U susret karnevalu u Veneciji – maske komedije del arte

U susret karnevalu u Veneciji – maske komedije del arte

Bliži se otvaranje čudesnog venecijanskog karnevala (Carnevale di Venezia) i pravi je trenutak da vam predstavimo komediju del arte i njene maske! Život je pozorište – vreme je da se maskiramo!

Komedija del arte (commedia dell`arte)

Nastala je u renesansnoj Italiji u šesnaestom veku, iz uličnih predstava koje su igrane na otvorenom. Korene vuče iz antičkog grčkog i rimskog pozorišta.

Slavni italijanski komediograf i reformator pozorišta Karlo Goldoni prvi je definisao komediju del arte, kao predstavu grupe glumaca koji koriste smešne maske i improvizuju tekst, koristeći različite akrobatske veštine da privuku pažnju publike. Jedna od glavnih karakteristika ove komedije jeste humor koji često prelazi u vulgarnost.

maska sa kljunomMaske su tipizirane, izražavaju vrline i mane ljudi, kroz stereotipe, ponekad i predrasude, predstavljajući neke italijanske gradove i regije.

Tema performansa ovih putujućih družina je moral društva, pa su tako vodeće političke i crkvene ličnosti i različiti događaji predstavljani na sarkastičan način. Zasluženo!

Reč arte ne treba shvatiti u savremenom značenju i ne prevoditi doslovno, kao umetnost. U srednjovekovnom tumačenju ova reč označava zanat, trgovinu.

Glumci su se specijalizovali samo za jednu ulogu/lik i morali su da poseduju dobre scenske veštine – da budu akrobate, pevači, igrači, muzičari, žongleri, pantomimičari…

Scenario je baziran na pozorišnom komadu sa prizorima, činovima, kratkim opisima kostima, rekvizita i scenografije. Uspeh performansa je najviše zavisio od kreativnosti, brze reakcije, inspiracije i dosetljivosti glumaca na sceni. Pjerot i Kolumbina

Glumci su unapred pripremljene tekstove učili i prilagođavali komediji, služeći se duhovitim dosetkama, upadicama pa i vulgarnostima. Zbog improvizacija na sceni gledaoci su imali utisak da prisustvuju stvarnom događaju, što je doprinelo ogromnoj popularnosti komedije del arte.

Glavni likovi ove komedije su: zaljubljeni, sluge i starci.

Radnja se vrti oko dvoje zaljubljenih koje stariji ometaju u ljubavi, ali uz pomoć sluga uspevaju da ostvare svoje planove i ljubav na kraju pobeđuje!

Ova vrsta je dominirala komediografskim žanrom u Italiji skoro dva veka, postala je popularna širom Evrope i izvršila ogroman uticaj na slavne pisce, poput Molijera i Šekspira. Mnogi je i danas smatraju primerom iskonskog pozorišta.

Maske komedije del artemaske

Arlekin (Arlecchino) je pametan, zabavan, šaljivdžija, detinjast, klovn. Lišen zlobe, uvek gladan, jednostavan je i iskren sluga. Njegov grad je Bergamo i predstavnik je bogate Lombardije.

Doktor Balancone (Il dottore Balanzone) sve zna i priča o svemu. Često je izuzetno bogat i nespretan. Kada govori da je veoma teško koristi izraze na latinskom i grčkom jeziku, filozofiju, govori bez logike. To je slika pedantnog diplomca. Ova maska povezana je sa Emilija Romanjom i učenom Bolonjom, gde se nalazi najstariji univerzitet na svetu.

Il capitano

 

Kapetan Spaventa (Il capitano Spaventa) dolazi iz Kolumbove Đenove, iz Ligurije. Misli da je heroj i muškarčina, a zapravo je lažov, kukavica i hvalisavac. U početku je bio Italijan, ali kada je na vlast došao Karlo V, postaje španski vojnik. Krajem XVII veka Kapetana zamenjuje lik Skaramuša, ženskaroša sa gitarom u rukama. On je nastao spajanjem likova Kapetana i Brigele.

Brigela (Brighella) je bio skitnica iz Bergama. Kasnije postaje kafedžija i ženskaroš željan novca. Često splektari i huška likove jedne protiv drugih iz koristoljublja. Neki ga opisuju i kao lopova i ubicu.

Đanduja (Gianduia) je maska iz Torina, Pijemonta i od njega dolazi ime đanduja čokolade, autentičnog ukusa. On je vitez, krasi ga pamet i hrabrost, voli dobru hranu i dobro vino. On zna sve o vinu.

Menegino (Meneghino) je maska Milana i još jedan predstavnik Lombardije. To je slika poštenog sluge koji želi ostati slobodan. On ne napušta svoj narod, bori se kada je najteže i uvek je spreman da kritikuje aristokrate.

Pantalone (Pantalone) je stari i bogati trgovac, ali škrtica. Dolazi iz Venecije, iz regije Veneto. Često ga varaju deca, žena, lažne ljubavnice i sluge. Oko kaiša nosi kesu sa parama i nož koji nikada ne koristi.

Kolombina (Colombina) je takođe iz Venecije i Arlekinova devojka, iako želi da izbegne brak. Ona je inteligentna i nestašna služavka. Vrlo dobro rešava problem koje izaziva njen momak.

Pjero (Pierrot) ima francusko ime i nosi karakter maske Pedrolina. To je slika lenjog, ali inteligentnog sluge. Kritikuje gazde, slika je čoveka ljubavi i melanholije. Veoma je bled, a suze su njegov lajtmotiv.

pulčinelaPulčinela (Pulcinella) je maska iz Napulja, iz regije Kampanija, slika Napolitanaca: ima mnogo problema, mnogo dece i uvek osmeh na licu. Često agresivan i lopov. On je siromašni sluga koji govori istinu vlasnicima, ali se uvek smeje, tako da oni ne shvataju ozbiljnost onoga što govori. Ima grbu i veliki nos.

Rugantino (Rugantino) kaže da je bolje izgubiti prijatelja nego dobar odgovor. On je dobar čovek, vrlo pametan, ispunjen je osećanjima solidarnosti i pravde, ali ponekad lenj. Predstavlja večni Rim i Lacio.

Izaberite na vreme svoju omiljenu masku, jer vas u sledećem putopisu vodimo na Karneval u Veneciju!

Povezane objave