Božanstveni Noto – čarobno sicilijansko mesto gde sunce stanuje

Noto katedrala

U potrazi za kulturnim nasleđem i istorijskim blagom Sicilije, sa željom da osetim istinski duh i ritam ovog divnog naroda, obrela sam se na jugoistoku zemlje. Lutajući dalje nepreglednom dolinom Azinaro, nađoh se u božanstvenom gradiću Noto, prestonici sicilijanskog baroka, tamo gde sunce stanuje.

U Belinijevoj Kataniji, satkanoj od vulkanske lave, sačekao me letnji pljusak kojim je dirigovala ćudljiva Etna. Put me vodio ka beloj Arhimedovoj Sirakuzi, na vanvremenskom poluostrvu Ortiđa, ispod olovnosivih oblaka. Lutajući dalje nepreglednom dolinom Azinaro, kroz vinograde, maslinjake, plantaže badema, limuna i pomorandži, nađoh se u veličanstvenom gradiću Noto, prestonici sicilijanskog baroka, tamo gde sunce stanuje.

Noto – zalazak sunca

Na ostrvu sunca spuštao se prvi sumrak, a zvezda je zamicala na horizontu obasjavajući gradić boje meda i sicilijanskog ćilibara. Dok je sunce odlazilo na počinak, ulične svetiljke su se palile stvarajući iluziju produženog odsjaja koji traje. Kao uz dirigentsku palicu, potpuno sinhronizovano sunce i Noto stapaju se u jedno. Prirodno, spontano..

U smiraj dana, barokna fantazija igra se u krhkom kamenu, lokalnom tufu boje meda, zlatni bljesak rasipa energiju boja i eksplozija traje. Zalazak sunca u Notu nesvakidašnji je doživljaj, odsjaj u ogledalu mediteranske, limunove svetlosti, omamljujuća mešavina nota lepote i gracioznosti, zlatni trenuci večnosti opipljivi, nadohvat ruke. Idealna scenografija za putnika kroz vreme, usred emocija neuobičajenog putovanja protkanog bezvremenom. Simfonija u boji zrelog žita, u boji suncokreta koji se okreće ka suncu kao ovaj grad barokne fantazije.

Nestvarno lepe građevine od kamena, poslednjim zracima zalazećeg sunca presijavale su se u zlatnom prahu i činile kao da se dotiču panorame Afrike i Evrope. Da li sam zalutala u začarani srednjovekovni grad neprolazne lepote? Prošlost i sadašnjost stapaju se u jedno čineći ostavštinu za budućnost.

 

Možda su ogledala u grandioznoj Gradskoj kući, nekada Palati plemstva, u Holu ogledala, baš zato postavljena da se sunce ogleda i duže zadrži nad nebom Nota. I sve se čini tako dostižno, tako blizu. I zvezde i mesec što viri iznad džinovskih palmi iznad Crkve Svetog Dominika.

P.S. Srdačna preporuka da povedete dragu osobu na ovu prekrasnu destinaciju. Dovoljan je samo pogled na čarobni pejzaž da stvori romantičnu atmosferu.

Pogledajte video:http://www.youtube.com/watch?v=_CiMYwNqxls

 

Autor: Rada Sević

 

Povezane objave