Vuljagmeni – magično jezero i prelepe plaže

Vuljagmeni, mesto na Atinskoj rivijeri pravi je izbor za odmor: prekrasne plaže, magično jezero, raskošna priroda, bogato kulturno nasleđe.


Vuljagmeni je jedino zeleno predgrađe u Saronskom zalivu koje se nalazi 20 km od centra Atine. Okružen je živopisnim brdima na kojima je mahom borova šuma, koja rashlađuje u vrelim letnjim danima.

Vuljagmeni (Vouliagmeni), zeleno predgrađe

Ovde se nalaze prelepe peščane plaže, i beskrajno čisto more. Kada krenete autom iz Pireja, čuvenom Posejdenovom avenijom ovde ste za 20-tak minuta.

Na Vuljagmeniju se nalazi malo poluostrvo, na kome su ušuškana dva mala zaliva koja dele poluostrvo na dva kraka, na kojima se mogu naći neke od najlepših plaža Atine.

Predivne plaže

Kao što smo već rekli celim predelom dominira gusta borova šuma, koja se prostire uz more po brežuljcima ovog magičnog okruženja, i po čijim obodima su smešteni superluksuzni hoteli i skrivene vile.

Neke od plaža su besplatne i neorganizovane, po nama čak zapuštene a druge su pak savršeno uređene plaže sa plavom zastavicom, na koje se plaća ulaz.

Ulaz na ove plaže je od 5 EUR do 13 EUR. Na plažama za koje ste platili ulaz, automatski možete da koristite sve sadržaje kao što su ležaljke sa suncobranima, toalet, svlačionice, tuševe i sl.

Dodatne animacije u vodi se plaćaju ekstra. Svaka uređena plaža ima svoje beach barove gde možete poručiti piće i hranu.

Ovde se može pronaći i poneka skrivena uvala sa ostrvskim šmekom, na kojoj se možete izolovati i uživati u šumu mora i mirisu borove šume.

Naš je savet da sve plaže u ovoj oblasti ne posećujete vikendima, a pogotovo da izbegavate nedelju, jer tada cela Atina traži osveženje i dolazi kolima na more Saronskog zaliva, zbog čega se stvara gužva na plažama, na parkingu, u saobraćaju,  restoranima.

Grci često imaju običaj da u periodima vikenda podignu cene ležaljki sa suncobranima.

Vuljagmeni ima lepo šetalište duž kojeg se nalaze dobri restorani koji nude vrhunske morske i lokalne specijalitete, kafe bašte sa čuvenim grčkim frapeom, taverne.

Video zapis: https://www.youtube.com/watch?v=upsKh0g3RSw

Takođe ima i puno klupa u hladu borova, okrenutih prema moru sa kojih u večernjim satima možete posmatrati veličanstveni zalazak sunca za “džabe”.

Vuljagmeni ima lepu marinu a takođe nudi i veliki broj sportskih terena, na kojima je najveći promet u večernjim satima zbog vrućine.

Lekovito jezero Vuljagmeni

I kada ste došli u Vuljagmeni da uživate u njegovom beskranom zelenilu borova i mirisu mora, morate da obiđete i njegovu možda i najveću atrakciju jezero Vuljagmeni.

Ovo jezero je zapravo slano jezero u koje se ulivaju mineralne vode na dubini od 50 do 100 metara sa temperaturama od 22 do 29 stepeni.

Jezero se nalazi u južnom delu planine Imitos, na visini od pola metra iznad nivoa mora, koje je u neposrednoj blizini i sa kojim je povezano podzemnom pećinom.

Velika je atrakcija jer se u njemu mešaju slatka i slana voda. Veliki prirodni bazen.

Ovde postoji i čitav sistem pećina sa 14 tunela bogati podvodnim stalagmitima.

Samo dno je od gline vrlo bogato sumporom, tako da voda u jezeru ima visok sadržaj minerala i mikroelemenata: kalijuma, natrijuma, litijuma, amonijaka, kalcijuma, gvožđa, hlora i joda.

Znači ne samo da je vrlo atraktivno, nego je i vrlo lekovito za razne vrste bolesti.

Servisne informacije

Zbog toga se ulaz na jezero naplaćuje lepih 12 -15 EUR (cene u julu su bile 12 EUR a u avgustu čitavih 15 EUR sezona 2018) a ulaz se naplaćuje čak i deci.

Na jezeru su vam na raspolaganju ležaljke sa suncobranima, svlačionice i tuševi i WiFi. Postoji igraonica za decu i restoran koji je za naše uslove dosta skup.

Malo smo bili razočarani što su od ovog lepog ambijenta Grci napravili jedno fensi i poprilično skupo mesto i na taj način ograničili boravak posetioca.

Unutra vas hostesa usmerava koju ležaljku možete da odaberete (jer ne možete sami da izaberete gde ćete da se smestite na plaži).

Dno jezera je prekriveno peskom, a voda je vrlo prijatna za kupanje i puna malih sitnih ribica. Jezero se nalazi na spisku ekoloških lokaliteta u okviru Natura 2000.

Iako možda za naše prilike malo više košta mislimo da vredi posetiti ovo skriveno blago prirode i još uvek neistražen geološki fenomen, koje se nalazi u samom srcu Atinske rivijere.

Izvor: http://www.mojagrcka.com

P. S. Preporuka je da nastavite dalje ka jugu pored mora i na 50-60 minuta vožnje autom nailazite na Posejdonov hram na čudesnom rtu Sunion, najjužnijoj tački Atike. Ne propustite fascinantan zalazak sunca!

O prelepim Saronskim ostrvima, Egini i Hidri, pisala sam u člancima: http://pslanguagecafe.com/egina-mitsko-ostrvo-ahilove-prababe/ ihttp://pslanguagecafe.com/starodrevna-egina-blazeno-ostrvo-svetog-nektarija/

Hidra: http://pslanguagecafe.com/hidra-%CF%8D%CE%B4%CF%81%CE%B1-umetnicka-oaza-sa-integritetom/

Povezane objave