Bledski vintgar- Kanjon reke Radovne –  Slovenija

Reka Radovna je na svom putu prema reci Savi stvorila dubok kanjon, Bledski vintgar, koji je danas jedan od najlepših izletničkih tura u Sloveniji. 

Ovaj dragulj prirode nalazi se na severozapadu Slovenije, nedaleko od Bledskog jezera. Dug je 1.600 metara, a dubina kanjona je oko 100 metara. Stene se na nekim mestima približavaju na svega nekoliko metara.

 

Vintgar

Ime vintgar potiče od nemačke reči weingarten, što u prevodu znači vinski vrt, jer su se nekada ovde nalazili brojni vinogradi.

vintgarBledski vintgar je otkriven krajem 19. veka i u svom prirodnom obliku je potpuno neprohodan. Zbog toga veći deo pešačke staze čine drvene galerije – mostovi, koji su postavljeni iznad reke. Šetnja ovde je pravo osveženje u toku vrelih letnjih dana.

Ova reka čarobno zelene boje poskakuje preko brzaka, da bi nas na kraju iznenadila sa 13 metara visokim vodopadom koji se zove Šum i kamenim železničkim mostom koji povezuje grad Jesenice sa Mostom na Soči

Nazad se možemo vratiti istim putem ili preko brežuljka Homa do Crkve Svete Katarine, odakle se pruža divan vidik na alpski venac Karavanke i Bledsko jezero.

Na samom ulazu u ovaj kanjon nalazi se gostionica u kojoj se možemo počastiti lokalnim specijalitetom – planinskom pastrmkom.

Izlet ovde je moguć samo od kraja aprila do kraja oktobra.

 

              vintgar

 

Autor: Bojana Lazarević

 

 

 

 

 

 

Povezane objave