Doktor Milan Pecić – Razotkrivanje doktora iz senke

U današnjem članku Dr Vlada Krivošejev razotkriva doktora iz senke, Milana Pecića, koji je dao značajan doprinos srpskoj medicini ali i istoriji turizma u Evropi.

O brojnim našim precima, znanim i neznanim herojima balkanskih ratova i Velikog rata, što su zadužili potomke, Srbiju i svet, nije se mnogo znalo.

Povodom obeležavanja 100 godina od Velikog rata, saznali smo za mnoge hrabre podvige, herojstva, neustrašive vojnike i vojskovođe, bitke za slobodu koje su ispisale važne stranice srpske istorije.

Čuli smo priče o lekarima i bolničarkama koji su nesebično spašavali živote, bili uz svoj narod i vojsku u najtežim iskušenjima, u vreme najvećih stradanja.

Doktor Milan Pecić – najstariji pukovnik srpskog saniteta

U današnjeg članku govorimo o doktoru Milanu Peciću, najstarijem pukovniku srpskog saniteta, koji je dao veliki doprinos srpskoj medicini.

Tokom tridesetogodišnje radne karijere (od 1893. do 1923.) dr Pecić je pored Valjeva i Prokuplja radio u 11 mesta, uključujući Tulon i Krf tokom Prvog svetskog rata (gde je bio predsednik vojno-sanitetske komisije).

Obavljao je sedam različitih funkcija, od trupnog lekara, preko lekara, upravnika vojne bolnice do referenta saniteta armijske oblasti.

Penzionisan je, po sopstvenom mišljenju „prerano i nepravedno“, u trenutku kada je očekivao da bude proizveden u čin generala.

Zahvaljuju dugovečnosti (1865-1959) ostao je poznat kao najstariji pukovnik srpskog saniteta.

Autobiografija

Autobiografija koju je dr Pecić završio par godina pre smrti, obiluje dragocenim informacijama ne samo sa aspekta događajne, vojne istorije i istorije medicine, već i sa aspekta društvene istorije.

Dr Pecić je pisao o odrastanju u siromašnoj porodici, školovanju u zemlji i inostranstvu, uslovima rada u srpskim bolnicama. Tu su i putopisi o brojnim poslovnim i turističkim putovanjima širom Evrope.

O knjizi o znamenitom doktoru, koju je priredio sa koautorom Ninoslavom Stanojlovićem u izdanju Srpskog lekarskog društva, Dr Vladimir Krivošejev, muzejski savetnik Narodnog muzeja Valjevo kazuje: https://www.youtube.com/watch?v=Kgpc0nvrO-M

Počast slavnim precima

Jedna nepravda je ispravljena. Verovatno ćemo u narednim godinama saznati za još neke zaboravljene heroje i heroine, koji su svojim delima zadužili sve nas.

Dan državnosti pravi je trenutak da odamo počast slavnim precima.

To je važan je zadatak i najmanje što možemo da uradimo za one koji su žrtvovali svoje živote za našu slobodu.

O Valjevu gradu-bolnici, pisali smo u članku: http://pslanguagecafe.com/narodni-muzej-valjevo-jedan-od-najboljih-muzeja-u-srbiji-i-evropi/

O srdačnom susretu sa krfskom porodicom Janulis, pisali smo u članku: http://pslanguagecafe.com/moj-dirljivi-susret-sa-plemenitom-porodicom-janulis-sa-krfa/

Rada Sević

Povezane objave

2 Thoughts to “Doktor Milan Pecić – Razotkrivanje doktora iz senke”

  1. Svako vreme nosi velike ljude, bilo ih je i na našu sreću uvek će ih biti samo se o njima uvek najmanje piše i zna.

    1. pslangua_admin

      Hvala na komentaru.