Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini

Ako te zanima šta vidjeti u Bosni i Hercegovini i tražiš nova i neotkrivena mjesta koja možeš obići, onda je ova lista baš za tebe.

To je malo hrabro za reći, jer mislim da BiH zaista nudi toliko toga. Mislim da ti ni ja, ponekad nismo svjesni koliko toga imamo u zemlji u kojoj živimo.

Možda nam se nekada ne dopadaju neke stvare koje se dešavaju oko nas, ali za to nije kriva naša zemlja. Ona je divna i nudi mnogo toga lijepog, naša država je ta koja nekada pravi probleme, a ove dvije stvari nikada ne treba stavljati pod jedno.

Ono što bih htio da znaš je da ova lista nije nužno poredana po ljepoti, jer o njoj je isto jako teško govoriti. Sva mjesta o kojima ti pišem ovdje, posebna su na svoj način.

Štrbački buk

Ako bi me pitao da ti preporučim samo jedno mjesto u BiH, to bi bio Štrbački buk. Nevjerovatna oaza zelenila, smještena u srcu prirode u čijem centru dominiraju vodopadi visine skoro 25 metara.

Kako izgleda rafting na Uni, pogledajte u videu: https://www.youtube.com/watch?v=c4gqX5PCF9Q

Nacionalni park Sutjeska

Pazi ovaj podatak! Više od 66 odsto teritorije NP Sutjeska pokriveno je šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci i goleti. Park obuhvata široko planinsko područje, smješteno između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a u njemu se nalazi i najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić sa visinom od 2.386 metara.

Nacionalni park “Sutjeska” čuva  najraznovrsniji kompleks ekosistema u BiH, a u srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (površine 1.434 ha), koji je ujedno najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čovjeka. 

Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera, poznatih “gorskih očiju”, a tu su i impozantni kanjoni Sutjeske, Hrčavke, Jabučnice, bistrih planinskih rijeka koje su bogate potočnom pastrmkom. 

Velika ljubav za Sutjesku.

Vodopadi Kravice

Mrtva trka bila je odlučiti koje vodopade da stavim na prvo mjesto ove liste. Iskren da ti budem, mislim da Kravice nisu ništa manje lijepe nego Štrbački buk. Drugačije su jednostavno. Još jedna oaza zelenila i nestvarne prirode koju naša zemlja ima.

Visoki do 30 i širine 150 metara, ovi vodopadi više čine da se osjećate negdje u džunglama Amazona nego u kršnoj Hercegovini. Super je što izlet na Kravicama može se upotpuniti obilaskom takođe prelijepog vodopada Koćuša koji se nalazi nešto uzvodnije, a vrijedni posjete su i neobični slapovi koje pravi rijeka Buna na svom ušću u Neretvu.

I da! Možda nisi znao ali čuveni domaći film, Orlovi rano lete, sniman je ovdje.

Sarajevo

Bez dileme, Sarajevo nudi najveći broj kulturno istorjskih spomenika u našoj zemlji. Nezaobilazna je čuvena Baščaršija, to staro srce grada, kroz koji šetnja izgleda kao povratak u neki drugi vijek, kao i Gradska vijećnica, po meni najljepši objekat u Sarajevu, sagrađen po uzoru na džamiju i medresu Hasana II u Kairu.

Obavezno posjeti i Latinsku ćupriju, poznatu po činjenici da je upravo u njenoj neposrednoj blizini Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što je bio povod za Prvi svjetski rat.

Ali ono najbolje od Sarajeva, po meni bi bio Muzej ratnog detinjstva jedini muzej ovog tipa na svijetu!  U njemu ćeš naći pravo malo blago ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u rat. Sve ono što vidiš ovdje, stvarni su predmeti, stvarnih ljudi, koji pričaju nevjerovatne priče.

Banjaluka

Moj rodni grad. Najljepši grad na svijetu. Izvini Rio. Lisabon. Izvinite svi. Možda sam previše emotivno vezan za ovaj grad da bih bio objektivan, ali Banjaluka je ipak moj rodni grad i mjesto na kojem stanuje sve ono što mi je bitno. Moji prijatelji. Porodica. Sva iskustva i emocije koje imam u sebi.

Toliko toga možeš da radiš ovdje. Možeš na dajak ili rafting. Na ćevape.

Pećina Vjetrenica

Nakon Prometejeve pećine u Gruziji, najbolja pećina koju sam ikada vidio! Ako bi postojalo turističko blago naše zemlje, koje i dalje nije toliko komercijalizovano, bila bi to Vjetrenica. Pećina broj 1 u svijetu po biodiverzitetu!

Ovaj speleološki objekt sa čak četiri vodena toka, od 1952. godine predstavlja zaštićeni spomenik prirode, a čini ga više od desetak manjih periodičnih tokova s podzemnim jezerima, smješten je na području južno-dinarskog krša, 12km zračne udaljenosti do Jadranskog mora.

Ono što je zanimljivo je da je tokom čitave godine, temperatura u pećini oko 11 stepeni, a vjerovali i ili ne, u pećini može da se vidi čak 186 vrsta životinja!

Trebinje

Kada govorimo o tome šta vidjeti u Bosni i Hercegovini, moramo spomenuti Trebinje, pravi mali mediteranski grad, omeđen bedemima koji datiraju iz perioda vladavine Otomanske imperije. Šetajući centrom ovoga grada, prvo što će ti vjerovatno zapasti za oko su gorostasni platani.

Evo jedne preporuke.

Sjedi u hlad u neku od bašti, naruči kafu u uživaj. Odmaraj. Mozak na pašu. Kako prija ova tišina, zar ne?

U samom centru grada, u Dučićevoj ulici, može se vidjeti spomenik trebinjskog pjesnika i ambasadora Jovana Dučića, kao i katolička katedrala iz XIX vijeka.

Moram još napomenuti da se na rijeci Trebišnjicim nekada najvećoj ponornici u Evropi, nalaze tri mosta, od kojih je Arslanagića/Perovića most kojeg je prema predanju sagradio Mehmed Paša Sokolović 1574. godine, svakako najznačajniji.

I da!

Trebinje je poznato po svojim vinskim podrumima, a jedna od najpozatijih vinarija svakako je Vukoje, koji spada među najhvaljenije proizvođače vina u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Nastavak članka poznatog blogera, Roberta Dacešina, možete pročitati na: https://www.riopricesaputovanja.com/v1/sta-vidjeti-u-bosni-i-hercegovini/

Izvor:https://www.riopricesaputovanja.com/v1/sta-vidjeti-u-bosni-i-hercegovini/

Povezane objave