Zima u Južnom Tirolu – Val Gardena

Ukoliko još niste odlučili gde ćete na zimovanje neka vaša destinacija bude Val Gardena u Južnom Tirolu sa savršenim stazama za ski sportove.

Val Gardena – južni Tirol

Poznata skijaška oblast Val Gardena se nalazi upravo u ovoj pokrajini u severnoj Italiji na padinama Dolomita.

Ovaj raj za skijaše i zaljubljenike u zimske sportove krasi više od 170 km ski staza i po tome je najveća od 12 ski oblasti u regiji Dolomiti superski.

Ovo skijalište je jedno od četiri povezana u Sella Ronda potezu koju čine još Alta Badija, Val di Fassa i Arabba i zajedno imaju impozantnih 500 km skijaških staza.

Ono što skijaše posebno raduje je da se skijalište sastoji od dva povezna dela, Val Gardena i Alpe di Siusi, a skipas je jedinstveni i pokriva obe oblasti. Val Gardenu čine tri mesta: Selva, St. Cristina i Ortisei, dok Alpe di Siusi krase mesta Castelrotto, Siusi i Fie.

Iako su starosedeoci ovog područja Ladini, prisutan je značajan germanski uicaj, pa su svi nazivi trojezični – Val Gardena na italijanskom, Gröden na nemačkom i Gherdëina na ladinskom, a takođe i nazivi mesta – Selva (Wolkenstein), Santa Cristina (St. Christina) i Ortisei (St. Ulrich).

Skijaške staze za sve ukuse

Raznolikost skijaških staza će zadovoljiti sve skijaške ukuse. U Val Gardeni se mogu naći lake – plave staze za početnike, potom teže – crvene za iskusnije skijaše.

I na kraju najteže – crne, od kojih je najpoznatija legendarna staza FIS svetskog skijaškog kupa “Saslong”, koja se nalazi iznad mesta St. Cristina i na kojoj se svakog decembra voze brzinske discipline.

Staze kojima su vozili svetski šampioni

Inače, upravo u Val Gardeni je 1970. godine održano i Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju. Danas u ovom fenomenalnom ski centru skijaši imaju mogućnost da skijaju stazama kojima su vozili tadašnji svetski šampioni, što ovu destinaciju čini još atraktivnijom.

Sve staze su veoma dobro uređene, a većina ih je pokrivena sistemom veštačkog osnežavanja, tako da su uvek spremne za skijaše. Takođe, i za frirajdere i snoubordere iznad mesta Selva nalazi se uređeni snow park sa raznim atrakcijama.

Ortisei (St. Ulrich) je najveće mesto u ski oblasti Val Gardena i poseduje pešačku i šoping zonu. Ovo mesto posebno zaživi nakon skijaškog dana, u periodu od 16 do 19 časova.

Do Val Gardene vodi put kroz Italiju, koji je veoma zanimljiv i živopisan. Planinski predeli oko Val Gardene i kroz Dolomite su zaista prelepi i šteta ih je propustiti.  

Izvor: http://www.najboljeizitalije.rs/

O interesantnim zimskim destinacijama, pisali smo u članku:
http://pslanguagecafe.com/velicanstveni-prizori-prirode-zimska-idila-na-planinskim-lepoticama/

Povezane objave