Tamo gde Dunav ljubi nebo – Budimpešta, grad mostova

Za mene je Budimpešta definitivno grad mostova! Može da se pohvali nekim od najlepših i najfascinantnijih zdanja koji stavljaju u zagrljaj gospodina Budima i gospođu Peštu.

Najpoznatiji turistima je svakako Lančani most (Chain bridge). Ukoliko niste posetili ovaj čuveni most, to je kao da niste ni bili u Budimpešti. Prelazak preko ovog mosta je već priča za sebe. Most je ogroman, a sa jedne i druge strane proteže se prelepa panorama na Budimpeštu i neke od njenih znamenitosti.  Potrebno vam je petnaestak minuta da ga pređete (380m) i uživate u pogledu. Usput možete da se slikate pored mađarske zastave, a na početku mosta sa statuama lavića koji mu daju neki kraljevski šmek. Moram vam priznati da je prelazak preko mosta pomalo jeziv, jer se čuje velika buka pri prelasku auomobila i nekako kada pogledate tu staru konstrukciju malo vas uhvati panika.

 

Iz niza mostova, izdvojila bih još i Most slobode (Liberty bridge) koji me je oduševio svojom lepotom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predivan pogled na mostove se pruža sa brda Gelert i iz kompleksa Budimskog dvorca. Ono što obavezno morate da uradite jeste da se prošetate pored keja sa budimske strane, jer ćete naići na razne zanimljive građevine i jedan park koji smo mi pronašli spuštajući se niz stepenice od Budimskog dvorca. Našli smo se u parku zajedno sa mladencima i malo smo im smetali dok su pravili sličice pored fontane.

Prvo što smo posetili u Budimpešti kada smo smo stigli posle napornog puta i nekoliko sati čekanja na granici, bio je Trg heroja. Iskreno, mislim da su nas vodiči namerno prvo odveli na ovaj trg da bi popravili atmosferu u busu i da bi otklonili nervozu i negativnu energiju, jer je ovo zaista divno mesto koje ne može a da vas ne oraspoloži. Kada stanete na trg, okruženi ste statuama najistaknutijih ličnosti Mađarske (Janoš Hunjadi, Ladislav I, Matija Korvin i mnogi drugi) koja svaka priča priču za sebe.U centru trga nalazi se krilati kip anđela Gabrijela. Sa leve strane trga nalazi se Muzej lepih umetnosti, a sa desne strane Palata umetnosti. U blizini trga, nalazi se i ambasada Republike Srbije.

  

 

 

 

 

 

 

Bela senzacija! – Ribarski bastion i Matijina crkva će vas ostaviti bez teksta. Matijasova crkva ima simpatičan krov i velike, elegantne prozore koji me podsećaju na prozore nekih evropskih univerziteta. Ribarski bastion je ustvari neobična terasa u neogotičkom i neoromanesknom stilu, koja se sastoji od sedam tornjeva (svaki predstavlja po jednog mađarskog vođu) sa kojih se pruža nezaboravan pogled (obavezno morate da slikate!) na čitav grad. U okviru Ribarskog bastiona nalazi se i statua Svetog Stefana. Terasom je povezan sa Budimskim dvorcem. U sklopu Budimskog dvorca, nalaze se Mađarska nacionalna galerija i Muzej istorije Budimpešte. Ispred se nalazi neobarokna fontana – Matijina fontana, koja je zaista velika i graciozna (uživo je mnogoo lepša!). Dok se budete šetali oko Ribarskog bastiona, videćete divnu fontanu i jedan spomenik koji su bili obojeni bojama jeseni (pošto je tad bio kraj oktobra).

Pošto sam na ekskurziji išla na krstarenje Dunavom, ovog puta sam rešila da preskočim ovaj izlet. Onima koji nisu bili, toplo ga preporučujem. Budimpešta po noći je zaista fascinantna, sva ta svetla, mostovi, građevine koje kao da staju pod reflektore i igraju ulogu života. Ceo prizor je poput nekog spektakla.

 

Nemojte da vas mrzi da posetite brdo Gelert (vredi svaki stepenik!), omiljeno mesto svih lokalaca sa razlogom. Dok se penjente usput imate razne vidikovce. Svakim korakom se pruža sve lepša i lepša slika Budimpešte (nešto poput razglednice!) koja će vam ostati zauvek urezana u pamćenju. Na vrhu se nalazi Statua Slobode – ženska figura koja drži granu palme u ruci. Ona predstavlja simbol pobede i vidljiva je iz svih delova Budimpešte. Sa leve strane stepenica pruža se pogled na prirodu, dok se sa desne strane vidi urbana strana Budimpešte. Na samom početku brda, na prvom vidikovcu, nalazi se statua bišopa Gelerta i pogled na jedan od mostova.

Tokom ovog kratkog, ali slatkog putovanja u mađarsku prestonicu, posetili smo i najveću crkvu u Budimpešti – baziliku Sv. Stefana. Unutar crkve se nalazi najveće i najteže zvono u Mađarskoj. Pod koji vodi do stepenica bazilike je ukrašen neobičnim elementima. U blizini bazilike se nalazi poslastičarnica u kojoj možete da probate sladoled u obliku ruže.http://pslanguagecafe.com/sta-sve-nece-izmisliti-sladoled-u-obliku-ruze/

       

Tako smo šetajući ulicama Budimpešte, ugledali i ovaj spomenik. Mene podseća na spomenik koji se nalazi u Pragu na Starom gradskom trgu.

Glavna ulica, Vaci ulica, nalazi se blizu Dunavskog keja između mosta Slobode i Eržebet mosta. Ova ulica daje neku moderniju notu Budimpešti praćenu istorijskim talasom, nešto poput Knez Mihajlove u Beogradu. Ulica je prepuna brendiranih butika, kafića, restorana.

     

Širom otvorite oči i poklonite se pred kraljicom Dunava! 

Autor: Jovana Milovanović

 

Povezane objave