Japan – filmovi

Egzotični Japan bio je inspiracija mnogim rediteljima da radnje svojih filmova smeste u ovu prelepu zemlju. Preporučujem vam par najpoznatijih filmova snimanih u Japanu.

Poslednji samuraj (The Last Samurai)

Žanr: drama, akcija, avantura, istorijski

Godina: 2003.

Trajanje: 160 minuta

Drugi vojnik video je njegov način života kao slom. On je Kacumoto, poslednji vođa samuraja koji su posvetili svoje živote spasavanju vladara i zemlje. Međutim, vremena su se promenila, kao i vrednosti. Ono za šta su samuraji živeli i borili se više ne postoji. Ipak, Kacumoto ne želi da se povuče bez borbe. Staze dvojice ratnika će se spojiti.

Algren je impresioniran samurajima. Njihova nepokolebljiva ubeđenja podsetila su ga kakav je čovek bio. Zarobljen na nepoznatoj teritoriji, sa svojim životom i, što je još važnije, sa svojom dušom, američki vojnik našao se usred divlje i epske borbe između dva sveta, pri čemu ga vodi samo osećaj za čast.

Izgubljeni u prevodu (Lost in Translation)

Žanr: drama, romansa

Režija: Sofija Kopola

Trajanje: 101 minut

Godina: 2003.

Bob Haris, američki filmski glumac čija je karijera na zalasku, stiže u Tokio kako bi učestvovao u snimanju reklame. Upoznaje Šarlot, devojku koja se oseća veoma usamljeno i zanemareno, jer je njen suprug, mladi fotograf, veoma zauzet. Deleći svoju usamljenost, Bob i Šarlot postaju idealno društvo i zajedno proživljavaju iskustvo Amerikanaca u Japanu. Kulturne i jezičke razlike izvor su prave konfuzije. I što veza između njih postaje jača, oni shvataju da poseta Japanu, kao i njihov odnos, mora da se završi…

Ramen devojka (The Ramen girl)

 

Žanr: komedija, romansa, drama

Godina: 2008.

Trajanje: 102 minuta

 

Amerikanka Ebi (Britani Marfi) dolazi u Tokio da bi bila sa svojim mladićem. Odmah nakon njenog dolaska on odlazi u Osaku. Ebi želi da ostane u Tokiju, ali slabo govori japanski jezik i nema posao. Prijavljuje se za posao kao ramen devojka u obližnjem restoranu za ramen supu, koji vode stari majstor Maezumi i njegova žena Reiko. Ebi se nalazi pred teškim iskušenjem kako da ovlada majstorskom veštinom pripreme ovog specijaliteta.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=1GYSwiaNz2o

Memoari jedne gejše (Memoirs of a Geisha)

Žanr: drama, romansa

Režija: Rob Maršal

Godina: 2005.

Trajanje: 139 minuta

Još kao devojčicu otac ju je prodao i postala je služavka hladne i proračunate gejše. Gejša je mrzi zbog njene lepote i doživljava je kao konkurenciju. Od njenih okrutnosti spasava je nastojnica okiye (kuće za gejše), koja je uzima pod svoju zaštitu. Sajuri počinje svoj gejša-trening, učeći sve tajne zanata, od plesa i hoda do razgovora i posluživanja, kako bi jednog dana uspešno zadovoljavala sve prohteve svojih bogatih klijenata.

Priredila: Jovana Milovanović

Povezane objave