Dobro došli “Kod ženskog raja” – Il Paradiso Delle Signore

Volim italijanske serije i baš sam se obradovala kada je moj omiljeni roman Emila Zole “Kod ženskog raja” ekranizovan u interesantnu  seriju čija se radnja dešava u prestonici mode, u Milanu.

Kod ženskog raja

Italijanska televizijska serija nastala je prema romanu Emila Zole “Kod ženskog raja” iz 1883. godine, ali radnja je premeštena u Milano i 1956. godinu (Il Paradiso Delle Signore, 2015).

Glavni lik je Tereza, mlada žena koja ostavlja Salva, verenika kojeg joj je otac odabrao jer je gradonačelnikov sin, i sa Sicilije odlazi u Milano. Tereza se nada da će se tu zaposliti u stričevoj prodavnici, ali kad stigne u Milano saznaje da joj je stric na ivici bankrota i da je optužen da je zapalio kombi ugledne robne kuće “Raj za dame”, zbog čega gubi posao.

Vlasnik robne kuće je Pijetro Mori, mladi preduzetnik tajanstvene prošlosti, koji je nakon putovanja u SAD, posle rata, uspeo da otvori elegantnu i modernu robnu kuću, gde se Tereza prijavljuje na konkurs za prodavačicu.

Nakon niza peripetija uspeva da se zaposli i pokaže da je ambiciozna i preduzimljiva devojka koja ubrzo stiče poverenje kolega. Devojka se na kraju ludo zaljubljuje u Pijetra Morija, ali mora da se vrati na Siciliju jer je njen otac obećao gradonačelniku Kastelbuonoa da će se Tereza udati za njegovog sina Salva…

Trejler za seriju pogledajte ovde:

http://www.rts.rs/page/rts/sr/rtspredstavlja/Filmski+program/story/2588/strane-serije/3206604/zenski-raj.html

Uloge: Đuzi Bušemi, Đuzepe Zeno, Kristijane Filanđeri…

Od utorka do petka, RTS 2, 21.00. Repriza od ponedeljka do petka, na Drugom programu u 16 časova.

Dobro došli u čarobni svet šopinga!

Za mene je Italija oduvek čarobna zemlja i idealno mesto za šoping.

Šta se to u Bella Italia može nazvati “rajem za dame” (Il Paradiso Delle Signore)?

Mnogo toga. Danas ću podeliti sa vama praktične informacije za kupovinu u Italiji, sajtove tržnih centara i autleta u kojima sam imala priliku da šopingujem.

Sada je idealno vreme za to, u toku su letnje rasprodaje od 70%, vrlo kvalitetni komadi garderobe mogu se kupiti vrlo povoljno!

Vodič za šoping centre

Kratak vodič počinjem od severa zemlje, predivnog Trsta o kome sam pisala u par članaka: http://pslanguagecafe.com/trst-grad-multikulturalnosti-mozaik-razlicitih-veroispovesti-i-nacionalnosti/

Trst jeste prva naša asocijacija na šoping: od kafe i hrane, preko garderobe i cipela, do stvari za kuću.

Radnje u Trstu imaju neko čudno radno vreme, subotom po podne, nedeljom i uglavnom ponedeljkom pre podne su zatvorene.

Izuzetak su tržni centri, koji rade vikendom: http://www.torrideuropa.com/

i https://www.ilgiulia.it/

U blizini Trsta je i čuvena Palmanova, do koje najčešće naše agencije organizuju šoping ture: http://www.palmanovaoutlet.it/en/home

Meni lično više se dopada

https://www.mcarthurglen.com/en/outlets/it/designer-outlet-noventa-di-piave/ u Noventi di Piave, između Trsta i Venecije. Stvar ukusa.

Kada smo kod Mcarthurglen designer autleta, najveći i najbolji nalazi se u mestu Seravale kod Milana, grada mode.

 https://www.mcarthurglen.com/en/outlets/it/designer-outlet-serravalle/#/

Podeljen je na skuplji deo sa brendiranim stvarima i jeftiniji deo, sa pristupačnim cenama i brendovima srednje klase. Između njih saobraća šatlbus, da ne biste morali da pešačite.

U Padovi jednom mesečno, subotom, obližnje radnje i butici iznose svoje stvari na prodaju po šokantnim cenama na tezge duž trga Prato della Valle, okruženog sa 78 skluptura velikana, među kojima su: Petrarka, Galilej i Memo.

U Riminiju ću ovih dana posetiti: https://www.lebefane.it/ i nadam se lepim iskustvima.

U magičnoj Toskani sam kupovala u http://igigli.it/ kod Prata.

Isti šoping mol imate i u večnom Rimu: http://igigli.it/

U renesansnoj Firenci se mogu kupiti povoljne kožne stvari: torbe, novčanici na pijaci San Lorenco: http://www.mercatocentrale.it/en/mercato-centrale-florence/

U glavnim ulicama svih većih i manjih gradova u Italiji je šoping zona, svuda je raj za oči i savršeno mesto za šopingholičarke. Ako su sniženja, u svim radnjama su iste cene, od severa zemlje do juga. Nema razlike u ceni ako, na primer, kupujete torbu u Toski blu u Trstu, Milanu, Rimu Napulju ili Palermu.

U Molfeti kod Barija sam odlično prošla u: http://www.pugliaoutlet.it/en/home

Uvek zadovoljna

Zadovoljna se uvek vraćam iz Italije. Ne samo zbog kupovine.

Tako je bilo i na Siciliji u vulkanskoj Kataniji: http://www.portedicatania.gallerieauchan.it/

Prošle godine sam pravila planove kako da stignem do Čilenta i autleta: https://www.cilentooutlet.com/

Grad Salerno i tržni centar Kotoniere pokazali su se kao izuzetno prijatno iznenađenje: http://www.lecotoniere.it/

Malo je falilo da kupim još jedan kofer i napunim ga stvarima. Sve je bilo na rasprodaji. Sandale Renato Balestra mogle su se kupiti za oko 20e (2-3 evra gore-dole), a kožni novčanici istog dizajnera za 10-15e.

Pantalone u Benetonu su koštale 5-18e. Dečja garderoba, stvari za kuću, sve je bilo izuzetno povoljno!

Ima toga još, spisak je dugačak! Kako odoleti!

Italija uvek prednjači u sredstvima i metodama da me zavede i očara.

I uvek se vraćam puna utisaka, punih kofera, sa 1-2 kg viška i praznog novčanika! Zato plaćam karticama, tako osećam manju grižu savesti!

Posledice Dolče vite! Va, bene!

Autor: Rada Sević

Povezane objave