Zanosna Rivijera palmi – ljupka Pietra Ligure i vremešni Borgio Verezzi

Na zanosnoj Rivijeri palmi, u provinciji Savona obilazimo neočekivane bisere, ljupku Pietra Ligure i vremešni Borgio Verezzi, jedno od najlepših sela Italije.

 

Za razliku od Levantske rivijere koja privlači bogat i slavan svet, na Ponentskoj rivijeri letuje srednja klasa, uglavnom Italijana. Kažu naši domaćini da su poslednjih godina počeli da dolaze Rusi.

Ljupka Pietra Ligure ili Ligurijska stena

Ljupka Pietra Ligure zauzima najlepši deo Rivijere palmi u provinciji Savona, a nama je poznata po ukrcavanju na velike kruzere.

Simbol grada je stari zamak iz 12. veka, nekada dom episkopa Albenga, po kome je grad dobio ime. Na ligurijskom dijalektu pietra znači stena, kamen.


Pietra Ligure je pravi primorski grad, karakteriše ga čisto, tirkizno more, pogodno za decu i neplivače, duga šljunkovito-peščana plaža, uređena promenada duž plaže oplemenjena palmama, cvećem, zelenilom.
Tu je i spomenik Verdiju, palim borcima Prvog svetskog rata

Prelep stari grad pun je uzanih uličica-karuđija koje se protežu oko Crkve Svetog Nikole iz Barija i drevne župne crkve, gde se nalaze brojni kafići, barovi, restorani (neki i sa Mišelinovim zvezdicama) i radnje.
Svodovi su okićeni cvećem, a prostrani trgovi drvoredima citrusa.

Pietra Ligure je poznata i po manifestaciji posvećenoj cveću, Pietra Ligure in fiore, koja se svake godine održava u junu mesecu.
Pietra Ligure se nalazi na odličnoj lokaciji i iz nje se mogu obići prelepi gradovi i letovališta Ligurije i Azurne obale, kao i pitoreskna sela.


Pogledajte promo spot za Pietra Ligure: https://www.youtube.com/watch?v=gqQFMMr2Hdc

Vremešni Borđo Vereci

Vremešni Borđo Vereci (Borgio Verezzi) je prirodni teatar uronjen u tople boje Ligurije i suptilne mirise mediteranskog rastinja. Prekrasna i usamljena zemlja, strmi usponi, pejzaži kamena i mora pokriveni i povezani uskim ulicama… vreme ovde kao da je stalo.


Na Trgu Svetog Avgustina prisećam se njegovih reči: „Svet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranicu“. U ovom ambijentu skladno se dopunjuju pozornica i Crkva Svetog Petra u boji slonovače.
Fasade kuća od roze kamena, bele terase i arhitektonska osobenost pod uticajem Saracena i Bliskog istoka samo pojačavaju bajkovitost ovog mesta i opravdavaju epitet jednog od najlepših sela Italije.

Poznati pozorišni festival održava se svake godine od 1967. godine, a ovde se nalazi i čuvena pećina sa tragovima prošlosti iz praistorije.


U Borđo Vereciju smo osetile šta znači đenovski ciklon, bujica kiše i grad u trenutku su se obrušili na selo. Potražile smo utočište u pećini i Agriturismo Da Casetta (kuća), restoranu sa Mišelinovom zvezdom, ali beše zatvoren. Bila je nedelja popodne. Na svu sreću, karuđe su nam pružile zaštitu dok kiša ubrzo nije prestala.

Vođene putničkom radoznalošću nastavismo dalje.

U narednom putopisu vodim vas u bajkovite Ćinkve tere ili Pet zemalja, jedan od najlepših krajolika Italije i sveta.

Autor: Rada Sević

Nastaviće se…

 

Povezane objave