiđemo četiri zamka: Nojšvajnstajn, Linderhof, Herenkimze i palatu Residenz.

Prva tri zamka je izgradio Ludvig II, ekstravagantni i ekscentrični kralj koji je bio opsednut izgradnjom luksuznih i neobičnih palata u kojima je veoma kratko boravio nakon izgradnje. 

Potrošio je čitavo bogatstvo države, zadužio je, te je zato proglašen za ludaka. Jedno je sigurno, da nije izgradio ove velelepne zamkove i da mu život nije bio toliko bombastičan i zanimljiv javnosti, mi danas ne bismo u tolikom broju posećivali njegova dela i slušali priče o njegovom životu. 

Kada je u pitanju unutrašnjost, na mene je najveći utisak ostavila palata Residenz, koja se ubraja u najznačajnije muzeje enterijera u Evropi. Za ovaj ogromni muzej je potrebno odvojiti ceo dan, ali vredi svake pare i utrošenog vremena.

Jedna od prostorija nalazi se i na mojoj listi lokacija sa najlepšim pogledom, zbog kog će vam zastati dah – pogled ka prostoriji Antiquarium.

Dvorac Linderhof se nalazi duboko u šumi, ali ne planirajte posetu u jesen ili zimu. U stvari, bilo kakve ture po Nemačkoj nisu za ova doba godine. Nećete moći da vidite lepo uređene bašte zamkova, niti bilo kakav spomenik, skulpturu ili fontanu, jer su prekriveni i zaštićeni.

Za unutrašnjost ovog zamka neće vam biti potrebno mnogo vremena, jer nije naročito veliki, ali zato će poseban utisak ostaviti veliko prostranstvo oko zamka. Moći ćete da čujete priču od vodiča na hrvatskom jeziku. Strogo je zabranjeno slikanje, nemojte ni da pokušavate, ali obavezno se popnite uz stepenice i slikajte neverovatan pogled na zamak i njegovu spoljašnost.

Posetu ovom zamku upotpunilo je jedno magično mestašce koje nam je bilo samo usputno stajalište ka našoj finalnoj destinaciji, ali koje je na mene ostavilo veći utisak nego glavna destinacija za taj dan, dvorac Linderhof.

Ovo mesto se zove Oberamergau i nalazi se ušuškano u planinama. Planinske kućice iscrtane religijskim motivima, radnje okićene novogodišnjim motivima, svež planinski vazduh i harmonija, neke su od stvari zbog kojih je ovo mesto idilično za mene.

Do dvorca Herenkimze se dolazi brodićem preko jezera Kimze do ostrva. Opet da naglasim, u ovo doba godine ne može da se stekne pravi osećaj bajkovitosti, jer je jako hladno, a pogled na baštu je sumoran, kao da jednostavno nije u životu i punom sjaju. Posle palate u Minhenu, ovaj zamak mi je na drugom mestu po raskošnoj unutrašnjosti. Njegova spoljašnjost nije naročito spektakularna, ali je krasi ogromna bašta, fontane i skulpture koje se nalaze u okruženju.

Dvorac koji je bio Diznijeva inspiracija za dvorac Uspavane lepotice jeste Nojšvajnštajn, koji od svih zamkova na ovoj turi ostavlja najveći utisak po prelepoj spoljašnjosti. Pogled sa jednog jako jezivog mosta (grede ispod vas se bukvalno klate), svrstava ga na moju listu najlepših pogleda na svetu. Jednostavno je nemoguće da se u tom trenutku ne osetite posebnim!

Unutrašnjost zamka nije skroz završena, lepa je, ali brzina obilaska umanjila je lepotu i doživljaj. Devojka, naš vodič, puštala je audio-vodiča, morali smo striktno i brzo da razgledamo, jer čim se završi priča prelazili smo u narednu prostoriju i ustupali mesto sledećoj grupi.

Zaključak bi bio da je najbolje vreme da postanete princeza na par dana i uplovite u bajku zapravo proleće ili leto. Zašto? Tada ćete najbolje osetiti čar i draž ove ture. Nekima se možda rokoko stil i preterani lukuz i kičeraj neće dopasti, ali jedno je sigurno – nećete ostati ravnodušni prema onome što vidite i čujete o ovim palatama.

Bavarska treba da bude presrećna jer poseduje ove zlatne koke koje privlače more turista svakodnevno. Jedino zameram Nemcima što njihov pristup turizmu, turistima i onome što imaju nije adekvatan i ne ostavlja na vas osećaj topline, ljubaznosti, srdačnosti, druželjubivosti, a kamoli želju da se ponovo vratite u njihovu zemlju.

Autor: Jovana Milovanović 

Povezane objave