Vindzor – zvanična rezidencija britanske monarhije

Najnovija tura koju smo otkrili vodi vas u virtuelni obilazak dvorca Vindzor u Engleskoj.

Prepoznaćete njegovu zadivljujuću spoljašnost ako ste gledali venčanje princa Harija i Megan Markl. Ovaj kraljevski par se 19. maja 2018. godine, zavetovao na večnu ljubav, upravo u ovom zamku.

Ova digitalna turneja kroz najstariji i najveći stalno naseljeni zamak na svetu, vodi vas iza kulisa, u dvoranu Sv. Đorđa, kraljevsku biblioteku i Grimiznu sobu za crtanje.

Spremite se za raskošne prostorije sa lusterima, pozlaćenim plafonima i bogatim tapiserijama i slikama. Uvećajte i približite svaki detalj, a zatim kliknite na info ikonice za još informacija.

Više 900 godina, ovaj dvorac iz 11. veka služi kao kraljičin privatni dom (obično vikendom), ali i kao zvanična kraljevska rezidencija u kojoj kraljica obavlja brojne formalne dužnosti.

To je takođe mesto gde Nj. Visočanstvo prima predstavnike ostalih monarhija i zvaničnike drugih zemalja, ali i dom u kojem su ona i princ Filip trenutno u samoizolaciji usled epidemije korona virusa.

Zanimljivo je da ovaj zamak nije bio bombardovan, pa ni za vreme II svetskog rata, kada su kružile priče da je Adolf Hitler upravo dvorac Vindzor izabrao za svoj britanski dom, ukoliko pobedi u ratu. 

Kraljevska porodica je tada iskoristila ovu informaciju i krila se u Vindzoru. Sve žene, pa i kraljica, spavale su tada u tamnici.

Izvor: https://www.travelmagazine.rs/

Zvanični sajt: https://www.royal.uk/virtual-tours-windsor-castle

Povezane objave