Turistički bonton Italije – uvažavanje gastronomske kulture

Kult hrane u Italiji deo je kulturnog identiteta, a turistički bonton Italije podrazumeva naročito uvažavanje gastronomske kulture i njenog veličanstva – hrane.

Kulturni šok

Nisam ni sanjala da crveni tepih Kanskog festivala može da posluži kao javni toalet, da se na ostrvo Vido ide radi provoda, da je idealno mesto da isprobate lokalne specijalitete u Rimu “Mekdonalds”, da se za kupovinu u dizajnerskim autletima novac za šoping traži od vodiča…

Ovo su samo neka neobična iskustva sa mojih putovanja koja su turističke vodiče i lokalno stanovništvo ostavljala bez teksta.

Si fueris Romae, Romano vivito more, si fueris alibi, vivito sicut ibi 

Ako budeš u Rimu, živi na rimski način, ako budeš na drugom mestu, živi kako se tamo živi – kaže mudra latinska poslovica, koja treba da služi kao zvezda vodilja svakom putniku.

Pravi putnik uvažava lokalne običaje, kulturu, gastronomiju, poštuje domaćine, specifičnosti sredine, pravila lepog ponašanja i vodi računa kako ne bi nenamerno uvredio svoje domaćine.

Bez pretenzija da pametujem, vođena željom da što više naučim o lokalnoj kulturi i običajima, pokušaću nešto da kažem o predivnoj Italiji, gastronomskom raju. Nadam se da mi nećete zameriti ako se sapletem o stereotipe i da ću uspešno izbeći zamke koje nose predrasude.

Kult hrane

Kult hrane u Italiji deo je kulturnog identiteta i najčešće greške koje turisti prave tiču se neuvažavanja gastronomske kulture.

Lokalne specijalitete najbolje je probati u malim porodičnim osterijama i tratorijama, jeftinijim i manje formalnim od klasičnih restorana. Nepisano pravilo je da lokalne specijalitete probate tamo gde jedu lokalci i u vreme kada obeduje lokalno stanovništvo.

Ugostiteljski objekti obično rade dvokratno, najčešće od 9 do 15h i od 17 do 24h, neki su zatvoreni nedeljom. Izuzetak su restorani i radnje u tržnim centrima, koji rade svakog dana osim državnim praznicima.

Slatki doručak

U Italiji se mnogo toga vrti oko hrane. Jede se u određeno vreme, čak i ako niste gladni. Buon Appetito!

Pripremite se na to da Italijani najčešće služe slatki doručak, vrlo lagan, obično sa nekim pecivom, biskvitima i velikom šoljom kafe sa mlekom. Na jugu ćete uz slatkiše dobiti i slane delikatese, poput pršute, sira i nešto obimniji obrok. No, nije realno očekivati slaninu i jaja, to nije deo njihove tradicije.

Kapućino se pije za vreme doručka i uz desert. Nije uobičajeno da se naručuje posle obroka ili posle 12. Nije zabranjen u popodnevnim časovima, ali na to se ne gleda blagonaklono.

Italijani su poznati kao veliki hedonisti i gurmani, La dolce vita (sladak život) nije samo stereotip. Imaju tri glavna obroka (doručak, ručak i večeru) i mnogo šoljica espresa između.

Za lep uvod u večeru ili povod za druženje, tu je aperitivo kao deo kulturnog miljea.

Ručak u jedan popodne u krugu porodice je tradicija

Obično ručaju u krugu porodice, kod kuće ili u restoranima, u periodu od 13 do 14 sati. Zaboravite na ručak u 15 ili 16. Niste kod kuće. U to vreme je obično pauza i skoro je nemoguće ručati u italijanskim restoranima.

Očekujte obilan i ukusan ručak, koji se sastoji od prvog jela (primo piatto): obično se služe paste, rižoto, čorbe i sl. Pasta nije glavno jelo i ne zamenjuje kompletan obrok.

Sledi drugo (secondo piatto), odnosno glavno jelo, sa mesom, ribom i povrćem ili salatom kao prilogom. Na kraju, zasladite se neodoljivim desertom i šoljicom espresa.

Posle svega, dobro je da popijete čašicu likera limončelo, grape ili slično, poslužiće kao digestiv.

U svečanim prilikama, pre prvog jela, za otvaranje apetita izneće predjelo (antipasto). Tu imate izbor mesne varijante: pršuta, salama, kobasica i druge dimljene perverzije, sir, masline ili specijalitete od plodova mora i ribe. Pravi gurmanluk, nema šta.

Salata se smatra prilogom u Italiji, te nijedan obrok neće početi njome. Prelivi za salatu su ekstra devičansko maslinovo ulje i sirće balzamiko. I to je dovoljno za savršen ukus.

Nepristojno je prepuniti tanjir hranom, bolje je poslužiti se nekoliko puta. Podrazumeva se da ćete pojesti svu posluženu hranu sa tanjira.

Večera i njeno veličanstvo pica

Njeno veličanstvo pica je nacionalno jelo i jedna od prvih asocijacija na Italiju. Služi se za večeru, te su picerije zatvorene do popodne.

Kečap, majonez ili slični dodaci na pici ozbiljno su svetogrđe.

Kada se naručuje, smatra se kulinarskim grehom da dve polovine budu različite vrste. To nije u duhu italijanske kuhinje i ovakav koncept italijanski pica-majstori ne prepoznaju.

U Italiji se ne večera pre osam sati. Na jugu zemlje često i kasnije, u devet ili deset uveče.

Ako ste kao i ja navikli da večerate ranije, u 18.30 ili 19h, obavezno svratite na aperitivo, naručite piće, prošeko, Aperol špric ili nešto drugo, a uz piće konobar će vam doneti hranu. Nešto kao zakuska: masline, sir, bruskete, kanapee, pice, salate, grickalice. Piće se plaća, a hrana se dobija gratis. Predivna tradicija.

Italijanska kuhinja – najpopularnija kuhinja na svetu

Za sebe mogu reći da sam ljubitelj italijanske kuhinje i imala sam priliku da isprobam različite vrste pasti sa raznim prelivima. U Italiji ima preko 100 vrsta različitih pasti i svaka regija ima svoju.

Ali sigurna sam da nikada nisam jela pastu sa piletinom. Zašto? Zato što ne postoji nijedan preliv za pastu u italijanskoj kuhinji, a da u sebi sadrži piletinu.

U jednoj od najpopularnijih internacionalnih kuhinja parmezan ima značajno mesto. Ja ga obožavam. Rendani parmezan koristi se samo za paste – bilo sa povrćem ili mesom, ne za ribu.

Nema rendanog parmezana za salatu ili picu. Komadići parmezana serviraju se preko govedine ili drugog mesa, ali nikad rendani sir.

U hrani se uživa, pa je sasvim razumljivo da večera traje dugo. To je jednostavno deo rituala. Nemojte požurivati konobara.

Italijani smatraju da je ostavljanje računa na stolu pre nego što ste završili obrok ili pre nego što ste ga tražili, poziv da ustanete od stola i odete. Ako ne pitate za račun, nećete ga ni dobiti.

Nositi kući ostatke hrane ne postoji kao mogućnost u italijanskim restoranima.

Kako god, opustite se i uživajte u gastronomskom raju kakav je Italija, naročito jug zemlje.

No, imajte u vidu 20 pravila koje Italijani neće nikada prekršiti.

Pogledajte pravila u duhovitom videu:

https://www.youtube.com/watch?v=K6G_clfRX5U

Priredila: Rada Sević

Povezane objave