Živopisni Poros – moja saronska avantura

Živopisni Poros ima neodoljiv šarm, nepatvorenu lepotu i neku magiju koja putnike i umetnike iznove vraća na ovo predivno ostrvo.

Želela sam da vidim svu tu lepotu i osetim “kako se luka uvija u krug, sve izgleda da se pomera po okretnoj površini, jedva većoj od vergla iz zabavnog parka.

I uobražavate, kako umesto da se iskrcate sa broda, možete da se nagnete i naručite jedan uzo.

A osećaj blizine se povećava, tako da vam se čini da plovite niz glavnu ulicu, dok stanovništvo nehajno šeta uz brod”.

Ovaj slikoviti opis dao je slavni Henri Miler, a mene je inspirisao da posetim slikoviti Poros i uverim se kako izgleda kada plovite brodom niz ulice čarobnog gradića. Osećaj je neverovatan!

Živopisni Poros

Živopisni Poros je još jedno pitomo, zeleno ostrvo sa divnim plažama. Pripada grupi Saronskih ostrva, koja su smeštena između Atike i Peloponeza.

Poros znači traka mora, tesnac, koji spaja dve manje uvale. Najbliža udaljenost između dva kopna je 300 metara, a predanje kaže da je u antička vremena moglo da se pređe peške sa Peloponeza do ostrva.

O prelepim Argosaronskim ostrvima Egini i Hidri, pisala sam u člancima: Egina:http://pslanguagecafe.com/egina-mitsko-ostrvo-ahilove-prababe/http://pslanguagecafe.com/starodrevna-egina-blazeno-ostrvo-svetog-nektarija

Hidra: /http://pslanguagecafe.com/hidra-%CF%8D%CE%B4%CF%81%CE%B1-umetnicka-oaza-sa-integritetom/

Šarmantni Agistri takođe zaslužuje putopis, a biće prilike da jednog dana posetim kosmopolitski Speces i istorijsku Salaminu.  

Znamenitosti Porosa

Do Porosa se stiže iz Galatasa (gradić na Peloponezu u kome se nalazi limunova šuma) trajektom ili taksi čamcem, a dobro je povezan trajektima sa Pirejom, kao i drugim saronskim ostrvima.

Prvo što putnik vidi dok se približava gradiću Porosu je simbol mesta, Sahat kula, koja je postavljena na najuzvišenijoj tački grada. Spektakularni zalazak sunca jedva videsmo zbog opsade turista sa kruzera. Jedva se izborih za fotografiju bez Japanaca u kadru.

A i foto-aparat je otkazao poslušnost. Tumačim to kao znak da treba da dođem ponovo.

U centru grada, u Arheološkom muzeju mogu se videti predmeti iz Posejdonovog svetilišta, artefakti sa područja Troezena i arheoloških iskopina iz okoline Metane i Ermionija sa Argolide.

Vredi posetiti i umetničku galeriju Citrone, koja je dobila ime po ostrvskom limunu, stecište je umetnika i intelektualaca iz celog sveta.

Maleni gradić ušuškan je među dva brežuljka i plaventnog Egeja što svetluca poput pozornice.

Uske uličice, plavo-beli detalji u kontrastu sa crvenim krovovima kuća, raskošne bugenvilije, zeleno mediteransko rastinje, mirisi citrusa, borovine.

Na belim kućama što se kaskadno spuštaju od Sahat kule do luke dominira neoklasična arhitektura.

Posebnu pažnju privlači vila Galini u kojoj su svojevremeno boravili: nobelovci Seferis i Miler, slavna Greta Garbo

Istorijski manastir Zoohodos Pigi izgrađen je na padinama borove šume, 4 km istočno od grada. Osnovao ga je 1720. godine vladika atinski u znak zahvalnosti za svoje izlečenje nakon što je pio svetu vodu koja se pojavila u blizini manastira.

Čarobni Poros – ostrvo mira i romantike

Na severu ostrva nalaze se ostaci Posejdonovog hrama, iz 520. godine pre nove ere. Glavni hram je izgrađen u dorskom stilu, a sa jonskim stubovima.

Dobro čuvana tajna Atinjana za opušteni vikend, ostrvo mira i romantike. Čine ga dva ostrvca, Sfairija i Кalavrija, od kojih je prvi vulkanska stena, a drugo mirisna oaza borovine.

Sve plaže Porosa dostupne su autobusom, automobilom, biciklom ili pešice i dobro organizovane te nude ležaljke, suncobrane i plažne barove a plaža Askeli i mogućnost za sportove na vodi.

Na svakih dvadeset minuta iz grada kreće autobus koji vozi u krug oko ostrva od plaže do plaže.

Plaže na Porosu

Najpoznatije plaže Porosa su: Kanali, peščana plaža, najbliža gradu.

Na par kilometara od grada su i plaže Neorio (mala i velika) kao i čuveni Ljubavni zaliv smešten kako dolikuje nazivu, u romantičnoj uvali, okružen borovinom i sa prelepom bojom mora.

Sledi Ruski zaliv, skromna plaža. Ime je dobio po ruskom brodogradilištu a zbog svog arhitektonskog i istorijskog značaja prepoznat kao istorijski spomenik.

Naspram Ruskog zaliva nalazi se malo ostrvce u obliku srca Daskalio, ili Eros, omiljeno mesto za venčanja i krštenja.

Najveća i najpopularnija urbana plaža Askeli, nalazi se na 3 kilometra od grada, na istočnoj strani. Do nje je plaža Panagica sa malom kapelom u pozadini. Put sa ove plaže vodi ka manastiru.

Zaliv Monastiri je takođe na istočnoj strani ostrva, sa lepom plažom koju natkrivaju litice obrasle zelenilom.

Poros izleti

Za malo više od sat vremena, možete šetati po Akropolju, kupovati na Monastirakiju, lutati po Plaki u potrazi za tavernom gde ćete uživati u grčkim specijalitetima. Istina, u odličnoj hrani uživaćete na čarobnom Porosu,

Za par minuta vožnje brodom stižete do drevnog Peloponeza, gde možete posetiti fantastična mesta kao što su Nafplion, Mikena, Epidaurus, Korint, poluostrvo Metanu, sa poznatom banjom i plažom od crnog peska prošaranog po kojim belim zrncem.

Poros je na sat vremena udaljen od Pireusa, odakle trajektom možete posetiti gotovo svako ostrvo u Egejskom moru.

Poros ima pristupačne cene smeštaja i hrane, solidne plaže, mirise limuna i borovine, brojne taverne, kafiće, radnjice, galerije…

Živopisni Poros ima neodoljiv šarm, nepatvorenu lepotu i neku magiju koja putnike i umetnike iznove vraća na ovo predivno ostrvo.

Poros video: http://www.yourtriptogreece.com/video-gallery/viewvideo/299/the-highlights-of-athens/poros-island-greece-hellas-1-mpg

P. S. Poduhvat je bio doći sa Egine do Porosa. Iz atinske luke Flisvos brodovi kreću na krstarenje oko Saronskih ostrva Hidre, Porosa i Egine ujutro oko 8 sati.

Čak i ako krenete prvim trajektom iz Egine do Pireusa ne možete stići na vreme da se ukrcate na brod.

Putešestvije smo iz Pireusa nastavile do Hidre, a onda u Hidri “stopirale” kruzer i tako se prebacile do Porosa i dalje do Egine. Bila je to nezaboravna avantura!

Foto: https://www.greektravel.com/greekislands/poros/

https://www.discovergreece.com/en/greek-islands/poros, privatna arhiva

Povezane objave