Spektakularni Palio, jedna od najuzbudljivijih i najstarijih trka konja na svetu

Osetite uzavrelu atmosferu Palija u svetu 17 živopisnih kontrada (gradskih četvrti), na veličanstvenom trgu Kampo, pravom umetničkom delu, u obliku divovske školjke Svetog Jakova!

Gde bi ste voleli da otputujete danas? Predlažem vam čarobnu Sijenu i spektakularni Palio, jednu od najuzbudljivijih konjskih trka na svetu.

O čarobnoj Sijeni, jednom od najlepših gradova Italije pisala sam i u članku:

http://pslanguagecafe.com/tajanstvena-sijena-razotkrivanje-sekspira/

Začarana Sijena

Začarana Sijena, “već vekovima dva puta godišnje postaje podeljena i sukobljena, kada svi stanovnici, od najmlađih do najstarijih žive za Palio di Siena – jednu od najstarijih trka konja u svetu”.

Najstariji istorijski pomen Palija, sličan onom koji danas znamo pojavljuje se u dokumentima još u 12. veku, a od 17. veka trke se održavaju na veličanstvenom trgu Kampo.

Obe trke posvećene su Bogorodici i tradicionalno se održavaju dva puta godišnje, 2. jula (posvećen čudu Madonne od Provenzana) i 16. avgusta (posvećen Velikoj Gospojini). U izuzetnim prilikama organizuje se i treći Palio, nazvan straordinario.

Deset jahača, profesionalnih džokeja jaše bez sedla i trkaju se tri kruga a trka obično traje oko 90 sekundi. Pobednik je kontrada, čiji konj koji prvi pređe cilj,  makar i bez džokeja. Najveći gubitnik je onaj koji je  drugi.

Pripreme za Palio traju mesecima. Ovaj tradicionalni, folklorni i religiozni događaj za stanovnike Sijene i njene kontrade, mnogo je više od igre, od takmičenja. Za Sijenjane Palio je način života. Mesecima i mesecima građani Sijene ne pričaju ni o čemu drugom sem o konjima i takmičarima i o tome šta je bilo sa ovim ili onim džokejem.

O važnosti Palija za Sijenjanje, govori i podatak da  pre početka trke, svaka kontrada obavlja posebne rituale blagosiljanja džokeja i konja u svojoj kapeli /crkvi.

Sijena nije samo Sijena, već sedamnaest kontrada

Sijena nije samo Sijena, već sedamnaest različitih četvrti, kontrada unutar grada, koje sve imaju vlastitu teritoriju, vlastiti grb.

Svaka kontrada je kao mala država u gradu i upravlja sopstvenim aktivnostima, administracijom, arhivima, muzejom. Svaka kontrada ima svoju crkvu, kao i štalu za držanje konja pred Palio.

Foto: intuscany.net

Za žitelje Sijene kontrade su suština života. Oni su njihovi prijatelji, njihova zajednica, njihovi saveznici, njihovi suparnici. Kontrade uglavnom nose imena životinja, zatvorene su za spoljašnji svet, stanovnici čak i brakove sklapaju unutar svoje ili prijateljskih kontrada.

Trenutno u Sijeni ima 17 kontrada.

Uvek možete da pogledate po ćoškovima, svetiljke, mali porcelanski znakovi reći će vam u kojoj se kontradi nalazite.

Spektakularni Palio

Marina Fiorato u svojoj knjizi “Kćerka Toskane” ovako opisuje nesvakidašnji spektakl, Palio:

“Palio. Godinu dana pripremanja, deset muškaraca, deset konja, tri kruga oko trga i sve to u jednom jedinom trenu. Palio je centar, Palio je Sijena. Ako to znate, znate sve”.

Kažu da se Palio ne može opisati rečima, ni fotografijama, treba ga videti i doživeti.

Uskočite u vremeplov, osetite duh i uzavrele strasti srednjovekovne Sijene, na najvećem gradskom trgu, koji se posebno uređuje i posipa zemljom za ovu priliku. “Renesansni kostimi, šarene zastave, grbovi, trube, uzburkani mediteranski mentalitet i tamna tradicija političkih intriga prošlih vremena nesmetano, kao duh opsedaju svakog, i građane i moćnike, i niko nije pošteđen, ni igrači, ni konji”.


Sledeći Palio održava se 16. avgusta, a sada je krajnje vreme da rezervišete svoje mesto na nezaboravnom događaju.

U susret današnjem Paliju, pogledajte fantastičnu goto galeriju Emilije Stojanov:

Meni i dalje ostaje neostvarena želja da zavirim u intrigantne muzeje Kontrada  koji čuvaju istinsku istoriju Sijene.

Ko zna, možda baš narednog avgusta, dobijem priliku da vidim Romeov čenčo, taj čudesni komad svilenog platna, veliku nagradu sa Palija iz 1340. godine. Simbol časti, viteštva, ponosa, tradicije.

O istorijatu,  značaju i statistici Palija, detaljnije možete pročitati na: https://www.ilpalio.org/

Kako teku pripreme za današnji Palio pogledajte: https://www.youtube.com/watch?v=mDDbg50VdT8

http://www.sienafree.it/palio-e-contrade/palio/100141-palio-di-siena-del-2-luglio-2018-quarta-prova-fotogallery-

 

Rada Sević

 

Povezane objave