Bajkoviti Noto – prestonica sicilijanskog baroka

U bajkovitom Notu, prestonici sicilijanskog baroka očekuje vas rapsodija u boji meda i sicilijanskog ćilibara i jedan od najromantičnijih zalazaka sunca na svetu!

Noto  – genijalni grad

Prelepi gradić pruža se između nebeskoplavog svoda, tirkiza Jonskog mora i peska boje sedefa. Ovaj barokni dragulj izgrađen je posle zemljotresa 1693. godine, po uzoru na originalni grad pod nazivom Noto Antika i istinski je trijumf urbanog planiranja i arhitektonskog sklada.

Tokom 16. i 17.veka ovde su živele i radile brojne važne osobe, a kralj Ferdinand III Aragonski dodelio mu je titulu genijalnog grada. Entuzijazam sa kojim je sagrađen i obnovljen u arhitekturi 18.veka je za divljenje.

Maštoviti, inventivni i virtuozni arhitekti Sinatra, Labisi, Galjardi i lokalne zanatije napravili su fantastičan poduhvat, orkestriran od strane Đuzepa Lanca, vojvode od Kamastre.

Obnovljeni grad je poprimio jednostavan, linearan, savršeno proporcionalan urbanistički plan, sa raskrsnicama pod pravim uglom i širokim paralelnim ulicama, u skladu sa novim baroknim stilom. Najvažnije građevine su izgrađene tako da su postale vizuelno središte ulica, dajući im veličanstvenu perspektivu.

Grad je podeljen na tri dela po tri puta, od istoka prema zapadu, čime se obezbeđuje konstantno prisustvo na suncu i bezbroj fascinantnih panorama. Na vrhu grada živelo je plemstvo, u sredini sveštenstvo  (osim Palate Landolina),  a na dnu običan narod.

Homogenost arhitekture obezbeđena je time što su sve građevine izgrađene od mekog, kompaktnog krečnjaka, tufa, koji upija zlatne sunčeve zrake i pretvara ih u svetlucav bljesak boje meda i sicilijanskog ćilibara, stvarajući svetlosnu iluziju koja svoj vrhunac dostiže u vreme zalaska sunca.

Kameni grad

Kameni grad je grad koji sanja, zagonetan, nemiran, vedrog duha i energije, pun tajni, baš kao Sicilijanci. Glavna ulica Vitorio Emanuele (Corso Vittorio Emanuele), duž koje se pružaju impresivne građevine, počinje na monumentalnim Kraljevskim gradskim vratima (Porto Reale) i prostire se na istok, na tri trga, svaki sa svojom veličanstvenom crkvom.

Iznad trijumfalne kapije je pelikan, simbol samoodricanja, sa obe strane opasan kulom tvrđavom – simbolom snage, a tu je i ćirnećo (cirneco), sicilijanski hrt, simbol odanosti.

Gradski park sa zelenim mediteranskim rastinjem, rascvetanim crvenim i purpurnim bugenvilijama i džinovskim palmama, mesto je okupljanja meštana i početak pešačke zone.

  

Noto – grad sicilijanskog baroka

Na Trgu Imakolata (Immacolata), što znači „besprekoran“, nalazi se impresivna Crkva Svetog Franje Asiškog (San Francesco d’Assisi), jednog od najpoštovanijih katoličkih svetaca. Levo od crkve je manastir Svetog Santisima Salvatora (Del Santissimo Salvatore) sa svojom gracioznom kulom.

Na najveličanstvenijem i najprometnijem trgu, Gradskom trgu, smeštene su inspirativna Gradska većnica, nekada Palata plemstva (Palazzo Ducezio), koju krasi blistava Dvorana ogledala oplemenjena zanimljivim freskama.

