Deset zanimljivosti o ekstravagantnom Salvadoru Daliju

Salvador Dali (1904-1989) je bio katalonski i španski nadrealistički umetnik. Bavio se pisanjem, slikanjem, vajanjem, scenografijom i glumom. Bio je jedan od najznačajnijih umetnika XX veka. Postoji samo jedna razlika između mene i ludaka. Ludak misli da je normalan, a ja znam da sam lud –Salvador Dali.

  1. Njegova žena i muza, Gala, imigrirala je iz Rusije. Bila je 10 godina starija od njega. Dali i Gala su imali otvorenu vezu.
  2. Dobio je ime po svom bratu koji je preminuo sa svega dve godine, devet meseci pre nego što će Dali doći na svet. Roditelji su odlučili da nazovu Dalija po preminulom sinu i ubedili su ga da je reinkarnacija svog brata.
  3. Majka mu je umrla od raka kada je imao 16 godina. Ono što je usledilo šokiralo je Dalija – njegov otac se oženio rođenom sestrom njegove majke.
  4. Lorka, čuveni romansijer, nakon dugogodišnjeg prijateljstva razvio je i snažnije emocije prema Daliju.
  5. Dali je izbačen sa fakulteta jer je profesorima na pitanje o Rafaelu, slikaru i arhitekti, odgovorio kako on zna više od njih i da nisu dostojni njegovog odgovora.
  6. Inspiraciju za dugačke brkove dobio je od dve osobe koje su mu bili idoli: španskog slikara Dijega Velaskeza i katalonskog vojskovođe Žozepa Margarita.
  7. Dali je zaslužan za logo poznatih lizalica –Čupa čups.
  8. Imao je neobičnog kućnog ljubimca-mravojeda koga je šetao po Parizu kada god je tu boravio.
  9. Umro je 1989. godine slušajući svoju omiljenu melodiju – Tristan i Izolda Ričarda Vagnera.
  10. Družio se sa mnogim poznatim ličnostima, a sa čuvenim Voltom Diznijem je napravio i saradnju u vidu kratkometražnog crtanog filma pod nazivom Sudbina, koji je 2003. godine završen, a uključuje i 18 sekundi prvobitne verzije osmišljene od strane ove dvojice genijalaca.

Film možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=1dIznsAdTOE

PREPORUKA ZA KNJIGU:

Ja sam genije – Salvador Dali

U autobiografiji Dali objašnjava svoje životne i umetničke postulate, kompleksne osnove svoje ekscentričnosti i beskrajne nadrealističke mašte kojom je obeležio slikarstvo XX veka. 

Izvori:

http://cribeo.lavanguardia.com/ocio_y_cultura/2044/10-curiosidades-de-salvador-dali

http://batutdecoco.blogspot.rs/2014/09/27-curiosidades-sobre-salvador-dali-y.html

Priredila: Jovana Milovanović

Povezane objave