Trst – grad istorijskih kafeterija i zavičaj čuvenog brenda Illy

Trst je grad kafe, zavičaj čuvenog brenda Illy i mediteranska luka, u kojoj je kafa prvi put ušla u Evropu. Kultura ispijanja ovog čarobnog napitka ritual je u čitavoj Italiji, pa tako i u ovde. Uživajte u magičnom crnom napitku i prefinjenom dizajnu elegantnih, tršćanskih kafeterija! 

Da li ste ljubitelj kafe? Ja obično pijem jednu šolju dnevno. Samo u Italiji  pravim presedan i pijem po 2-3 šoljice toplog napitka. Dok je kod nas kafa često “izgovor za razgovor”, Italijani u svojoj šoljici kafe uživaju “s nogu”. Espresso je nero, macchiato je capo, a cappuccino caffelatte.  Tršćani kažu da je mnogo bolje piti kafu u staklenoj šoljici od one keramičke, jer kafa ima bolji ukus. Proverite…I nikako, ne tražite kapućino posle podneva, smatra se nepristojnim.

Više o kulturi pijenja kafe u Italiji pročitajte: http://www.najboljeizitalije.rs/najbolje-iz-italije/zanimljivosti/kafa-nezaobilazna-italijanska-navika.html

Caffé Tommaseo Kafe Tomazeo

Neodoljivi kafe Tomazeo nalazi se na trgu Tomazeo, pored Grčke crkve, u koju je Džojs vrlo rado svraćao. Osnovan je 1830. godine, nazvan po vlasniku Tomasu Markatu (Tommasu Marcatu) iz Padove, a kasnije preimenovan u Tomazeo u čast dalmatinskog lingviste, pisca i patriote. Priča se da je Markato iz Belgije doneo vredna ogledala, predstavio sladoled u Trstu i od 1845. stvorio tršćanski sistem gasnog osvetljenja.

Ovaj lokal stecište je umetnika i nadaleko čuveno boemsko mesto. Sav nameštaj u kafeu je autentičan. U dobrom društvu sve je lepše. Tako uz pravu tršćansku kafu probajte božanstveni tiramisu, koji serviraju u čašama od providnog stakla. Praznik za oči i za nepca.

Antico Caffè Torinese – Antiko kafe Torineze

Antico TorineseDražestan kafe sa prijatnom atmosferom osnovan je 1915. godine, u jednoj od glavnih ulica, u Korzo Italija. Dizajnirao ga je enterijerista Debeli, poznat po tome što je opremio putničke brodove poput Vulkanije i Saturnije.

U rustičnom ambijentu, uz nameštaj od drveta i mesinga, okružena lokalcima, radujem se novom danu koji započinjem jutarnjim espresom i kolačićima. Prija mi opuštena atmosfera, bez gužve. Lagano se razbuđujem, osluškujem razgovore, čuje se melodičan italijanski, dopiru zvuci tihe muzike.

 

Na ulici, trgu, biva sve življe. Aktuelne su vikend šoping ture do Trsta. Moji zemljaci, ali i oni iz bivše nam države, pristižu. Po navici i inerciji, ulaze u Batu, u radnju na trgu Borsa, pa nastavljaju dalje po prodavnicama u prometnoj Korzo Italija… Vreme je da krenem dalje.

Poslastičarnica La Bomboniera

Poslastičarnica La Bomboniera još je jedan kultni ugostiteljski objekat, osnovan sredinom 19. veka od mađarske porodice Epinger. Ovde se čuva originalna rerna, retka vrsta u Italiji, koja još uvek radi. Enterijer je prepoznatljiv po nameštaju i čašama u stilu Nouveau ili Liberti stilu. Ovde pored italijanskih slatkiša možete probati tipične austrijske i mađarske torte i kolače: doboš, saher, rigojanči…

Caffè Stella Polare – Kafe Stela Polare (Severna zvezda)

Još jedan od omiljenih kafea Džejmsa Džojsa i Zveve, a među pokroviteljima je bio i italijanski pisac Saba i njegova kćerka. Nalazi se u neposrednoj blizini veličanstvene Crkve Svetog Spiridona, smešten u gizdavoj palati koja je nekada bila u vlasništvu bogatog trgovca i brodovlasnika Aleksandra Vukasovića.

Caffè degli Specchi – Kafe delji speki – Kafe ogledala

Kafe ogledalaEkskuluzivni Kafe delji speki ili Kafe ogledala, nalazi se na glavnom gradskom trgu, u prizemlju zgrade Strati, izgrađene na ostacima dvorca Amarina iz XIV veka. Osnovan je 1839. godine zahvaljujući prisustvu grčke kolonije u Trstu. Od 1846. godine cela zgrada postaje vlasništvo osiguravajuće kompanije Generali. Cene su malo jače, no očaravajući pogled koji se pruža na Trg ujedinjene Italije, jedan od najvećih trgova u Evropi i plavetno Jadransko more, vredni su toga. Istinsko uživanje u slikovitom duhu Trsta.

Harry’s Grill

Svoje počasno mesto zauzima i neodoljivi Harry’s Grill, u hotelu Duchi d’Aosta, poznatom po posetama slavnih ličnosti i plemstva. Ovo je bio jedini kafe koji je ostajao otvoren celu noć. Nakon Drugog svetskog rata hotel je dobio ime Grand Hotel Duchi d’Aosta.

Crem caffè – Krem kafe

Još jedan dobro poznati lokal, posebno ljubiteljima kafe, nalazi se na Trgu Goldoni, u centru grada. Zanimljivost je da se ovaj espreso bar otvara u 6 ujutru i radi do 11. Sem što se možete okrepiti prvom jutarnjom kafom, pojesti neki sendvič ili slaniš, pa zasladiti se ovdašnjim slatkišima, ovde možete kupiti i pravu tršćansku kafu. Za poklon i vaše potrebe.

Kao što reklama kaže: Julius Meinl – dobro definisana mešavina sastavljena od najboljih arabika i azijskih robusta zrna za zahtevne poznavaoce kafe.

O kafeu San Marko pročitajte u članku http://pslanguagecafe.com/trst-duh-boemije-koja-ne-iscezava/

Više o istorijskih kafeima možete pročitati na: http://slowitaly.yourguidetoitaly.com/2016/04/top-10-historic-cafes-in-trieste/

 

 

 

 

Nastaviće se…

Autor: Rada Sević

Foto: privatna arhiva, vikimedija

Povezane objave

One Thought to “Trst – grad istorijskih kafeterija i zavičaj čuvenog brenda Illy”

  1. […] Trst – grad istorijskih kafeterija i zavičaj čuvenog brenda Illy на Trst – Duh boemije koja ne iščezava […]