Malo atmosfere Nota, pogledajte u videu: https://www.youtube.com/watch?v=OURAfO6b8nw

Naspram nje je katedrala Svetog Nikole (San Nicolo di Mira), sa dva visoka elegantna zvonika (1996. godine neki delovi katedrale su srušeni, a obnovljeni i ponovo otvoreni za javnost 2007.godine) i širokim, strmim stepeništem sa koga se može posmatrati zalazak sunca.

Pored katedrale, neodoljive Palata Biskupije (Palazzo Vescovile) i Palata Landolina (Landolina). U blizini, u ulici Nikolaći (Via Nikolaci), mala doza misterije i puno šarma u radu arhitekata na Crkvi Svete Majke (Chiesa di Montevergini), koju krasi fina konkavna fasada uramljena među zvonicima i Palati Viladorata (Palazzo di Nicolaci Villadorata), prepoznatljivoj po svojim spektakularnim balkonima.

Na kraju ulice Vitorio Emanuele je Trg 16.maja (Piazza 16. maggio), na kome se nalazi veličanstvena crkva posvećena Svetom Dominiku (San Domenico) i interesantna fontana Herkula, koji je ovde svratio posle obavljenog sedmog zadataka.

Tu je i zgrada Opere i velelepno zdanje pozorišta „Vitorio Emanuele“, simbol preporoda, sa impozantnom scenom na kojoj su igrale najpoznatije zvezde italijanskog glumišta.

Mesto iz snova

Svi objekti su očigledno u stilu baroka, ali svaki je jedinstven sa svojim fascinantnim dizajnom. Na fasadama i balkonima bezbroj živopisnih likova: lavovi, nimfe, sirene, himere, sfinge, heruvimi, kentauri, groteksne maske. Sicilijanci kažu da je to radi uroka, rasteruje zle demone.

Imam osećaj da sam u nekom drugom, perfektnom svetu. Kao da je grad zaspao dubokim snom koji je trajao neobično dugo. Ljudi srdačni, nasmejani, oplemenjeni energijom Nota, sa posebnim odnosom prema životu, sa drugačijim navikama, upijaju život.

Inspirativno mesto, budi najdublje emocije, zatočene, duboko u čoveku potiskivane. Slike izranjaju u meni, jurim kroz snove. Poželela sam da obučem svoju belu haljinu sa zlaćanim pojasom, prozračnu kao paučina, na noge da nazujem baletanke pa kao balerina zaplešem na ovoj divnoj pozornici života u Via Nikolaći ili Corso Umberto, u gradiću Noto, suviše sofisticiranim za divlju i neukrotivu Siciliju. Ili je to još jedan u nizu sterotipa o Siciliji.

Zalazak sunca u Notu

Zalazak sunca u Notu, nesvakidašnji je doživljaj. U smiraj dana dok sunce zalazi iza horizonta, ulične svetiljke se pale, stvarajući iluziju produženog bljeska koji raspršuje neverovatne efekte. Kao uz dirigentsku palicu, potpuno sinhronizovano, sunce i božanstveni Noto, spajaju se u jedno!

Opčinjena sam savršeno toplim, senzualnim notama i tišinom Nota, fuzijom svetlosti sunca i balkona boje meda što odišu Mediteranom i dočaravaju neprolaznu lepotu života.

Ovaj najfinije izbrušen mesečev kamen zna tajnu i otmeno, sofisticirano, pomalo sicilijanski drsko prkosi vremenu.

U toplo predvečerje zavodi okupan u iluminacijama, dajući pun smisao izreci Carpe diem (Uhvati dan).

Ja bih dodala i uživaj u omamljujućoj atmosferi i neočekivano opojnoj sicilijanskoj večeri!

 

O božanstvenom Notu sam pisala : http://pslanguagecafe.com/bozanstveni-noto-mesto-gde-stanuje-sunce/

O raskošnim baroknim građevinama od tufa pisala sam u članku: http://pslanguagecafe.com/pulja-tipicna-scenografija-iz-starih-italijanskih-filmova-iz-najboljih-vremena/

 

Autor: Rada Sević

Povezane objave